W Rzeszowie także można zjeść po śląsku
Szef kuchni Restauracji „Wesele” w Hotelu Bristol Tardition&Luxury w Rzeszowie udowodnił, że aby zjeść „po śląsku” niekoniecznie trzeba jechać śladem karczm Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki”. Kolejny piątkowy wieczór z tradycyjną kuchnia...
Podkarpackie jest już na drugim miejscu! (ex aequo)
Na początku tworzenia Listy Produktów Tradycyjnych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Podkarpackie zajmowało na niej pierwsze miejsce. Potem wyjątkowa aktywność Pomorskiego i Śląskiego w rejestracji produktów spowodowały...
Szukali dziko występujących roślin
W dniach 27–29 maja br. odbyło się trzydniowe, bezpłatne szkolenie z zakresu rozpoznawania, zbierania i pozyskiwania oraz przetwarzania, a także możliwości sprzedaży zebranego surowca dziko występujących roślin na rynku podkarpackim...
Na słodko uczcili urodziny Jana Pawła II
Rzeszowscy cukiernicy przygotują na najbliższą niedzielę czyli 26 maja br. 93. metrową papieską kremówkę. I podzielą ją na 9 tysięcy porcji, które rozdane zostaną na ul 3 Maja (przed kościołem pw. Świętego Krzyża) mieszkańcom miasta. W ten sposób...
123 wpisów na Krajową Listę
Województwo podkarpackie ma już 123 potraw i wyrobów wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Łącznie znajduje się na niej już 1076 smakowitych dań. Pierożki leżachowskie i kaczka...
W Kolbuszowej smakowano kapustę ziemniaczaną
W sobotę, 18 maja br. w Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej zakończono realizację projektu „Lasowiacka kapusta ziemniaczana na 12 sposobów”, który rozpoczął się w listopadzie 2012 r...
Dukielskie specjały w Chyrowej
Gmina Dukla zaprosiła dziennikarzy na degustację produktów i potraw lokalnych, regionalnych, tradycyjnych i ekologicznych, która odbyła się w Gościńcu Chyrowianka w Chyrowej 17 maja br. Konferencja była elementem realizowanego przez gminę...
Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej zaprasza 18 maja br. (sobota) do skansenu na uroczyste zakończenie projektu „Lasowiacka kapusta ziemniaczana na 12 sposobów”. Podczas spotkania, które zaplanowano na godz. 16.00 odbędzie się: promocja...
W dniach 27–29 maja br. odbędą się trzydniowe, bezpłatne szkolenie z zakresu rozpoznawania, zrównoważonego zbierania i pozyskiwania, przetwarzania i możliwości sprzedaży zebranego surowca dziko występujących roślin na rynku podkarpackim...
Gmina Dukla zaprasza na degustację produktów i potraw lokalnych, regionalnych, tradycyjnych i ekologicznych połączonej z konferencją prasową dla dziennikarzy, która odbędzie się w Gościńcu Chyrowianka w Chyrowej17 maja br...