Aktualności

Kapusta ziemniaczana palce lizać

  • 26-03-2013
Od listopada 2012 r. Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej zaprasza chętnych na warsztaty kulinarne pt. „Lasowiacka kapusta ziemniaczana na 12 sposobów”. Podczas pięciu dotychczasowych spotkań przepisy na tę tradycyjną potrawę zaprezentuje znawczyni...

„Poznaj dobrą żywność” po podkarpacku

  • 25-03-2013
Do grona przedsiębiorstw, których produkty oznakowane są znakiem Poznaj Dobrą Żywność niebawem może dołączyć Zakład Cukierniczo-Piekarniczy „IZA” w Rzeszowie, członek Klastra „Podkarpackie Samki”. Pełna dokumentacja dotycząca składników i sposobu...

115 podkarpacki produkt

  • 20-03-2013
Korowal weselny 11 marca br. został wpisany – jako 115 produkt z województwa podkarpackiego - na Krajową Listę Produktów Tradycyjnych (zarządzaną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi) w kategorii wyroby piekarnicze i cukiernicze...

Kuchnia galicyjska czy bardziej kuchnia Galicji?

  • 17-03-2013
W I Międzynarodowym Forum Kuchni Galicyjskiej „Chwalebna tradycja, wielka przyszłość” we Lwowie, które odbyło się w dniach 13-14 marca br., czynny udział wzięło w sumie kilkadziesiąt osób: pracownicy naukowi, restauratorzy, dziennikarze, pisarze...

Podkarpacki klaster żywności tradycyjnej

  • 10-03-2013
Wywiad z Krzysztofem Staszewskim, prezesem Stowarzyszenia „Pro Carpathia”, które zajmuje się koordynacją działań Klastra „Podkarpackie Smaki”...

Pizza made in Rzeszów

  • 09-03-2013
Pizza, jedna z najbardziej popularnych na świecie potraw o włoskim rodowodzie, doczekała się swojej podkarpackiej wersji. Do klasycznych już nazw typu pizza neapolitańska, zwanej także czasami margherita, suprem, sycylijska, biała lub pizza typu Lazio...

Karpatki uratowane

  • 07-03-2013
Koza rasy karpackiej to stara rasa kóz, licznie występująca na przełomie XIX i XX w. na terenach górskich i podgórskich, m.in. dzisiejszego Podkarpacia. Z czasem została wyparta przez uszlachetnione gatunki, aż do niemal całkowitego zaniku rasy...

Powiat Stalowowolski od kuchni

  • 05-03-2013
Fachowcy wiedzą, że w Chwałowicach gospodynie wyczarowują kulinarne cuda z fasoli. Jak chcemy spróbować ciekawych dań z kaszy jaglanej – to koniecznie udajmy się do Pysznicy. Najlepsze bułeczki z jagodami zjemy w Lipie, a gęś – w Pilchowie...

Na Podkarpaciu przybyło

  • 27-02-2013
W pierwszej połowie lutego br. na „Listę Produktów Tradycyjnych” przybyło 6 nowych wpisów. Po dwa z Małopolski (jajka oraz tuszka zielononóżki kuropatwianej) i Podkarpacia (szyszka weselna grodziska i placki kapuściane - szandorki), po jednym...

I Międzynarodowe Forum „Kuchnia Galicyjska: wielkie tradycje - wielka przyszłość”

  • 25-02-2013
Konferencja naukowa, jarmark produktów galicyjskich, pierwszy po II wojnie światowej wspólny polsko-ukraiński pokaz gastronomiczny. Wydarzenia te będą miały miejsce w czasie „Międzynarodowego Forum Kuchni Galicyjskiej” które odbędzie się...
1  «««  273 | 274 | 275 | 276 | 277 | 278 | 279 | 280 | 281  »»»  281
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION