Wielkanocne wypieki z cukierni „Ciacho”
Pani Renata Glazer kocha piec ciasta, szuka nowych przepisów i sama je tworzy. Dwa lata temu założyła w swojej wsi Jasionów pod Brzozowem firmę cukierniczą „Ciacho”. W roku ubiegłym otworzyła cukiernię w Brzozowie, od kilku dni jej specjały można...
Kapusta ziemniaczana palce lizać
Od listopada 2012 r. Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej zaprasza chętnych na warsztaty kulinarne pt. „Lasowiacka kapusta ziemniaczana na 12 sposobów”. Podczas pięciu dotychczasowych spotkań przepisy na tę tradycyjną potrawę zaprezentuje znawczyni...
„Poznaj dobrą żywność” po podkarpacku
Do grona przedsiębiorstw, których produkty oznakowane są znakiem Poznaj Dobrą Żywność niebawem może dołączyć Zakład Cukierniczo-Piekarniczy „IZA” w Rzeszowie, członek Klastra „Podkarpackie Samki”. Pełna dokumentacja dotycząca składników i sposobu...
Korowal weselny 11 marca br. został wpisany – jako 115 produkt z województwa podkarpackiego - na Krajową Listę Produktów Tradycyjnych (zarządzaną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi) w kategorii wyroby piekarnicze i cukiernicze...
Kuchnia galicyjska czy bardziej kuchnia Galicji?
W I Międzynarodowym Forum Kuchni Galicyjskiej „Chwalebna tradycja, wielka przyszłość” we Lwowie, które odbyło się w dniach 13-14 marca br., czynny udział wzięło w sumie kilkadziesiąt osób: pracownicy naukowi, restauratorzy, dziennikarze, pisarze...
Podkarpacki klaster żywności tradycyjnej
Wywiad z Krzysztofem Staszewskim, prezesem Stowarzyszenia „Pro Carpathia”, które zajmuje się koordynacją działań Klastra „Podkarpackie Smaki”...
Pizza, jedna z najbardziej popularnych na świecie potraw o włoskim rodowodzie, doczekała się swojej podkarpackiej wersji. Do klasycznych już nazw typu pizza neapolitańska, zwanej także czasami margherita, suprem, sycylijska, biała lub pizza typu Lazio...
Koza rasy karpackiej to stara rasa kóz, licznie występująca na przełomie XIX i XX w. na terenach górskich i podgórskich, m.in. dzisiejszego Podkarpacia. Z czasem została wyparta przez uszlachetnione gatunki, aż do niemal całkowitego zaniku rasy...
Powiat Stalowowolski od kuchni
Fachowcy wiedzą, że w Chwałowicach gospodynie wyczarowują kulinarne cuda z fasoli. Jak chcemy spróbować ciekawych dań z kaszy jaglanej – to koniecznie udajmy się do Pysznicy. Najlepsze bułeczki z jagodami zjemy w Lipie, a gęś – w Pilchowie...
W pierwszej połowie lutego br. na „Listę Produktów Tradycyjnych” przybyło 6 nowych wpisów. Po dwa z Małopolski (jajka oraz tuszka zielononóżki kuropatwianej) i Podkarpacia (szyszka weselna grodziska i placki kapuściane - szandorki), po jednym...