Aktualności

Kuchnia galicyjska czy bardziej kuchnia Galicji?

  • 17-03-2013
W I Międzynarodowym Forum Kuchni Galicyjskiej „Chwalebna tradycja, wielka przyszłość” we Lwowie, które odbyło się w dniach 13-14 marca br., czynny udział wzięło w sumie kilkadziesiąt osób: pracownicy naukowi, restauratorzy, dziennikarze, pisarze...

Podkarpacki klaster żywności tradycyjnej

  • 10-03-2013
Wywiad z Krzysztofem Staszewskim, prezesem Stowarzyszenia „Pro Carpathia”, które zajmuje się koordynacją działań Klastra „Podkarpackie Smaki”...

Pizza made in Rzeszów

  • 09-03-2013
Pizza, jedna z najbardziej popularnych na świecie potraw o włoskim rodowodzie, doczekała się swojej podkarpackiej wersji. Do klasycznych już nazw typu pizza neapolitańska, zwanej także czasami margherita, suprem, sycylijska, biała lub pizza typu Lazio...

Karpatki uratowane

  • 07-03-2013
Koza rasy karpackiej to stara rasa kóz, licznie występująca na przełomie XIX i XX w. na terenach górskich i podgórskich, m.in. dzisiejszego Podkarpacia. Z czasem została wyparta przez uszlachetnione gatunki, aż do niemal całkowitego zaniku rasy...

Powiat Stalowowolski od kuchni

  • 05-03-2013
Fachowcy wiedzą, że w Chwałowicach gospodynie wyczarowują kulinarne cuda z fasoli. Jak chcemy spróbować ciekawych dań z kaszy jaglanej – to koniecznie udajmy się do Pysznicy. Najlepsze bułeczki z jagodami zjemy w Lipie, a gęś – w Pilchowie...

Na Podkarpaciu przybyło

  • 27-02-2013
W pierwszej połowie lutego br. na „Listę Produktów Tradycyjnych” przybyło 6 nowych wpisów. Po dwa z Małopolski (jajka oraz tuszka zielononóżki kuropatwianej) i Podkarpacia (szyszka weselna grodziska i placki kapuściane - szandorki), po jednym...

I Międzynarodowe Forum „Kuchnia Galicyjska: wielkie tradycje - wielka przyszłość”

  • 25-02-2013
Konferencja naukowa, jarmark produktów galicyjskich, pierwszy po II wojnie światowej wspólny polsko-ukraiński pokaz gastronomiczny. Wydarzenia te będą miały miejsce w czasie „Międzynarodowego Forum Kuchni Galicyjskiej” które odbędzie się...

Nowa wystawa w MKL w Kolbuszowej

  • 18-02-2013
Stowarzyszenie „Pro Carpathia” wspólnie z partnerami z Czech, Węgier i Słowenii realizuje projekt „Promocja tradycyjnych form zbieractwa dzikich roślin w celu zniwelowania różnic społecznych i ekonomicznych w Europie Środkowej”. Głównym celem...

„Walentynki” ze smakiem

  • 14-02-2013
Pierniki w kształcie serca pieczone są w rzeszowskiej cukierni „IZA” tylko raz w roku, właśnie na 14 lutego, dzień św. Walentego...

Batalia o krówki

  • 12-02-2013
Na granicy województw świętokrzyskiego i podkarpackiego wybuchła prawdziwa wojna. O krówki. Każdy z producentów – spółdzielnia z Opatowa i spółdzielnia ze Stalowej Woli – twierdzi, że to właśnie on produkuje te najlepsze i najprawdziwsze „ciągutki”...
1  «««  277 | 278 | 279 | 280 | 281 | 282 | 283 | 284 | 285  »»»  285
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION