KALENDARZ IMPREZ

, 24 Września 2017
Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Podkarpackie produkty zarejestrowane w UE

Podkarpacki miód spadziowy
Podkarpacki miód...
Fasola wrzawska
Fasola wrzawska

W chwili obecnej, na liście Komisji Europejskiej zarejestrowane są dwa produkty z Podkarpacia (na 36 z całej Polski):

Podkarpacki miód spadziowy – wniosek o nadanie ChNP złożono 05.12.2006, produkt zarejestrowano 07.08.2010.
Jest to miód pochodzący ze spadzi zebranej przez pszczoły głównie z jodły pospolitej, może zawierać również spadź pochodzącą ze świerka i sosny zwyczajnej. Spadź pochodząca z jodły pospolitej jest jednak dominująca i jej udział w miodzie nie spada poniżej 70%. Miód przed skrystalizowaniem ma barwę ciemnobrązową z zielonkawymi refleksami aż do prawie czarnej, a po krystalizacji przyjmuje kolor nieco jaśniejszy. Miód odznacza się gęstą konsystencją i dużą lepkością. W smaku jest delikatnie słodki o typowo żywicznym zapachu, przypominającym igliwie.

Kolejny przysmak podkarpacki to:

Fasola wrzawska – wniosek o nadanie ChNP złożono 24.09.2007, opublikowany został 11.01.2012.
"Fasola wrzawska" jest wytwarzana z nasion fasoli tycznej wielokwiatowej Piękny Jaś. Uprawiana jest ona na terenie trzech podkarpackich gmin: Gorzyce, Zaleszany i Radomyśl nad Sanem. „Fasola wrzawska” charakteryzuje się bardzo cienką skórką, a ziarna mają delikatny, łagodny smak.


Wyroby oznaczone jako GTS mogą być produkowane na terenie całego kraju, bez względu na to skąd pochodzi producent wnioskujący o rejestrację. Warunkiem jest stosowanie odpowiedniej receptury, surowców i procedur wytwarzania określonych podczas rejestracji w UE.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION