Kapusta ziemniaczana palce lizać
Od listopada 2012 r. Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej zaprasza chętnych na warsztaty kulinarne pt. „Lasowiacka kapusta ziemniaczana na 12 sposobów”. Podczas pięciu dotychczasowych spotkań przepisy na tę tradycyjną potrawę zaprezentuje znawczyni lasowiackiej kuchni - pani Janina Olszowy.
Kapusta ziemniaczana to danie zupełnie nieznane w innych regionach kraju, poza Kolbuszową i okolicami. Co ciekawe, w jej skład nie wchodzi kapusta, a jedynie ziemniaki i groch, które można wzbogacać na 12 sposobów. W 2007 r. została wpisana przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi na listę produktów tradycyjnych. Warto posmakować tę regionalną potrawę o czym przekonali się uczestnicy warsztatów kulinarnych które odbyły się w skansenie 23 marca br. (sobota). Tym razem na kuchni warzono dwie potrawy: kapustę ziemniaczaną z „jaśkiem” oraz kapustę ziemniaczaną z grochem okrągłym. Dodatkowo można było zobaczyć i zrealizować przepis na szybki (i pyszny) mazurek.
Za miesiąc 27 kwietnia br. kapusta ziemniaczana tym razem z młodych ziemniaków z zielonym groszkiem oraz kapusta ziemniaczana z topinamburem i białą fasolką perłową. Po zakończeniu cyklu warsztatów wydana zostanie publikacja z przepisami na 12 rodzajów kapusty ziemniaczanej. Na jej promocję Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej zaprasza w sierpniu br.