Aktualności

W Rzeszowie wieczorki po kaszubsku

  • 08-05-2013
W ramach cyklu „Kuchnie Regionów” 10 i 24 maja br. od godz. 19.00 będą to wieczory z muzyką i kuchnią z Kaszub. Kultura i sztuka ludowa Kaszub wyróżnia się swym pięknem i bogactwem i jest rozpoznawana na całym świecie. Wyroby twórców ludowych...

Pierwsze wnioski na granty

  • 06-05-2013
Tylko do 10 maja br. do godz. 12:00 producenci i wytwórcy produktów regionalnych i ekologicznych, jadalnych produktów leśnych z Podkarpacia mogą składać wnioski o bezzwrotną pomoc finansową w ramach szwajcarsko-polskiego projektu „Alpejsko-Karpacki...

Podkarpackie sery w kanadyjskim Toronto

  • 03-05-2013
Od 30 kwietnia do 2 maja br. w Toronto w Kanadzie trwały Międzynarodowe Targi Artykułów Spożywczych SIAL Canada. Agencja Rynku Rolnego i Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zorganizowały specjalną misję gospodarczą reprezentującą branżę mięsną...

Medynia marką

  • 02-05-2013
Realizację projektu „Budowanie i promocja marki w oparciu o Garncarski Szlak” rozpoczęto w styczniu 2012 r. Jego celem było stworzenie marki miejsca, oraz jej promocja, realizowane w oparciu o „Garncarski Szlak”...

Klaster regionalnie smakowity

  • 18-04-2013
- Po trzech miesiącach działania Klastra Podkarpackie Smaki do jego 21 członków założycieli doszły cztery kolejne podmioty. Do końca roku powinno nas być już co najmniej 50 – mówi Krzysztof Staszewski, prezes Stowarzyszenia „Pro Carpathia”...

Międzynarodowe spotkanie promujące projekt

  • 17-04-2013
W ramach projektu „Traditional and wild” tworzone są w pięciu regionach Europy Środkowej (na terenie Polski, Czech, Słowenii i na Węgrzech) profesjonalnie wyposażone sale wystawowe i ogrody botaniczne. Pomagają one w edukacji oraz...

Wielkanocne wypieki z cukierni „Ciacho”

  • 26-03-2013
Pani Renata Glazer kocha piec ciasta, szuka nowych przepisów i sama je tworzy. Dwa lata temu założyła w swojej wsi Jasionów pod Brzozowem firmę cukierniczą „Ciacho”. W roku ubiegłym otworzyła cukiernię w Brzozowie, od kilku dni jej specjały można...

Kapusta ziemniaczana palce lizać

  • 26-03-2013
Od listopada 2012 r. Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej zaprasza chętnych na warsztaty kulinarne pt. „Lasowiacka kapusta ziemniaczana na 12 sposobów”. Podczas pięciu dotychczasowych spotkań przepisy na tę tradycyjną potrawę zaprezentuje znawczyni...

„Poznaj dobrą żywność” po podkarpacku

  • 25-03-2013
Do grona przedsiębiorstw, których produkty oznakowane są znakiem Poznaj Dobrą Żywność niebawem może dołączyć Zakład Cukierniczo-Piekarniczy „IZA” w Rzeszowie, członek Klastra „Podkarpackie Samki”. Pełna dokumentacja dotycząca składników i sposobu...

115 podkarpacki produkt

  • 20-03-2013
Korowal weselny 11 marca br. został wpisany – jako 115 produkt z województwa podkarpackiego - na Krajową Listę Produktów Tradycyjnych (zarządzaną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi) w kategorii wyroby piekarnicze i cukiernicze...
1  «««  278 | 279 | 280 | 281 | 282 | 283 | 284 | 285 | 286  »»»  286
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION