120 produktów tradycyjnych z Podkarpackiego!
Obficie i smakowicie zaznaczył się kwiecień na „Liście Produktów Tradycyjnych”. Przybyło na nią 16 nowych wpisów rejestracyjnych z 7 regionów (małopolskie i podkarpackie po 5, lubelskie - 2, dolnośląskie, lubuskie i wielkopolskie po 1)...
Po remoncie czeka na pasjonatów tradycji
Zagroda Etnograficzna w Rogach (gm. Miejsce Piastowe) zaprasza na lekcje muzealne, z których można korzystać w ciągu całego roku. Tematy poszczególnych lekcji związane są z rokiem obrzędowym w regionie. Zajęcia w formie warsztatowej można...
Hospoda zaprasza na koncert
Rzeszowska „Ceská hospoda” zaprasza na niezapomniany wieczór. Po raz pierwszy w Rzeszowie będzie można usłyszeć tradycyjną czeską dechovkę. Wstęp wolny...
W Rzeszowie wieczorki po kaszubsku
W ramach cyklu „Kuchnie Regionów” 10 i 24 maja br. od godz. 19.00 będą to wieczory z muzyką i kuchnią z Kaszub. Kultura i sztuka ludowa Kaszub wyróżnia się swym pięknem i bogactwem i jest rozpoznawana na całym świecie. Wyroby twórców ludowych...
Pierwsze wnioski na granty
Tylko do 10 maja br. do godz. 12:00 producenci i wytwórcy produktów regionalnych i ekologicznych, jadalnych produktów leśnych z Podkarpacia mogą składać wnioski o bezzwrotną pomoc finansową w ramach szwajcarsko-polskiego projektu „Alpejsko-Karpacki...
Podkarpackie sery w kanadyjskim Toronto
Od 30 kwietnia do 2 maja br. w Toronto w Kanadzie trwały Międzynarodowe Targi Artykułów Spożywczych SIAL Canada. Agencja Rynku Rolnego i Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zorganizowały specjalną misję gospodarczą reprezentującą branżę mięsną...
Realizację projektu „Budowanie i promocja marki w oparciu o Garncarski Szlak” rozpoczęto w styczniu 2012 r. Jego celem było stworzenie marki miejsca, oraz jej promocja, realizowane w oparciu o „Garncarski Szlak”...
Klaster regionalnie smakowity
- Po trzech miesiącach działania Klastra Podkarpackie Smaki do jego 21 członków założycieli doszły cztery kolejne podmioty. Do końca roku powinno nas być już co najmniej 50 – mówi Krzysztof Staszewski, prezes Stowarzyszenia „Pro Carpathia”...
Międzynarodowe spotkanie promujące projekt
W ramach projektu „Traditional and wild” tworzone są w pięciu regionach Europy Środkowej (na terenie Polski, Czech, Słowenii i na Węgrzech) profesjonalnie wyposażone sale wystawowe i ogrody botaniczne. Pomagają one w edukacji oraz...
Wielkanocne wypieki z cukierni „Ciacho”
Pani Renata Glazer kocha piec ciasta, szuka nowych przepisów i sama je tworzy. Dwa lata temu założyła w swojej wsi Jasionów pod Brzozowem firmę cukierniczą „Ciacho”. W roku ubiegłym otworzyła cukiernię w Brzozowie, od kilku dni jej specjały można...