KALENDARZ IMPREZ

Sobota, 5 Grudnia 2020
Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
  01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Aktualności

Kapusta ziemniaczana palce lizać

  • 26-03-2013
Od listopada 2012 r. Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej zaprasza chętnych na warsztaty kulinarne pt. „Lasowiacka kapusta ziemniaczana na 12 sposobów”. Podczas pięciu dotychczasowych spotkań przepisy na tę tradycyjną potrawę zaprezentuje znawczyni lasowiackiej kuchni - pani Janina Olszowy.

Kapusta ziemniaczana to danie zupełnie nieznane w innych regionach kraju, poza Kolbuszową i okolicami. Co ciekawe, w jej skład nie wchodzi kapusta, a jedynie ziemniaki i groch, które można wzbogacać na 12 sposobów. W 2007 r. została wpisana przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi na listę produktów tradycyjnych. Warto posmakować tę regionalną potrawę o czym przekonali się uczestnicy warsztatów kulinarnych które odbyły się w skansenie 23 marca br. (sobota). Tym razem na kuchni warzono dwie potrawy: kapustę ziemniaczaną z „jaśkiem” oraz kapustę ziemniaczaną z grochem okrągłym. Dodatkowo można było zobaczyć i zrealizować przepis na szybki (i pyszny) mazurek.

Za miesiąc 27 kwietnia br. kapusta ziemniaczana tym razem z młodych ziemniaków z zielonym groszkiem oraz kapusta ziemniaczana z topinamburem i białą fasolką perłową. Po zakończeniu cyklu warsztatów wydana zostanie publikacja z przepisami na 12 rodzajów kapusty ziemniaczanej. Na jej promocję Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej zaprasza w sierpniu br.
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION