Wydawnictwa

Poniżej wypisano wydawnictwa dotyczące podkarpackich kulinariów tradycyjnych, które ukazały się w ostatnich latach. Ich lista będzie się powiększać, zapraszamy więc do częstego odwiedzania.
 
 
  Leksykon podkarpackich smaków (Pro Carpathia, 2007)
Województwo podkarpackie z roku na rok umacnia swoją pozycję pośród producentów produktów tradycyjnych. Związane jest to z kultywowaniem bogactwa kulturowego naszego regionu. W tym kontekście szczególnego znaczenia nabiera troska o ochronę podkarpackiego dziedzictwa kulinarnego tak, by w niezmienionej formie zachować je dla potomnych. Z tą właśnie myślą przygotowaliśmy „Leksykon podkarpackich smaków”. Jest to pierwszy, i jak mamy nadzieję, milowy krok na drodze do zgromadzenia i upowszechnienia kompleksowej wiedzy dotyczącej podkarpackich produktów tradycyjnych.
   

Podkarpackie Produkty Tradycyjne (Pro Carpathia, 2007)

W krajach Unii Europejskiej jednym z priorytetów jest kultywowanie lokalnych tradycji i obyczajów. Systemem ochrony objęte są oryginalne produkty rolne oraz żywność regionalna, charakterystyczna ze względu na miejsce powstania i tradycyjny sposób wytwarzania. Podkarpacie ma walory, dzięki którym turystyka powinna stać się jego głównym atutem. Jednak nie wystarczy eksponować tylko wiekowe zabytki, piękną przyrodę czy bazę noclegowo-gastronomiczną dla turystów. Warto również prezentować produkty regionalne, bo przecież one także świadczą o przeszłości regionu, obrazują też przywiązanie do tradycji. Opracowanie zawiera mapę.

   
Potrawy regionalne z gminy Haczów i przygranicznego regionu Słowacji (Pro Carpathia, 2010)
Książka tradycyjnej kuchni regionalnej Gminy Haczów i regionu przygranicznego Słowacji zrodziła się z potrzeby podzielenia się dorobkiem, bogactwem, różnorodnością i odmiennością potraw reprezentujących obydwa regiony. Każdy z nich posiada odrębną tożsamość, przywiązanie do tradycji, kultury, własnych obyczajów, muzyki ludowej, gwary, strojów i potraw. Głównym celem wydania powyższej publikacji jest promowanie walorów miejscowej kuchni, wywodzącej się z bogatych doświadczeń historycznych i religijnych regionu przygranicznego Polski i Słowacji.
   
Potrawy regionalne (Pro Carpathia dla gminy Stubno, 2005)
Zbiór przepisów przypominający o stubnieńskiej tradycji kulinarnej. Potrawy w nim opisane są dziełem gospodyń kultywujących zasady smacznego gotowania. Jednym z celów jego powstania jest ochrona i podtrzymywanie tradycji kuchni lokalnej.
   
 Brzosteckie przepisy kucharskie (Brzostek, 2007)
Prezentacja kulinariów gminy Brzostek. Receptury i zdjęcia przygotowane przez mieszkańców. Publikacja mająca na celu zachowanie regionalnych przepisów kucharskich.
   










Tradycja i nowoczesność markowskiej kuchni (Markowa, 2006)
Publikacja poświęcona tradycjom kulinarnym wsi Markowa w powiecie łańcuckim. Zawiera przepisy, ale także opisy dotyczące kulturowego znaczenia chleba, świniobicia, czy też słownik nazw gwarowych.
   










Potrawy regionalne i staropolskie z regionu Bieszczadów (Lesko, 2005)
Zbiór przepisów kuchni regionalnej opracowany w oparciu o receptury uczestniczek kursu z kuchni regionalnej z gmin Solina, Baligród, Cisna, Olszanica i Lesko.
   

Potrawu tradycyjne powiatu łańcuckiego
Folder wydany przez Fundację Fundusz Współpracy ze środków programu „Agro-Smak 2” zawierający opisy i zdjęcia potraw powiatu łańcuckiego, które uzyskały wpis na Listę Produktów Tradycyjnych w 2005 i 2006 roku, a także tych wytwarzanych w oparciu o stare receptury, lecz nie zgłoszonych na wspomnianą Listę.
   

Potrawy z Jałowego
Książka będąca zbiorem przepisów kulinarnych, które zebrały przez swoje lata „zmagań z kuchnią” gospodynie z podustrzyckiej wsi Jałowe. Wydana na zlecenie Bieszczadzkiego Centrum Informacji i Promocji w Ustrzykach Dolnych.
   

ABC kuchni regionalnej (Strzyżów, 2007)

Publikacja warta polecenia ze względu na sprawdzone przepisy kulinarne w niej zawarte. W przyrządzaniu najrozmaitszych smakołyków pomogą czytelnikowi praktyczne porady w niej zawarte. Przepisy udostępnione przez mieszkańców Gminy Strzyżów.

   

Brzosteckie lato w Słoiku (Brzostek 2008)

Zbiór przeszło 100 przepisów na najróżniejsze przetwory z dostępnych w Brzostku produktów. Przepisy udostępnione przez społeczność miasta.

   
 

Chleb z Karpat

Niewielka publikacja zawierająca zbiór tradycyjnych przepisów na wypiek chleba zebranych i opracowanych przez Romana Glapiaka, organizatora „Święta Chleba” odbywającego się co roku w sierpniu w Dźwiniaczu Dolnym w Bieszczadach.

   
 

Dobra gospodyni cuda w domu czyni (Rogi 2006)

Książka dotycząca rogowskiej tradycji i kuchni. Jest ona rezultatem wielu godzin spędzonych na rozmowach ze starszymi mieszkańcami wsi Rogi (powiat krośnieński) i w niezwykły sposób ukazuje kulturę, także kulinarną, tego miejsca.

   
 

Kuchnia Doliny Strugu (2007)

Zebrane w tej książce przepisy tworzą pełny obraz kuchni Doliny Strugu. Zostały one udostępnione przez Koła Gospodyń Wiejskich i Stowarzyszenia z gmin: Hyżne, Tyczyn, Chmielnik i Błażowa.

   

Kuchnia Podkarpacia (Rzeszów 2004)

Bardzo atrakcyjny zbiór tradycyjnych podkarpackich przepisów. Bogato ilustrowany, zawierający „przemyślenia o jedzeniu” osób znanych, takich jak Józef Szajna, czy Robert Korzeniowski

   

Kuchnia regionalna Beskidu Dukielskiego (Dukla 2006)

Redakcja: Krystyna Boczar Różewicz, Barbara Żwirecka

Wydawca: Gmina Dukla

www.dukla.pl

   

Kuchnia w cmolaskiej tradycji (2007)

Zawiera zbiór przepisów na staropolskie potrawy kuchni regionu lasowiackiego. Potrawy przygotowane podczas warsztatów kulinarnych organizowanych w ramach projektu „Kącik tradycji kulinarnych Ziemi Cmolaskiej”.

   

Kuchnia regionalna okolic Rymanowa i Kracunoviec

Zawiera bogaty zbiór przepisów na potrawy regionalne okolic Rymanowa i Kracunoviec (Słowacja). Publikacja w języku polskim i słowackim.

   

Potrawy bieszczadzkie polsko-ukraińskiego pogranicza 

Redakcja: Robert Bańkosz

Wydawca: Bieszczadzkie Centrum Informacji i Promocji


   

Potrawy regionalne z Podkarpacia

Zbiór przepisów na potrawy charakterystyczne dla naszego regionu, ale także te mniej znane i popularne, jednak nieodzownie związane z terenami Podkarpacia.

   

Przegląd Tradycji Kulinarnych Ziemi Dębickiej (2008)

Zbiór przepisów kulinarnych Ziemi Dębickiej, którego celem było zebranie i przypomnienie dawnych potraw oraz „przelanie ich na papier”. Receptury przekazane przez członkinie Kół Gospodyń Wiejskich.

   

Przepisy potraw nagrodzonych

Przepisy na potrawy nagrodzone podczas IX Biesiady nad Wyczawą czyli prezentacji tradycyjnych potraw wiejskich, Wiązownica 2009. Publikacja opracowana przez Centrum Kulturalne w Przemyślu.

   

Smak tradycji – kulinarne dziedzictwo Gminy Kolbuszowa (Kolbuszowa 2008)

Zbiór przepisów kucharskich i nie tylko z okolic Kolbuszowej. Stanowi on zarówno przewodnik kulinarny ale także przypomnienie, że kultura stołu jest częścią kultury narodu.

   

Tradycyjne jadło Pogranicza Nadsańskiego (Przemyśl, 2010)

Przepisy na potrawy nagrodzone pierwszymi nagrodami podczas „Biesiady nad Wyczawą” czyli prezentacji tradycyjnych potraw wiejskich w latach 2001 - 2009. Wydawnictwo ukazuje więzi kultury ludowej ze sztuką kulinarną.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION