KALENDARZ IMPREZ

Środa, 17 Stycznia 2018
Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Aktualności

Szlak Kulinarny Podkarpackie Smaki

  • 16-01-2018
Szlak liczy 50 obiektów, dzięki czemu należy do największych szlaków kulinarnych w Polsce. Jego celem jest promowanie zwiedzania regionu poprzez jego bogatą tradycje kulinarną i poznawanie Podkarpackiego poprzez wrażenia kulinarne. W obiektach gastronomicznych można zamówić proziaki, hreczanyki, fuczki, klepak czy zalewajkę oraz inne tradycyjne potrawy. A „smakami regionalnymi” może interesować się każdy, niezależnie od wieku, płci czy narodowości. I na koniec to co najważniejsze - sztuka kulinarna jest jedyną dziedziną sztuki, która przemawia do wszystkich pięciu ludzkich zmysłów, z tym tak czułym dla naszej pamięci – smakiem.

EKObiznes na suszu

  • 16-01-2018
Rodzinna firma Aliny i Wacława Beclów założona została w 1993 r. w Handzlówce i od początku suszą metodą tradycyjną (gorącym powietrzem), zachowując maksimum walorów produktu.

Żywność z dostawą do domu

  • 15-01-2018
Podkarpacką żywność wysoko ceni za jakość blisko 27% Polaków, jak wynika z ogólnopolskich badań wykonanych na zlecenie Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podkarpackiego. To duże zainteresowanie produktami „made in Podkarpackie” postanowiło wykorzystać Stowarzyszenie „Pro Carpathia”, które uruchomiło e-sklep oferujący produkty z tego regionu. Sklep internetowy - www.sklep.podkarpackiesmaki.pl - oferuje tradycyjną, regionalną i ekologiczną żywność wytwarzaną w Podkarpackiem.

Sześć lat Szynku w Rzeszowie

  • 14-01-2018
W otwartym w styczniu 2012 r. Szynku Rzeszowskim (Rynek 5) - obiekt na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki - udało się odtworzyć przedwojenny, szynkowy klimat.

Trzy pokolenia doświadczeń

  • 13-01-2018
Masarnia w Wierzawicach koło Leżajska - prowadzona od 2012 r. przez Zygmunta Osipa - to klasyczna firma rodzinna.

Czekolady w dobrej skali

  • 12-01-2018
Czekolada to królowa słodyczy dostarczająca mnóstwo energii. Podobno największym problemem czekoladowych łasuchów są wyrzuty sumienia, że taką dużą tabliczkę zjedli od razu. Jak temu zaradzić? To proste: robić je mniejsze!

Jajeczne śniadania dla mistrzów

  • 11-01-2018
Śniadanie to posiłek, który ustawia nas na cały dzień, jest ważny i lepiej o nim nie zapominać.

Nowe pomysły na Nowy Rok

  • 10-01-2018
Smak orzechów laskowych pamięta każdy kto wakacje spędzał na wsi. Te owoce leszczyny pospolitej w Polsce - występującej dość powszechnie stąd i nazwa – kojarzą się nam mocno z dzieciństwem.

Przejedzonym proponujemy… pierogi

  • 09-01-2018
„Pierożek” AR Szelc Sp. J. w Krośnie to rodzinna firma założona w 1995 r. przez Marię Szelc - energiczną kobietę, która postanowiła podzielić się z innymi swoimi rodzinnymi przepisami na domowe dania.

Pokusa dobrego smaku

  • 08-01-2018
Polacy odwiedzają cukiernie i lodziarnie średnio 2-3 razy w miesiącu, najchętniej lokalne i dobrze znane, rzadziej sieciowe.

Prawdziwie regionalne smaki

  • 06-01-2018
Zakład Przetwórstwa Mięsnego Marek Leśniak w Strzyżowie, członek Klastra Podkarpackie Smaki, należy do jednych z większych prywatnych zakładów masarskich w Polsce południowo-wschodniej.
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9  »»»  236
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION