Aktualności

„Poznaj dobrą żywność” po podkarpacku

  • 25-03-2013
Do grona przedsiębiorstw, których produkty oznakowane są znakiem Poznaj Dobrą Żywność niebawem może dołączyć Zakład Cukierniczo-Piekarniczy „IZA” w Rzeszowie, członek Klastra „Podkarpackie Samki”. Pełna dokumentacja dotycząca składników i sposobu przygotowania chleba sędziszowskiego żytniego, wpisanego już w maju w 2007 r. na Krajową Listę Produktów Tradycyjnych, została właśnie wysłana do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Tylko pięć firm z województwa podkarpackiego, m.in. PPM „Taurus” z Pilzna, ZM „Jarosław” w Jarosławiu, Zakład Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego „ORZECH” w Kolbuszowej mogą część swoich produktów sygnować tym znakiem.

Chleb sędziszowski żytni nie zmienił swojego smaku i wyglądu od wieków. Nie kruszy się podczas krojenia, a ze względu na starą recepturę wytwarzania ma wyjątkowy smak i długo zachowuje świeżość. Można powiedzieć, że warunkiem zachowania tych cech jest produkcja chleba na żytnim zakwasie piekarskim. Dzięki specjalnie wyizolowanym szczepom bakterii mlekowych i drożdży pieczywo charakteryzuje się najwyższymi walorami smakowymi. Chleb na zaczynie (zakwasie) ma swoisty kwaśny aromat i smak oraz twardą skórkę. Ciasto robi się z mąki, drożdży i kwaśnego mleka z dodatkiem ciepłej wody. Pozostawia się je na kilka godzin do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, piecze się je w piecu opalanym gazem.

- Udział w tym programie, to przede wszystkim prestiż, że nasz produkt może uzyskać to wyróżnienie – mówi Henryk Szczęch z Zakładu Cukierniczo-Piekarniczy „IZA” w Rzeszowie. – Wymierną korzyścią są także wspólne działania promocyjne dotyczące produktów oznaczonych znakiem PDŻ, realizowane przy współpracy Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Obecnie znakiem Poznaj Dobrą Żywność oznaczonych jest blisko 500 artykułów pochodzących z 80 firm sektora rolno-spożywczego w Polsce. Znak ten umieszczony na opakowaniu, ma konsumentowi ułatwić odszukanie wśród wielu podobnych produktów, jakie znajdują się na półkach sklepowych tego, który jest wysokiej jakości, bezpieczny oraz smaczny. Kupując produkt z tym znakiem konsument otrzymuje informację o tym, że wybrany przez niego produkt jest wytworzony ze sprawdzonych surowców, że znajduje się w nim niewiele substancji dodatkowych oraz że jest prawidłowo oznakowany. Program Poznaj Dobrą Żywność to program Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, który od 2004 r. służy promocji artykułów rolno-spożywczych. Jego głównym celem jest motywowanie producentów i przetwórców działających na rynku Unii Europejskiej do podnoszenia jakości wyrobów, a przez to do zwiększania różnorodności żywności w Polsce i na całym obszarze UE.
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION