KALENDARZ IMPREZ

Piątek, 4 Grudnia 2020
Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
  01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Aktualności

W Rzeszowie wieczorki po kaszubsku

  • 08-05-2013
W ramach cyklu „Kuchnie Regionów” 10 i 24 maja br. od godz. 19.00 będą to wieczory z muzyką i kuchnią z Kaszub. Kultura i sztuka ludowa Kaszub wyróżnia się swym pięknem i bogactwem i jest rozpoznawana na całym świecie. Wyroby twórców ludowych charakteryzują się specyficzną, niepowtarzalną kolorystyką, wzornictwem i formą. Dzięki tym cechom wyroby twórców ludowych są niebanalne i jedyne w swoim rodzaju.

Najbardziej rozpoznawalne są język i ubiór kaszubski, muzyka kaszubska, przysłowia kaszubskie, tradycje i zwyczaje (np. zażywanie tabaki, Boże Narodzenie, ścinanie kani, Noc Świętojańska, Sianokosy) oraz haft kaszubski, plecionkarstwo, malarstwo na szkle, garncarstwo i to co najważniejsze – wspaniała kaszubska kuchnia.

Szef Kuchni (rodem z Kaszub) Arkadiusz Wejer przygotował na te dwa dni niecodzienne dania. Kolacja zacznie się zupą z brukwi i wiejskiej kury, potem będzie pomuchel na słodko w kwaśnej kapuście, pierogi z kapustą i podpinkami, smażona flądra i szmurowana wieprzowina w leśnym sosie. Nie zabraknie doskonałych śledzi, zylca z sosem chrzanowym a na deser mlodzowego kucha z kruszonką i szneków z glancem i jagodami.

Bilet wstępu – 60 zł od osoby (w tym kolacja w formie bufetu, program). Rezerwacje: Restauracja Hotelu BRISTOL: tel. +48 17 250 00 12; 250 00 50, mail:
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION