Ogórki kiszone, ogórki kwaszone to produkt spożywczy znany w całej Europie centralnej i wschodniej. Powstaje z ogórków gruntowych złożonych w beczce lub słoju z dodatkiem łodyg i baldachów kopru, korzeni chrzanu, ząbków czosnku...
Malinowe Święto w Sołonce
Gminny Ośrodek Kultury w Lubeni zaprasza na doroczne Malinowe Święto w dniu 21 lipca br. (niedziela) o godz. 15.00 na placu przy kościele w Sołonce...
Smakowitości z mięsa wołowego
Konkurs „Na najsmaczniejszą potrawę karpacką bazującą na kuchni łemkowskiej, bojkowskiej, huculskiej z wykorzystaniem mięsa wołowego” zorganizował Polski Związek Hodowców Bydła Simentalskiego. Prezentacja przygotowanych...
Sklep piekarni „G.W. Kłaczyńscy” w Rzeszowie
17 lipca br. (środa) w Centrum Millenium Hall otwarto stoisko „Chleb prosto z pieca G.W. Kłaczyńscy”. Ta mielecka firma od ponad 30 lat, z tradycyjnych receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie, wytwarza najwyższej...
Gmina Nowa Sarzyna realizuje projekt „Organizacja Potyczek Kulinarnych KGW Powiatu Leżajskiego Gdzie kucharek sześć… jako środka promocji produktu regionalnego”. W niedzielę 28 lipca br. o godz. 15. przed obiektem MOSiR...
Podkarpackie znów na pierwszym miejscu
Stało się! Po latach nasze województwo znów jest (ex aequo z pomorskim) liderem Listy Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Obydwa województwa mają po 136 wpisów, na drugim miejscu jest Śląskie (132), a na trzecim Lubelskie (110)...
Telewizja w Szynku Rzeszowskim
Temat pierwszego miejsca Podkarpackiego na Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi ze 136 potrawami i wyrobami z terenu naszego województwa zainteresował Telewizję Regionalną w Rzeszowie...
Smaczny „Wieczór z podkarpackim jadłem”
Po raz kolejny wielbiciele dobrej kuchni mogli przekonać się - w ramach cyklicznych, comiesięcznych imprez „Kuchnie Regionów” – co oznacza dobre połączenie umiejętności Szefa Kuchni z bogactwem tradycji kulinarnych. Tym razem restauracja...
XVIII Jarmark Garncarski udany
Tłumy turystów odwiedzających Jarmark Garncarski w Medyni Głogowskiej na terenie Zagrody Garncarskiej, a także stoiska na ulicy przecinających miejscowość zaskoczyły organizatorów. W sumie kilka tysięcy osób bawiło się przednie...
Podkarpacki Dzień Wędliniarza
Impreza w Radomyślu Wielkim, która odbyła się po raz siódmy, już za nami. W jej trakcie zaprezentowały się stoiska 12 zakładów mięsnych z terenu Podkarpackiego. Podczas imprezy rozstrzygnięto dwa plebiscyty...