KALENDARZ IMPREZ

Środa, 26 Lipca 2017
Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Członkowie

Klaster Podkarpackie Smaki liczy 61 członków:

Arboretum i Zakład Fizjografii w Bolestraszycach

37-700 Przemyśl, skr. poczt. 471, +48 16 671 64 25, arboretum@poczta.onet.pl, www.bolestraszyce.com

 

Placówka udostępnia dziedzictwo przyrodnicze, zajmuje się promocją i ochroną historycznych odmian drzew i krzewów owocowych, jak dereń jadalny, jabłonie i grusze. W kolekcji pomologicznej gromadzi i utrzymuje odmiany od pokoleń uprawiane na Podkarpaciu. Zajmuje się popularyzacją produktów z owoców wytwarzanych metodami tradycyjnymi. Zarejestrowała na LPT staropolski wyrób kulinarny - kiszony dereń.

 

Bar „Pod Dachem”, Firma Handlowo-Usługowa Anna Kątna

38-608 Wetlina 62,  +48 537 524 270, poddachemwetlina@gmail.com

W Barze przygotowywane są dania kuchni podkarpackiej, regionalnej z terenu Bieszczadów oraz kuchni polskiej. Znaleźć tu można dania z dziczyzny oraz autorskie dania szefa kuchni.


Bractwo Flisackie p.w. Św. Barbary

37-410 Ulanów, ul. Rynek 5, +48 660 002 806, flisacy@poczta.onet.pl, www.flisacy.ovh.org

 

Bractwo Flisackie od 1991 r. kultywuje flisackie tradycje Ulanowa oraz rozwój kulturalny ziemi ulanowskiej. Od kwietnia do października oferują turystyczne spływy galarami, podczas których można zapoznać się z flisacką historią, przyśpiewkami a także doskonałymi potrawami, których zakosztować można tylko w Ulanowie.

 

BRISTOL Tradition & Luxury,  FASADA - INVESTMENT sp. z o.o.

35-064 Rzeszów, ul. Rynek 20-23, +48 17 250 00 50, info@bristol-rzeszow.pl, www.bristol-rzeszow.pl

 

W restauracji hotelu Bristol „Wesele” nad przygotowaniem nietuzinkowych dań czuwa jeden z najlepszych szefów kuchni w Polsce Arkadiusz Wejer. Specjalnością kuchni jest odkrywanie na nowo zapomnianych smaków i aromatów regionalnych. Restauracja zlokalizowana jest na pierwszym piętrze kamienicy, ze wspaniałym widokiem na Starówkę.


Browar Rzemieślniczy Z&Z Sp. z o.o.

38-471 Wojkówka 60, +48 533 658 354, piotr@zzbrowar.pl, krzysztof@zzbrowar.pl, www.zzbrowar.pl


To pierwszy, działający od 2013 r., browar rzemieślniczy w regionie. Na miejscu można zobaczyć jak wygląda proces produkcji piwa, jak również zasmakować piw opartych na dawnych recepturach z Polski i Europy. Do produkcji używana jest woda z własnego ujęcia oraz najlepsze słody i chmiel.  Piwa produkowane są w małych seriach.

 

Ciastkarnia "Paula" Elżbieta Piskorek

ul. Dworska 40, 36-065 Dynów, +48 660 818 210, ciastkarniapaula@poczta.fm, www.ciastkarniapaula.pl

 

Ciastkarnia przygotowuje szeroki asortyment ciast krojonych, ciasteczek, rolad, drożdżówek, pączków oraz tortów. Produkcja oparta jest na tradycyjnych i regionalnych recepturach.



Cukiernia "Pokusa" Marta Rączka-Żurawska

Al. Ducha Świętego 6/1, 39-300 Mielec, +48 17 5839485, +48 604 267 718, cukiernia@cykierniapokusa.pl, www.cukierniapokusa.pl

 

Zakład cukierniczy zajmuje się produkcją ciast i ciasteczek opartych na naturalnych składnikach, do wypieków używa się wyłącznie świeżych produktów najlepszej jakości. Poza słodkimi wypiekami oferuje klientom szeroką gamę tortów na różne okazje. Zakład ma ponad 16 -letnie doświadczenie w cukiernictwie, dzięki czemu może oferować klientom najwyższej jakości produkty.

W Mielcu znajduje się pięć cukierni pod szyldem „Pokusa”, a w Rzeszowie dwie: w Galerii Lazur i na osiedlu Baranówka.

 

Ekologiczne Gospodarstwo Pszczelarskie „EKO BAŁON” Krzysztof Bałon

38-455 Niżna Łąka, ul. Łukasiewicza 9, + 48 13 431 10 37, martabaon@interia.pl,

www.miody-ekobalon.pl

 

Produkcja miodów najwyższej jakości, w tym m.in. podkarpackiego miodu spadziowego. Gospodarstwo oferuje miody, pyłek kwiatowy, propolis, pierzgę w miodzie, miód z pyłkiem kwiatowym. Od 2008 r. posiada certyfikat ekologiczny.

 

Fabryka Ciast i Cukrów Dr Stanisława Gurgula sp. z o.o.

37-500 Jarosław, ul. 3 Maja 53, +48 604 456 933, biuro@fabrykagurgul.pl, www.fabrykagurgul.pl

 

Fabryka została założona przez pradziadka obecnego udziałowca Stanisława Gurgula w Roku Pańskim 1876, produkowała bardzo szeroki asortyment wyrobów cukierniczych m. in.: Biszkopty Royal wykwintne, Biszkopty Szampańskie, Biszkopty mleczne tatrzańskie, pierniki królewskie, mączka odżywcza, pieczywo dla diabetyków, precelki z solą, precelki z makiem, precelki z cukrem, cukierki słodowe, pomadki, bananki. Obecnie fabryka specjalizuje się w wypieku biszkoptów podłużnych.

 

Fabryka Pieczywa Cukierniczego "SAN"- Pajda sp. z o.o.

37-500 Jarosław, ul. Blichowa 11, +48 16 621 43 85, sekretariat@san-pajda.pl, www.san-pajda.pl

 

Głównym przedmiotem działalności firmy jest produkcja pieczywa piankowego - biszkoptów. Od 2003 r., po odkupieniu zakładu przez Jana Pajdę, przedsiębiorstwo jest firmą rodzinną. Stosuje tradycyjną technologię, a biszkopty wyrabiane są ręcznie na podstawie dawnej receptury.

 

Firma Cukiernicza "CIACHO" Renata Glazer

36-211 Jasionów 160, +48 606 173 426, Renatag9@op.pl

 

Firma cukiernicza „CIACHO” działa na terenie Brzozowa i okolic w zakresie produkcji pieczywa oraz świeżych wyrobów ciastkarskich i ciastek od 2010 r. W ofercie znajdują się drobne wypieki, ciasta, również ciasta świąteczne i torty na specjalne zamówienia.



Firma Handlowo-Usługowo-Produkcyjna RAVIX s.c. Barbara Dygdoń, Paweł Dygdoń

39-200 Dębica, ul. Głowackiego 19, +48 533 993 460, biuro@ravix.pl, www.barszczbialy.pl


Producent naturalnych, bez konserwantów zup: żurku, barszczu białego i czerwonego w szklanych butelkach, sygnowanych miejscem pochodzenia „z Wolicy”. Są one wytwarzane metodą tradycyjną w efekcie czego powstaje produkt, który charakteryzuje się niepowtarzalnym smakiem, barwą oraz gęstością. Barszcze i żurek są dziełami, które tworzą według własnych receptur, a półprodukty skupują od podkarpackich rolników.

 

Flisackie Spływy Galarem, Mieczysław Łabęcki Flisackie Spływy

37-410 Ulanów, ul. Podwale 17,+48 607 063 578, +48 15 876 32 44, mieczyslaw.labecki@sisu.pl, www.fsulanow.pl

 

Mieczysław Łabęcki, retman flisacki, organizuje dla turystów spływy po Sanie. Spływy odbywają się na drewnianych, płaskodennych jednostkach, odwzorowanych na historycznych galarach oraz żaglowym drewnianym Batem. Dodatkową atrakcją jest możliwość degustacji tradycyjnych potraw flisackich m.in.: chleba flisackiego, chrupaczek wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych przygotowanych przez Marię Łabęcką.

 

GALICYA sp. z o.o.

37-610 Narol, ul. Targowa 20, +48 16 631 90 03, info@galicya.eu, www.galicya.eu

 

Spółka Galicya to podkarpacka firma produkująca od 28 lat naturalną wodę mineralną. Butelkowana woda mineralna marki „Galicya” o charakterze wodoro-węglanowo-wapiennym, zalecana jest do picia w celu uzupełnienia niedoboru wapnia, przy dolegliwościach gastrycznych, a także dla dzieci i rekonwalescentów.

 

Gospodarstwo Rolne Ryś Podkarpacki

37-700 Przemyśl, ul. Malawskiego 25/10, +48 602 585 939, kontakt@ryspodkarpacki.pl


Gospodarstwo Rolne Ryś Podkarpacki zostało założone w 1997 roku. Położone jest w Polskich Karpatach Wschodnich (Park Krajobrazowy Pogórza Przemyskiego i Natura 2000).

Od lat domeną gospodarstwa są ekologiczne owoce derenia. Pierwsze nasadzenia pochodzą z Karpat (głównie Małopolski Wschodniej), ze zbioru prof. Jerzego Pióreckiego - założyciela Arboretum w Bolestraszycach.

Od samego początku dokładają wszelkich starań, aby ich rośliny otoczone były naturalną pielęgnacją, której potwierdzeniem jest certyfikat ekologiczny COBICO.

 


Gospodarstwo rolno-pasieczne J.N. Leban

37-514 Munina, Morawsko 20, +48 16 623 28 46, +48 504 725 609, pasiekaleban@wp.pl, www.pasiekaleban.pl

 

Gospodarstwo rolno - pasieczne oraz rozlewnia miodu Nathalie i Jerzego Leban, w którym pozyskiwany jest w 100% naturalny miód. Brak przemysłu oraz czyste powietrze to atuty regionu, w którym wytwarzane są produkty pszczele: miód, pyłek kwiatowy, propolis, pierzga, oraz wosk pszczeli, z którego wyrabiane są naturalne świece.


Gospodarstwo Rybackie w Rudzie Różanieckiej i Gospodarstwo Rolne w Smolinie

37-600 Lubaczów, ul. Niemirowska 17, +48 796 503 410, agnieszka.andruszewska@smolinfish.pl, www.smolinfish.pl

 

Te dwa gospodarstwa - będące własnością Zarządu Dóbr Smolin s.c. - to przedsięwzięcie rodzinne sięgające tradycją do 1887 r. Specjalizuje się w produkcji karpia królewskiego, amura, tołpygi pstrej i białej, szczupaka, suma europejskiego, lina, sandacza, karasia pospolitego i srebrzystego.


Gospodarstwo Rybackie w Starzawie Sp. z o.o.

 

37-723 Stubno, Starzawa Rybna 8, +48 16 671 42 51, faks +48 17 717 31 70, biuro@starzawa.pl, www.starzawa.pl

 


Gospodarstwo rybackie w tej miejscowości posiada długoletnią tradycję sięgającą 1929 r. Położone jest ono na terenie gminy Stubno, tuż przy granicy z Ukrainą, w odległości 25 km od Przemyśla. Gospodarstwo obejmuje zespół stawów o powierzchni 800 ha. Wodę do nich doprowadza rzeka Wisznia. Prowadzą tu hodowlę karpia królewskiego oraz amura, tołpygę, suma europejskiego, szczupaka, lina, jazia oraz karasie złociste i srebrzyste. Jest tu także własna linia karpia, tzw. „linia starzawska”. Karp starzawski wyróżnia się wydłużonym kształtem ciała i jest pełnołuski.

Od 2016 r. zaczęła tu działać smażalnia ryb, wspaniale zaprojektowany jeden z największych grillów w Polsce oraz Izba Tradycji Rybactwa, pełniąca także funkcję centrum konferencyjnego. Łowisko Specjalne w Gospodarstwie Rybackim w Starzawie czynne w sezonie od wtorku do niedzieli w godz. 6.00-20.00.

 

 

JAROMIR BRAŃSKI ART-KROS STUDIO

38-404 Krosno, Potok 406, +48 666 650 700, biuro@artkros.pl, www.suszonysmak.artkros.pl

 

Firma oferująca produkty regionalne i ekologiczne, w tym związane z suszem płodów runa leśnego oraz owoców na sucho. W sprzedaży dostępne są suszone owoce (jabłka, pigwa, śliwka, czereśnia),  oraz suszone płody runa leśnego (dzika róża, jarzębina, śliwa, tarnina, głóg, poziomki, jeżyny i borówki).


Karczma-Restauracja "Gościniec", Janusz Jarosz

35-105 Rzeszów, ul. Przemysłowa 3, +48 17 866 88 78, kontakt@gosciniec.rzeszow.pl, www.gosciniec.rzeszow.pl

 

Karczma usytuowana jest w centrum handlowo-przemysłowym miasta. Obiekt ma ciekawą bryłę, z mocno zaakcentowanymi detalami z drewna. Wnętrze zdobią stare meble, obrazy i dawne reklamy zawieszone na ścianach, a także spora kolekcja glinianych figurek znanej artystki ludowej z Medyni Głogowskiej – Władysławy Prucnal. Przygotowywane są tu tradycyjne dania kuchni regionalnej i polskiej. Na dobry początek czeka chleb wiejski ze smalcem, proziaki z masłem czosnkowym, z tytułem Agro Polska, czy ziemniak faszerowany farszem kapuściano-mięsno--grzybowym po rzeszowsku (wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych). Z zup wybieramy np. żurek dynowski, krupnik, zupę jarosza (kartoflankę), barszcz czerwony wiejski lub kapuśniak. Na każdy weekend jest też rosół z wiejskiej kury z domowym makaronem.
Mocną stroną są ręcznie robione pierogi – cztery rodzaje – w tym z kapustą i grzybami oraz kresowe. Wyróżniają się gołąbki w liściach winogron, wyjątkowy smak żeberek w kapuście i golonki bez kości. W sobotę przygotowywany jest czulent, potrawa żydowska – jednogarnkowe danie z mięsa wołowego, fasoli, cebuli i kaszy pęczak. W menu figurują także: wędzone śliwki w boczku, zrazy polskie z sosem, karkówka pieczona w sosie borowikowym, a w sezonie grillowany oscypek od bacy Wojtka Komperdy. Na deser placek Rzeszowiak (na Liście Produktów Tradycyjnych).


Karczma Pod Semaforem, "BOJAN" Kopacki Bolesław, Jarosz Janusz s.c.

36-068 Bachórz 16a, +48 16 675 57 70, +48 607 642 611, karczma@podsemaforem.pl, www.podsemaforem.pl

 

Drewno i kamień, z których zbudowana jest karczma, wkomponowują się w piękny krajobraz Pogórza Dynowskiego. W tym kultowym już miejscu zjeść można tradycyjne dania kuchni regionalnej i polskiej, m.in. proziaki z masłem, żur dynowski, pierogi.

 

Karczma Wacławówka, JOTA s.c. Piotr Giza, Diana Giza

35-312 Rzeszów, ul. Strażacka 7, +48 500 606 303, +48 17 85 72 030, piotr.giza@o2.pl, www.waclawowka.com

 

Karczma Wacławówka znajduje się w Rzeszowie, na osiedlu Drabinianka, w drewnianym domu, którego historia sięga początku XIX wieku. Został wyremontowany i obecnie można w nim zjeść domowy, tradycyjny polski posiłek, w tym np. pierogi, rosół ze świeżym makaronem, placki ziemniaczane.

 

Leszek Jakimowicz LEDA-SER

Wólka Krowicka 113, 37-625 Krowica Sama, +48 507 620 276, leda.sery@gmail.com,

www.leda-ser.pl


Producent LEDA-SER oferuje bogaty asortyment serów m.in.: sery wędzone, sery białe z czarnuszką, czosnkiem i papryką oraz ziołowe, sery ziołowe panierowane w papryce z burrito, czosnku niedźwiedzim oraz pieprzu cytrynowym, makaron serowy lub też warkocze serowe, masło domowe.

 

M Pelczar Chocolatier Anna Pelczar

ul. Ogrodowa 60, 38-420 Korczyna, +48 605 577 749, biuro@mpelczar.pl, www.mpelczar.pl

 

Celem firmy M. Pelczar Chocolatier jest zaspokojenie najbardziej wyrafinowanych gustów i smaków. Produkty naszej marki to nie tylko smak i jakość czekolady, to również szeroka gama asortymentu obejmująca praliny ręcznie robione w różnych smakach, figurki czekoladowe, tabliczki czekoladowe, czekoladę do picia po różną postacią i wiele innych czekoladowych słodkości.


Markowa Zakład Uboju i Przerobu Mięsa Jan Fołta

Markowa 409, 37-120 Markowa, +48 17 226 55 57, +48 17 225 03 19, biuro@markowska.pl, www.markowska.pl

 

Zakład to firma rodzinna, w której od 1989 r. powstają tradycyjne wyroby wędliniarskie, m.in. wiejską kiełbasę markowską. Dostępne są one na terenie Podkarpacia, ale też w punktach ze zdrową, ekologiczną żywnością w Warszawie i Krakowie.


Masarnia JASAM, JASAM ZIMNA WODA sp. z o.o.

ul. Floriańska 42, 38-200 Jasło, +48 797 334 667, zimnawoda@saip.pl , www.jasamjaslo.pl

 

W stałej ofercie masarni jest 69 rodzajów wyrobów mięsnych i 13 pozycji z koniny, w tym kiełbasa belgijska, szynka, kabanosy luksusowe, słoninę wędzoną oraz pasztet i pieczeń. Produkują również wyselekcjonowane wyroby z mięsa wieprzowego, m.in.: szynkę staropolską, boczek wędzony, golonko pieczone, kaszankę z kaszą jęczmienną, także kaszankę z wątróbką oraz salceson, klops pieczony i pasztet domowy.

 

Masarnia Osip s.c. Zygmunt i Kamil Osip

Wierzawice 561, 373 -  00 Leżajsk, +48 794 637 136, veronikavera@wp.pl

 

Masarnia prowadzona od 2012 r. przez Zygmunta i Kamila Osipa produkuje w ramach działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej. Specjalnością masarni są klasyczne, naturalnie wędzone wyroby m.in. szynki, schaby, kiełbasy szynkowe, kiełbasy wiejskie, balerony, kabanosy, polędwiczki, boczki, pieczenie rzymskie, pasztety i salcesony.

 

Młyn Frysztak Sp. z o.o.

38-130 Twierdza 76, +48 17 277 79 21

 

Młyn działa w tym miejscu już od czasu sprzed II wojny światowej. W czerwcu 2000 r. powstała spółka, którą założyło 3 pracowników młyna. W 2015 r. zostało ich dwoje. Młyn Frysztak specjalizuje się w przemiale ziarna na mąkę żytnią 580 i 720, razową żytnią i pszenną,  mąkę pszenną 500 i 750 i otręby. Od 2005 r. produkują 1 i 5 kg paczki dla odbiorców indywidualnych.

 

Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych „Polska Ekologia”

00-246 Warszawa, ul. Miodowa 14, +48 791 005 109, polskaekologia@go2.pl, www.polskaekologia.org

 

Stowarzyszenie zrzeszające producentów i przetwórców produkujących żywność ekologiczną.
 

Olejarnia Olimp Anna Wiśniewska

36-007 Krasne, Malawa 435, +48 730656134, olimp.annawisniewska@gmail.com, www.olejarniaolimp.sklep.pl


W tej niedużej olejarni proces tłoczenia odbywa się metodą na zimno, w odpowiednio zaprojektowanej prasie ślimakowej, w której temperatura tłoczenia nie przekracza 40 stopni Celsjusza. Dzięki utrzymaniu takiej temperatury wytwarzany olej ma cechy oleju dziewiczego, czyli takiego, który po wytłoczeniu z rośliny ma dokładnie taki sam skład biochemiczny jaki zawarty jest w danych nasionach. Ich oleje są nieoczyszczane i nierafinowane. Oleje po wytłoczeniu są przechowywane w temperaturze 4-10 stopni Celsjusza. Chronione są przed dostępem światła i powietrza, przechowywane w pojemnikach termoizolacyjnych i w takich opakowaniach również wysyłane klientom.


Ośrodek Garncarski w Medyni Głogowskiej

Instytucja zarządzająca: Gminny Ośrodek Kultury i Rekreacji w Czarnej Czarna 260, 37-125 Czarna, +48 17 226 23 23 biuro@gok-czarna.pl, www.medynia.com.pl

 

Ośrodek Garncarski w Medyni Głogowskiej prowadzi działania z zakresu ochrony i promocji lokalnego dziedzictwa kulturowego jakim jest garncarstwo oraz tworzenia warunków dla rozwoju twórczej przedsiębiorczości wśród mieszkańców. W obrębie ośrodka znajduje się Zagroda Garncarska, Karczma regionalna U Garncarzy, Galeria Rzeźby Ceramicznej Władysławy Prucnal, sklep z autentycznymi pamiątkami regionalnymi. W ofercie ośrodka garncarskiego znajduje się min. organizacja: lekcji ceramiki dla szkół, kilkudniowych pobytów związanych z udziałem w wakacyjnych warsztatach garncarskich, rajdów rowerowych „Garncarskim Szlakiem”, jarmarków garncarskich, zwiedzania ośrodka z przewodnikiem.

 

Owocowe smaki sp. z o.o.

Trzciana 1, 36-071 Trzciana, +48 694 969 329, biuro@owocowesmaki.pl, www.owocowesmaki.pl

 

Firma Owocowe Smaki jest producentem ekologicznych soków NFC owocowych i owocowo-warzywnych. Oferuje soki pod markami własnymi dostępne w sklepach z ekologiczną żywnością, jak i w opakowaniach dla przemysłu spożywczego. Dodatkowo w swojej ofercie posiada suszone owoce i warzywa w różnym stopniu rozdrobnienia, przeznaczone głównie jako półprodukt dla firm z branży spożywczej.

 

Pasieka Ekologiczna Jerzy Bańkowski

Więckowice 39, 37-565 Roźwienica, +48 668 256 007, jerzyk.b@poczta.fm, www.miod-ekologiczny.pl


Połączenie doświadczenia zdobytego przez kilka pokoleń z pasją młodego pokolenia pozwala uzyskać produkty finalne najwyższej jakości. Miody z Korzenicy zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych w 2008 r. Z pasieki są pozyskiwane: miody, pyłek kwiatowy, pyłek kwiatowy w miodzie, propolis, wosk, pierzga. Od 2007 roku posiada certyfikat ekologiczny.


Piekarnia Elżbieta Nawłoka F.P.H.U. "HELVA”

ul. Reformacka 5, 35-026 Rzeszów, +48 17 853 36 98


Rodzinna piekarnia działa od 1996 r. Obecnie we własnym zakładzie przy ul. Reformackiej w Rzeszowie. Jest to nowoczesny obiekt, w którym powstają wyroby piekarnicze i cukiernicze wytwarzane według tradycyjnych receptur metodami rzemieślniczymi. Pracują w nim i zarządzają zakładem już dwa pokolenia rodziny Nawłoka. W sklepie firmowym zlokalizowanym przy piekarni można kupić wyroby, które są tylko w nim dostępne, m.in. chleb z farszem z kapusty i cebuli oraz wyroby cukiernicze.

 

„PIEROŻEK” AR SZELC sp. j.

ul. Krakowska 89, 38-400 Krosno, +48 13 43 21 214, biuro@pierozek.pl, www.pierozek.pl

 

To firma rodzinna działająca od 1995 roku, w swojej ofercie posiada ponad 30 rodzajów wyrobów garmażeryjnych, a ich specjalnością są pyszne pierogi z różnym nadzieniem. Pomimo rozwoju firmy cały proces produkcji nadal jest ręczny co skutkuje najwyższą jakością oferowanych produktów. Potwierdzeniem ciągłych starań o jakość, jest wpisanie Bieszczadzkich Pierogów na Listę Produktów Tradycyjnych oraz posiadanie certyfikatu Ekologicznego. Pierogi i inne specjały firmy znajdziecie Państwo na półkach sklepowych w Polsce i za granicą.

Podkarpackie Centrum Hurtowe AGROHURT S.A. w Rzeszowie

ul. Lubelska 46, 35-959 Rzeszów, +48 17 86, sekretariat@agrohurtsa.pl, www,agrohurtsa.pl

Przedsiębiorstwo zlokalizowane jest na powierzchni ok. 7 ha. Jest to jedyna instytucja w Podkarpackiem, która zajmuje się prowadzeniem rynku hurtowego artykułów rolno-spożywczych, a także kwiatów ciętych, doniczkowych oraz sztucznych. Doprowadzając do do koncentracji handlu artykułów rolniczych, żywnościowych i innych stworzony został w tym miejscu rynek o ponadregionalnym zakresie oddziaływania, który zgromadził firmy z terenu Polski i zagranicy, w szczególności Ukrainy.

Przedsiębiorstwo Handlowo-Usługowe "G. W. Kłaczyńscy" Witold Kłaczyński

ul. Dworcowa 4, 39-300 Mielec, +48 691 947 754, piekarniaklaczynscy@wp.pl, chlebzpieca@gmail.com, www.chlebzpieca.net

 

Istniejąca od 20 lat rodzinna piekarnia, w której wypiekane jest naturalne pieczywo żytnie. Nabyć je można także przez Internet - właściciele prowadzą także sklep internetowy. Specjalnością firmy są: chleb z pieca żytni razowy na zakwasie, chleb z pieca żytni na zakwasie, macella orkiszowa, chleb z pieca orkiszowy na zakwasie, babka orkiszowa, babka ryżowa, ciasto żytnie razowe z orzechami włoskimi i jabłkami, ciasteczka z konfiturami.

Przedsiębiorstwo Handlowo-Usługowe Grażyna Kiełtyka

ul. J. Potockiego 20, 38-423 Miejsce Piastowe, +48 13 435 32 03, marek@e-maka.pl

 

Od 1993 r. działa rodzinna piekarnia, która zajmuje się wypiekiem pieczywa nietypowego. Brała udział w finale XIX edycji Ogólnopolskiego Konkursu Promocyjnego AGRO POLSKA 2012 i uzyskała wyróżnienie za chleb swojski pszenno-żytni z dodatkiem kawy zbożowej. Nominowana do udziału w finale 17 edycji konkursu „Polski Producent Żywności 2013”.

Przedsiębiorstwo Nasienne „Centrala Nasienna” w Sanoku sp. z o.o.

ul. Gen. Okulickiego 21, 38-500 Sanok, tel. +48 13 463 13 78 , biuro@cnsanok.pl, www.cnsanok.pl

 

Głównym zakresem działalności przedsiębiorstwa – istniejącego na rynku nasiennym od ponad 40 lat – jest produkcja pasz sypkich i granulowanych dla trzody chlewnej, drobiu, bydła i innych gatunków zwierząt, a także sprzedaż materiału siewnego oraz dodatków paszowych. Zakład tłoczy oleje: rzepakowy, słonecznikowy, konopny i lniany.

 

Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowo-Usługowe  "AWB" Alina Becla

Handzlówka 3a, 37-123 Handzlówka, +48 17 22 64 238, awb@becla.pl, www.becla.pl

 

Firma rodzinna założona w 1993 r. W 1997 r. powstała w gospodarstwie suszarnia, a 10 lat później uruchomiono zakład przetwórczy produkujący ekologiczne susze owocowe, warzywne i ziołowe oraz wyroby gotowe konfekcjonowane w postaci herbatek smakowych owocowych, owocowo-ziołowych i mieszanek.


Restauracja „U Schabińskiej” LIGRA Grzegorz Schabiński

ul. Floriańska 42, 38-200 Jasło, +48 13 443 66 70, +48 797 334 660, perlajaslo@op.pl, www.perlajaslo.pl, www.uschabinskiej.pl

 

W lokalu można spróbować produktów regionalnych Podkarpacia - proziaków, gołąbków ziemniaczanych, gołąbków z kaszą perłową, a także schabu pieczonego z kością. Restauracja „U Schabińskiej”, to miejsce wyjątkowo klimatyczne, oryginalna aranżacja wnętrz, obrazy, stare przedmioty, niezwykłe elementy dekoracji tworzą szczególną atmosferę.

 

Rodzinne Gospodarstwo Ekologiczne „FIGA” s.c. Waldemar i Tomasz Maziejuk

Mszana 44/2, 38-454 Tylawa, +48 530 245 309, info@serykozie.pl, www.serykozie.pl

 

Specjalnością Maziejuków jest wyrób ekologicznych serów kozich metodami tradycyjnymi. Ich produkty (sery farmerskie, sery wołoskie, bundz, bryndza, twarożki i inne) wyrabiane są ręcznie z mleka niepasteryzowanego. Wszystkie produkty posiadają certyfikat BIO a 10 z nich zostało wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych.


Sadowniczo-Szkółkarski Zakład Doświadczalny sp. z o.o.

37-122 Łańcut, Albigowa 300, +48 17 225 30 70, +48 226 71 87, tel./fax.+48 17 226 71 07, sady@albigowa.com.pl, www.albigowa.com.pl


Sadowniczy Zakład Doświadczalny w Albigowej powstał z dniem 1 lipca 1966 r. jako jeden z 13-tu terenowych zakładów doświadczalnych Instytut Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach. Zakład przejął tereny i zabudowania po Państwowej Stadninie Koni, która przed wojną należała do Ordynacji Potockich, gdzie od wielu lat prowadzona była hodowla koni. Po 31-letnim okresie działalności zakład został sprzedany Antoniemu Dziugieł i J. Bytnarowi, którzy z dniem 1 marca 1997 r. na bazie SZD utworzyli Sadowniczo-Szkółkarski Zakład Doświadczalny.

Aktualnie gospodarzy on na 207 ha ziemi z czego sady jabłoniowe zajmują powierzchnię 30 ha, sady wiśniowe 40 ha, sady gruszowe 6 ha, szkółki i mateczniki 10 ha, plantacje: porzeczki czarnej 30 ha, aronii 45 ha, śliwy 1 ha, dereń jadalny 4 ha, łąki i pastwiska 11 ha, pozostałe grunty użytkowane są rolniczo.

W nowo założonych sadach jabłoniowych dominują takie odmiany jak Jonagold i jego sporty, Szampion, Golden Delicious, Ligol, Elisa. Sady gruszowe to głównie Konferencja, Lukasówka, Concord. W sadach wiśniowych podstawową odmianą jest Łutówka. Na plantacjach porzeczka czarna - to odmiany ukraińskie: Juwielna kopania, Wernisaż, Sofijewska.

 

Siedlisko Janczar, Przedsiębiorstwo Produkcyjno Usługowo Handlowe „POLOX” s.c. Stanisław Gątarski, Sławomir Stec

Pstrągowa 815, 38-121 Pstrągowa, +48 17 277 94 04, biuro@siedliskojanczar.pl, www.siedliskojanczar.pl

 

Siedlisko Janczar to ośrodek położony w malowniczym terenie Strzyżowsko-Sędziszowskiego Obszaru Chronionego Krajobrazu, na progu Bieszczadów. Obiekt oferuje, organizację uroczystości rodzinnych, szkoleń i konferencji ,imprez integracyjnych, pobyty weekendowe, zielone i białe szkoły, wakacje w siodle. Klimatyczna, rustykalna karczma zaprasza na doskonałe potrawy oparte na tradycjach kulinarnych Podkarpacia oraz kuchni staropolskiej, np.: pierogi, proziaki z masłem czosnkowym, zupę z leśnych grzybów, kaczkę, dziczyznę. Całości dopełnia bogate zaplecze rekreacyjno-sportowe z nowoczesnym ośrodkiem jeździeckim.


„SOŁTYS - wyroby kulinarne”, Potępa Mariusz SOŁTYS

ul. Żeromskiego 22, 39-300 Mielec, +48 607 928 078, soltys.kulinaria@gmail.com, www.soltyskulinaria.pl

 

Firma SOŁTYS zajmuje się ręcznym wyrobem produktów kulinarnych takich jak: pierogi, krokiety, kluski, gołąbki, bigos itp. Na LPT zarejestrowano: „Niwiski Krupnik” i „Niwiskie Pierogi z kapustą kiszoną”. Ręczny wyrób, unikatowa receptura i naturalne składniki gwarantują naszym wyrobom niepowtarzalny smak.

 

Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia "Pro Carpathia"

Rynek 16/1, 35-064 Rzeszów, +48 17 852 85 26, info@procarpathia.pl, www.procarpathia.pl, www.podkarpackiesmaki.pl

 

Stowarzyszenie istnieje od 2004 r. i w głównej mierze zajmuje się pozyskiwaniem, zarządzaniem i rozliczaniem projektów współfinansowanych ze środków zewnętrznych. Jako instytucja otoczenia biznesu opracowuje strategie rozwoju, studia wykonalności, audyty marketingowe, analizy, itp. Dla sektora MŚP oferuje doradztwo inwestycyjne, organizację szkoleń, usługi z zakresu HR, konsultacyjno-doradcze, badawcze i marketingowe. Stowarzyszenie prowadzi ponadto działalność wydawniczą, promocyjną oraz badawczą.

 

Stowarzyszenie Producentów Fasoli Tycznej "Piękny Jaś" we Wrzawach

Wiejski Dom Kultury we Wrzawach 485, 39-432 Gorzyce, +48 512 171 470, spft.wrzawy@op.pl, www.fasola-wrzawska.prv.pl

 

Organizacja zrzesza 32 rolników - producentów fasoli tycznej „Piękny Jaś”, z których 11 prowadzi uprawę zgodną z certyfikatem. Od 13 stycznia 2012 r. Chronioną Nazwą Pochodzenia „fasola wrzawska” może być znakowana tylko fasola pochodząca z upraw na ściśle określonym terenie.

 

Szynk Rzeszowski, Przedsiębiorstwo Handlowo-Usługowe Andrzej Hajnosz Restauracja VA BANK

Rynek 5, 35-064 Rzeszów, +48 17 852 79 80, +48 691 696 063, restauracja.vabank@vp.pl, czeskagospoda@gmail.com, www.ceskahospoda.rzeszow.pl

 

W jednej z kamienic rzeszowskiego rynku mieści się restauracja „Szynk Rzeszowski” z zakąskami wzorowanymi na tradycji międzywojennych szynków, np.: kaszanka z wątróbką, żurek, studzienina, flaczki czy śledź po żydowsku lub „na różowo”. Tuż obok zaprasza „Česká hospoda”, serwująca tradycyjną kuchnię naszych południowych sąsiadów.

  

„Świat Pierogów” Mirosława Słaba

Cmolas 235, 36-105 Cmolas, +48 17 583 68 58, biuro@swiatpierogow.net, www.swiatpierogow.net

 

Firma powstała w roku 2002 r. w Mielcu. Założycielem firmy jest Mirosława Słaba. Jest jedyną na Podkarpaciu firmą oferującą konsumentom tak duży wybór produktów: ponad 30 rodzajów pierogów, gołąbki, krokiety, kluski ziemniaczane, uszka. Wszystkie produkty wytwarzane są ręcznie z wysokiej jakości surowców, bez użycia konserwantów.

 

Winnica Sztukówka Leszek Szczęch

Glinik Średni 153, 38-130 Frysztak +48 605 539 422, winnica@sztukowka.pl, www.sztukowka.pl

 

Winnica została założona w 2009 r. przez Dorotę i Leszka Szczęchów. Uprawianych jest w niej 10 odmian winorośli na wina czerwone i różowe oraz białe: Rondo, Regent, Marechal Foch, Leon Millot, Cabernet, Cantor oraz Solaris, Siegerrebe, Seyval Blanc, Johanniter, Hibernal.

 

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Rzeszowie

ul. 8-go Marca 3, 35-065 Rzeszów, +48 17 853 40 59, poczta@wzp.rzeszow.pl, www.wzp.rzeszow.pl

 

Organizacja działająca na rzecz pszczelarzy. Przeprowadza liczne szkolenia, kursy, konferencje, pomaga swoim członkom w zakupie sprzętu pszczelarskiego, leków do zwalczania warrozy. WZP w 2007 r. zarejestrował podkarpacki miód spadziowy jako produkt z Chronioną Nazwą Pochodzenia na terenie UE.

 

Wytwórnia Ciast i Lodów „Santos” Marek Bargieł

ul. Południowa 51, 38-422 Krościenko Wyżne, +48 13 431 68 42, santos@santos.pl, www.santos.pl

 

Firma SANTOS to cukiernia z rodzinną i długoletnią tradycją, aż od 1974 roku. SANTOS posiada własną przetwórnię owoców i warzyw. W ofercie oprócz szerokiej gamy konfitur owocowych jest także Konfitura z Płatków Róży, za którą w 2009 roku otrzymano tytuł Polski Producent Żywności 2008 oraz Złoty Laur w konkursie Nasze Dobre Podkarpackie. Firma posiada własną plantację - ponad 3000 krzewów specjalnej odmiany róży. Wszystkie przetwory powstają według tradycyjnych, regionalnych receptur, bez dodatku sztucznych barwników i konserwantów. W ofercie są także praliny, czekolady, owoce w czekoladzie oraz ciasteczka kruche. Wszystkie produkty wykonywane są ręcznie.

 

"Zagroda Handzlowianka" Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich

Handzlówka 267, 37-123 Handzlówka, +48 519 677 115, handzlowianka@gmail.com, www.handzlowianka.pl

 

Stowarzyszenie zajmuje się produkcją i sprzedażą artykułów żywnościowych o znakomitych walorach smakowych. Na LPT zarejestrowane są m.in. handzlowski chleb domowy, serownik, handzlowska bułka pszenna.

Zakład Cukierniczo-Piekarniczy "IZA" Izabela Szczęch

ul. gen. Pułaskiego 1, 35-011 Rzeszów, +48 17 853 85 88, +48 696 477 708,

zpc-iza@wp.pl

 

Firma produkuje chleb oraz wyroby piekarnicze, a także ciasta i ciasteczka. Zarejestrowała cztery swoje wyroby na LPT: chleb sędziszowski żytni, makowiec sędziszowski, serowiec sędziszowski, sędziszowskie ciasto z jagodami. Z sukcesem sprzedaje się np. chleb żytni na zakwasie i... pizza rzeszowska.

 

Zakład Mięsny "Jasiołka", "JK" sp. z o.o.

ul. Nadbrzeżna 1, 38-450 Dukla, +48 13 433 08 02, jasiolka@interia.pl, www.jasiolka.com

 

Specjalnością zakładu są tradycyjne i ekologiczne wędliny, m.in. kabanos dukielski, kiełbasa dukielska sucha, kiełbasa pradziada. Nowość stanowią powstające tu wyroby surowe długo dojrzewające. Ich cechą szczególną jest kąpiel serwatkowa, która w procesie produkcji wzbogaca smak oraz przedłuża trwałość do kilku miesięcy.


Zakład Mięsny „SMAK-GÓRNO” sp. z o.o.

ul. Centralna 4, 36-051 Górno, +48 17 772 87 15, gorno@smakgorno.pl, www.smakgorno.pl

 

Zakład prowadzi działalność w zakresie skupu trzody chlewnej, uboju i rozbioru mięsa wieprzowego, produkcji pełnego asortymentu wędlin, szynek, wędzonek, wyrobów podrobowych, drobiowych, garmażeryjnych, konserw w słojach. Sprzedaż realizowana jest w ponad 1000 placówkach handlowych Polski płd.-wsch. oraz na terenie Anglii i Włoch. Dzięki stosowaniu tradycyjnych metod i receptur 10 produktów zostało wpisanych na LPT. Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego tworząca krajowy system jakości żywności ,,Jakość Tradycja'' wyróżniła i certyfikuje 4 wyroby.

 

Zakład Pieczywa Trwałego Bogumiła Ramska

ul. Jana Wiktora 57A, 35-119 Rzeszów, +48 17 863 57 00, ramska@pro.onet.pl

 

Firma działa od 1991 r. w segmencie produkcji wyrobów o przedłużonej trwałości typu paluszki i precle. Jej „flagowym okrętem” są znane i lubiane precle rzeszowskie MAX-y. Ponadto firma produkuje: paluszki słone rzeszowskie, paluszki z kminkiem rzeszowskie, precle rzeszowskie, precelki słone rzeszowskie oraz przekąskę rzeszowską. Najnowszym wyrobem są precle rzeszowskie okrągłe.

Zakład Przetwórczo-Handlowy „Baszpol” sp. z o.o.

Grzegorzówka 6, 36-025 Dylągówka, +48 669 017 235, baszpol@gmail.com

 

Piekarnia w Grzegorzówce wytwarza pieczywo ekologiczne i tradycyjne bez polepszaczy i konserwantów, według rodzimych receptur: m.in. chleb orkiszowy na zakwasie, chleb żytni razowy na zakwasie i bułki razowe pszenne. Znane są także powstałe tam ciastka domowe orkiszowe ręcznie wyrabiane, ekologiczne ciastka orkiszowe kruche tzw. „Klawisze” oraz ekologiczne płatki orkiszowe.

 

Zakład Przetwórstwa Mięsnego Marek Leśniak

ul. Bieszczadzka 5a, 38-100 Strzyżów, +48 507 620 276, tomasznagrodzki.zpm@interia.pl, www.zpm-lesniak.pl

 

Powstały w 1990 r. Zakład Przetwórstwa Mięsnego Leśniak w Strzyżowie to firma z tradycjami. W ciągu 19 lat zakład przekształcił się w nowoczesną masarnię z własnym ubojem i wysoce wyspecjalizowaną produkcją produktów regionalnych. Firma produkuje obecnie ponad 100 gatunków wyrobów z mięsa wołowego, wieprzowego i drobiu.

 

Zakład Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego „ORZECH” sp. z. o. o.

ul. Rzeszowska 7, 36-100 Kolbuszowa, +48 17 227 47 83, +48 609 222 061, orzech@orzech.com.pl, www.orzech.com.pl

 

Zakład Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego Orzech Sp. z o.o. w Kolbuszowej zajmuje się produkcją przetworów ze świeżych owoców i warzyw. Oprócz przetwórni, ZPOW Orzech posiada sieć delikatesów firmowych „Orzech”. Zakład specjalizuje się w produkcji szerokiej gamy: sałatek, dżemów, powideł, marmolad, pieczarek, papryk, ogórków oraz wielu innych przetworów, łącznie w asortymencie firma oferuje ponad 80 pozycji smacznych i zdrowych przetworów owocowo-warzywnych.

 

Zespół Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka-Ligęzy w Rzeszowie

ul. Spytka Ligęzy 12, 35-055 Rzeszów, +48 17 748 35 00, sekretariat@zsgrzeszow.pl, www.zsg.rzeszow.net.pl

 

Szkołę co roku opuszcza ponad 300 absolwentów dostarczając gastronomii i hotelarstwu wysoko wykwalifikowanych pracowników.




 

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION