Wielkanocne wypieki z cukierni „Ciacho”
Pani Renata Glazer kocha piec ciasta, szuka nowych przepisów i sama je tworzy. Dwa lata temu założyła w swojej wsi Jasionów pod Brzozowem firmę cukierniczą „Ciacho”. W roku ubiegłym otworzyła cukiernię w Brzozowie, od kilku dni jej specjały można także kupić w Rzeszowie, w firmowym sklepie przy ul. 8 Marca 2/8.
Piec lubiła od dziecka, pomagała babci, mamie. Potem sama wypiekała: dla rodziny, dla znajomych. Jej ciasta oparte na tradycyjnych recepturach i przygotowywane z dobrych surowców zachwycały i bardzo smakowały, zarówno rodzinie, jak i znajomym. Wtedy zrodził się pomysł, żeby zacząć działać w tej dziedzinie i w ten sposób zarabiać na życie. I w taki sposób powstało „Ciacho”, bo jak inaczej miałaby nazywać się firmę cukierniczą pyta retorycznie pani Renata.
Pani Renata choć opiera swoje wypieki na starych, sprawdzonych przepisach, lubi także eksperymenty. W taki właśnie sposób powstał placek, który nazywa się „3-bit”. Generalnie w swej ofercie ma 28 ciast od najbardziej tradycyjnych, jak np. makowiec, sernik z żurawiną, ciasto góralskie czy też orzechowiec z jabłkami po ciekawe smakowo eksperymenty. Do wspomnianego „3-bit” można by dołączyć jeszcze snickersa, cappuccino czy ptasie mleczko z owocami. Wszystkim bardzo smakuje to nowe pomysły. Piecze także ciasto razowo-owsiane, a na specjalne zamówienie także mogą powstać ciastka dietetyczne, dla osób, które lubią słodycze, ale nie mogą ich z różnych względów jeść.
Na łasuchów czekają także ciasteczka np. serduszka jagodowe, cukiereczki, gwiazdki toffi czy cynamonki. Oczy radują ręcznie dekorowane listki kawowe oraz kwiatuszki, na odważnych czekają także… smalcówki. Jeśli jednak lubicie Państwo klasyczne, domowe wypieki to przed Świętami Wielkanocnymi warto zajrzeć na ul. 8 Marca, aby kupić murzynka kakaowego, szarlotkę czy śliwkowca. Ciacho po prostu palce lizać. A szczegóły na stronie internetowej www.podkarpackieciacho.pl.