Powiat Stalowowolski od kuchni
Fachowcy wiedzą, że w Chwałowicach gospodynie wyczarowują kulinarne cuda z fasoli. Jak chcemy spróbować ciekawych dań z kaszy jaglanej – to koniecznie udajmy się do Pysznicy. Najlepsze bułeczki z jagodami zjemy w Lipie, a gęś – w Pilchowie...
W pierwszej połowie lutego br. na „Listę Produktów Tradycyjnych” przybyło 6 nowych wpisów. Po dwa z Małopolski (jajka oraz tuszka zielononóżki kuropatwianej) i Podkarpacia (szyszka weselna grodziska i placki kapuściane - szandorki), po jednym...
I Międzynarodowe Forum „Kuchnia Galicyjska: wielkie tradycje - wielka przyszłość”
Konferencja naukowa, jarmark produktów galicyjskich, pierwszy po II wojnie światowej wspólny polsko-ukraiński pokaz gastronomiczny. Wydarzenia te będą miały miejsce w czasie „Międzynarodowego Forum Kuchni Galicyjskiej” które odbędzie się...
Nowa wystawa w MKL w Kolbuszowej
Stowarzyszenie „Pro Carpathia” wspólnie z partnerami z Czech, Węgier i Słowenii realizuje projekt „Promocja tradycyjnych form zbieractwa dzikich roślin w celu zniwelowania różnic społecznych i ekonomicznych w Europie Środkowej”. Głównym celem...
Pierniki w kształcie serca pieczone są w rzeszowskiej cukierni „IZA” tylko raz w roku, właśnie na 14 lutego, dzień św. Walentego...
Na granicy województw świętokrzyskiego i podkarpackiego wybuchła prawdziwa wojna. O krówki. Każdy z producentów – spółdzielnia z Opatowa i spółdzielnia ze Stalowej Woli – twierdzi, że to właśnie on produkuje te najlepsze i najprawdziwsze „ciągutki”...
Na Podkarpaciu, we wsi Wojkówka koło Krosna, rozpoczął działalność pierwszy Browar Rzemieślniczy. Będzie można w nim wypić piwa warzone na miejscu i obejrzeć cały proces produkcyjny. Czynny będzie od czwartku do niedzieli, w godz. 15.00-22.00...
112 produkt z Podkarpacia
Zalewajka, kukiełka z kaszą jaglaną, chleb koziarniacki czy orzechówka jasielska to niektóre z 112 regionalnych potraw i wyrobów z Podkarpacia, wpisanych w 2012 i 2013 roku na listę Ministerstwa Rolnictwa. Liczba 112 produktów z naszego województwa...
Pierwsze wydanie „Leksykonu Podkarpackich Smaków” – przygotowane przez Stowarzyszenie „Pro Carpathia” - ukazało się w styczniu 2008 r. W pięć lat później czwarte wydanie książki firmuje Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego, który...
Pachnąca chlebem rywalizacja
23 stycznia br. odbyły się w Rzeszowie eliminacje wojewódzkie do XVIII edycji Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz. Sześciu uczniów, rozwiązując test i piekąc wyroby z ciasta chlebowego, walczyło o wygraną...