KALENDARZ IMPREZ

Poniedziałek, 26 Października 2020
Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
      01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Aktualności

Kapusta ziemniaczana palce lizać

  • 26-03-2013
Od listopada 2012 r. Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej zaprasza chętnych na warsztaty kulinarne pt. „Lasowiacka kapusta ziemniaczana na 12 sposobów”. Podczas pięciu dotychczasowych spotkań przepisy na tę tradycyjną potrawę zaprezentuje znawczyni...

„Poznaj dobrą żywność” po podkarpacku

  • 25-03-2013
Do grona przedsiębiorstw, których produkty oznakowane są znakiem Poznaj Dobrą Żywność niebawem może dołączyć Zakład Cukierniczo-Piekarniczy „IZA” w Rzeszowie, członek Klastra „Podkarpackie Samki”. Pełna dokumentacja dotycząca składników i sposobu...

115 podkarpacki produkt

  • 20-03-2013
Korowal weselny 11 marca br. został wpisany – jako 115 produkt z województwa podkarpackiego - na Krajową Listę Produktów Tradycyjnych (zarządzaną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi) w kategorii wyroby piekarnicze i cukiernicze...

Kuchnia galicyjska czy bardziej kuchnia Galicji?

  • 17-03-2013
W I Międzynarodowym Forum Kuchni Galicyjskiej „Chwalebna tradycja, wielka przyszłość” we Lwowie, które odbyło się w dniach 13-14 marca br., czynny udział wzięło w sumie kilkadziesiąt osób: pracownicy naukowi, restauratorzy, dziennikarze, pisarze...

Podkarpacki klaster żywności tradycyjnej

  • 10-03-2013
Wywiad z Krzysztofem Staszewskim, prezesem Stowarzyszenia „Pro Carpathia”, które zajmuje się koordynacją działań Klastra „Podkarpackie Smaki”...

Pizza made in Rzeszów

  • 09-03-2013
Pizza, jedna z najbardziej popularnych na świecie potraw o włoskim rodowodzie, doczekała się swojej podkarpackiej wersji. Do klasycznych już nazw typu pizza neapolitańska, zwanej także czasami margherita, suprem, sycylijska, biała lub pizza typu Lazio...

Karpatki uratowane

  • 07-03-2013
Koza rasy karpackiej to stara rasa kóz, licznie występująca na przełomie XIX i XX w. na terenach górskich i podgórskich, m.in. dzisiejszego Podkarpacia. Z czasem została wyparta przez uszlachetnione gatunki, aż do niemal całkowitego zaniku rasy...

Powiat Stalowowolski od kuchni

  • 05-03-2013
Fachowcy wiedzą, że w Chwałowicach gospodynie wyczarowują kulinarne cuda z fasoli. Jak chcemy spróbować ciekawych dań z kaszy jaglanej – to koniecznie udajmy się do Pysznicy. Najlepsze bułeczki z jagodami zjemy w Lipie, a gęś – w Pilchowie...

Na Podkarpaciu przybyło

  • 27-02-2013
W pierwszej połowie lutego br. na „Listę Produktów Tradycyjnych” przybyło 6 nowych wpisów. Po dwa z Małopolski (jajka oraz tuszka zielononóżki kuropatwianej) i Podkarpacia (szyszka weselna grodziska i placki kapuściane - szandorki), po jednym...

I Międzynarodowe Forum „Kuchnia Galicyjska: wielkie tradycje - wielka przyszłość”

  • 25-02-2013
Konferencja naukowa, jarmark produktów galicyjskich, pierwszy po II wojnie światowej wspólny polsko-ukraiński pokaz gastronomiczny. Wydarzenia te będą miały miejsce w czasie „Międzynarodowego Forum Kuchni Galicyjskiej” które odbędzie się...
1  «««  273 | 274 | 275 | 276 | 277 | 278 | 279 | 280 | 281  »»»  281
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION