W Rzeszowie wieczorki po kaszubsku
W ramach cyklu „Kuchnie Regionów” 10 i 24 maja br. od godz. 19.00 będą to wieczory z muzyką i kuchnią z Kaszub. Kultura i sztuka ludowa Kaszub wyróżnia się swym pięknem i bogactwem i jest rozpoznawana na całym świecie. Wyroby twórców ludowych charakteryzują się specyficzną, niepowtarzalną kolorystyką, wzornictwem i formą. Dzięki tym cechom wyroby twórców ludowych są niebanalne i jedyne w swoim rodzaju.
Najbardziej rozpoznawalne są język i ubiór kaszubski, muzyka kaszubska, przysłowia kaszubskie, tradycje i zwyczaje (np. zażywanie tabaki, Boże Narodzenie, ścinanie kani, Noc Świętojańska, Sianokosy) oraz haft kaszubski, plecionkarstwo, malarstwo na szkle, garncarstwo i to co najważniejsze – wspaniała kaszubska kuchnia.
Szef Kuchni (rodem z Kaszub) Arkadiusz Wejer przygotował na te dwa dni niecodzienne dania. Kolacja zacznie się zupą z brukwi i wiejskiej kury, potem będzie pomuchel na słodko w kwaśnej kapuście, pierogi z kapustą i podpinkami, smażona flądra i szmurowana wieprzowina w leśnym sosie. Nie zabraknie doskonałych śledzi, zylca z sosem chrzanowym a na deser mlodzowego kucha z kruszonką i szneków z glancem i jagodami.
Bilet wstępu – 60 zł od osoby (w tym kolacja w formie bufetu, program). Rezerwacje: Restauracja Hotelu BRISTOL: tel. +48 17 250 00 12; 250 00 50, mail: