KALENDARZ IMPREZ

Sobota, 5 Grudnia 2020
Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
  01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Aktualności

„Poznaj dobrą żywność” po podkarpacku

  • 25-03-2013
Do grona przedsiębiorstw, których produkty oznakowane są znakiem Poznaj Dobrą Żywność niebawem może dołączyć Zakład Cukierniczo-Piekarniczy „IZA” w Rzeszowie, członek Klastra „Podkarpackie Samki”. Pełna dokumentacja dotycząca składników i sposobu przygotowania chleba sędziszowskiego żytniego, wpisanego już w maju w 2007 r. na Krajową Listę Produktów Tradycyjnych, została właśnie wysłana do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Tylko pięć firm z województwa podkarpackiego, m.in. PPM „Taurus” z Pilzna, ZM „Jarosław” w Jarosławiu, Zakład Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego „ORZECH” w Kolbuszowej mogą część swoich produktów sygnować tym znakiem.

Chleb sędziszowski żytni nie zmienił swojego smaku i wyglądu od wieków. Nie kruszy się podczas krojenia, a ze względu na starą recepturę wytwarzania ma wyjątkowy smak i długo zachowuje świeżość. Można powiedzieć, że warunkiem zachowania tych cech jest produkcja chleba na żytnim zakwasie piekarskim. Dzięki specjalnie wyizolowanym szczepom bakterii mlekowych i drożdży pieczywo charakteryzuje się najwyższymi walorami smakowymi. Chleb na zaczynie (zakwasie) ma swoisty kwaśny aromat i smak oraz twardą skórkę. Ciasto robi się z mąki, drożdży i kwaśnego mleka z dodatkiem ciepłej wody. Pozostawia się je na kilka godzin do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, piecze się je w piecu opalanym gazem.

- Udział w tym programie, to przede wszystkim prestiż, że nasz produkt może uzyskać to wyróżnienie – mówi Henryk Szczęch z Zakładu Cukierniczo-Piekarniczy „IZA” w Rzeszowie. – Wymierną korzyścią są także wspólne działania promocyjne dotyczące produktów oznaczonych znakiem PDŻ, realizowane przy współpracy Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Obecnie znakiem Poznaj Dobrą Żywność oznaczonych jest blisko 500 artykułów pochodzących z 80 firm sektora rolno-spożywczego w Polsce. Znak ten umieszczony na opakowaniu, ma konsumentowi ułatwić odszukanie wśród wielu podobnych produktów, jakie znajdują się na półkach sklepowych tego, który jest wysokiej jakości, bezpieczny oraz smaczny. Kupując produkt z tym znakiem konsument otrzymuje informację o tym, że wybrany przez niego produkt jest wytworzony ze sprawdzonych surowców, że znajduje się w nim niewiele substancji dodatkowych oraz że jest prawidłowo oznakowany. Program Poznaj Dobrą Żywność to program Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, który od 2004 r. służy promocji artykułów rolno-spożywczych. Jego głównym celem jest motywowanie producentów i przetwórców działających na rynku Unii Europejskiej do podnoszenia jakości wyrobów, a przez to do zwiększania różnorodności żywności w Polsce i na całym obszarze UE.
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION