W Rzeszowie wieczorki po kaszubsku
W ramach cyklu „Kuchnie Regionów” 10 i 24 maja br. od godz. 19.00 będą to wieczory z muzyką i kuchnią z Kaszub. Kultura i sztuka ludowa Kaszub wyróżnia się swym pięknem i bogactwem i jest rozpoznawana na całym świecie. Wyroby twórców ludowych...
Pierwsze wnioski na granty
Tylko do 10 maja br. do godz. 12:00 producenci i wytwórcy produktów regionalnych i ekologicznych, jadalnych produktów leśnych z Podkarpacia mogą składać wnioski o bezzwrotną pomoc finansową w ramach szwajcarsko-polskiego projektu „Alpejsko-Karpacki...
Podkarpackie sery w kanadyjskim Toronto
Od 30 kwietnia do 2 maja br. w Toronto w Kanadzie trwały Międzynarodowe Targi Artykułów Spożywczych SIAL Canada. Agencja Rynku Rolnego i Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zorganizowały specjalną misję gospodarczą reprezentującą branżę mięsną...
Realizację projektu „Budowanie i promocja marki w oparciu o Garncarski Szlak” rozpoczęto w styczniu 2012 r. Jego celem było stworzenie marki miejsca, oraz jej promocja, realizowane w oparciu o „Garncarski Szlak”...
Klaster regionalnie smakowity
- Po trzech miesiącach działania Klastra Podkarpackie Smaki do jego 21 członków założycieli doszły cztery kolejne podmioty. Do końca roku powinno nas być już co najmniej 50 – mówi Krzysztof Staszewski, prezes Stowarzyszenia „Pro Carpathia”...
Międzynarodowe spotkanie promujące projekt
W ramach projektu „Traditional and wild” tworzone są w pięciu regionach Europy Środkowej (na terenie Polski, Czech, Słowenii i na Węgrzech) profesjonalnie wyposażone sale wystawowe i ogrody botaniczne. Pomagają one w edukacji oraz...
Wielkanocne wypieki z cukierni „Ciacho”
Pani Renata Glazer kocha piec ciasta, szuka nowych przepisów i sama je tworzy. Dwa lata temu założyła w swojej wsi Jasionów pod Brzozowem firmę cukierniczą „Ciacho”. W roku ubiegłym otworzyła cukiernię w Brzozowie, od kilku dni jej specjały można...
Kapusta ziemniaczana palce lizać
Od listopada 2012 r. Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej zaprasza chętnych na warsztaty kulinarne pt. „Lasowiacka kapusta ziemniaczana na 12 sposobów”. Podczas pięciu dotychczasowych spotkań przepisy na tę tradycyjną potrawę zaprezentuje znawczyni...
„Poznaj dobrą żywność” po podkarpacku
Do grona przedsiębiorstw, których produkty oznakowane są znakiem Poznaj Dobrą Żywność niebawem może dołączyć Zakład Cukierniczo-Piekarniczy „IZA” w Rzeszowie, członek Klastra „Podkarpackie Samki”. Pełna dokumentacja dotycząca składników i sposobu...
Korowal weselny 11 marca br. został wpisany – jako 115 produkt z województwa podkarpackiego - na Krajową Listę Produktów Tradycyjnych (zarządzaną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi) w kategorii wyroby piekarnicze i cukiernicze...