Na Podkarpaciu, we wsi Wojkówka koło Krosna, rozpoczął działalność pierwszy Browar Rzemieślniczy. Będzie można w nim wypić piwa warzone na miejscu i obejrzeć cały proces produkcyjny. Czynny będzie od czwartku do niedzieli, w godz. 15.00-22.00...
112 produkt z Podkarpacia
Zalewajka, kukiełka z kaszą jaglaną, chleb koziarniacki czy orzechówka jasielska to niektóre z 112 regionalnych potraw i wyrobów z Podkarpacia, wpisanych w 2012 i 2013 roku na listę Ministerstwa Rolnictwa. Liczba 112 produktów z naszego województwa...
Pierwsze wydanie „Leksykonu Podkarpackich Smaków” – przygotowane przez Stowarzyszenie „Pro Carpathia” - ukazało się w styczniu 2008 r. W pięć lat później czwarte wydanie książki firmuje Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego, który...
Pachnąca chlebem rywalizacja
23 stycznia br. odbyły się w Rzeszowie eliminacje wojewódzkie do XVIII edycji Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz. Sześciu uczniów, rozwiązując test i piekąc wyroby z ciasta chlebowego, walczyło o wygraną...
Klaster „Podkarpackie Smaki” już działa
16 stycznia br. Stowarzyszenie „Pro Carpathia” z Rzeszowa – wraz z 20 przedsiębiorstwami i instytucjami z terenu województwa podkarpackiego – utworzyło nowy klaster zrzeszający wytwórców produktów tradycyjnych, regionalnych, lokalnych i ekologicznych...
Z kieliszkiem i przewodnikiem w ręku
Już 48 spośród ponad 150 winnic w województwie podkarpackim jest przygotowanych na odwiedziny turystów. W wędrówkach po miejscach uprawy winnej latorośli pomoże niewątpliwie efektowny przewodnik, który przygotowało Stowarzyszenia Winiarzy Podkarpacia...
Zaproszenie - Klaster "Podkarpackich Smaków"
Zaproszenie na spotkanie założycielskie inicjatywy klastrowej Klaster "Podkarpackich Smaków"