Aktualności

Co to jest Syndrom Czarnego Psa?

  • 10-09-2019
W wielu mitach, legendach, wierzeniach ludowych psy maści czarnej były symbolem katastrof, śmierci, tajemnic i innych katastrof. Ten przesąd trwa do dziś i dobrze jest znany pracownikom azylów i schronisk dla zwierząt. Syndrom Czarnego Psa oznacza, że psy z ciemniejszą sierścią nie są chętnie adoptowane.

Mamy powody do dumy

  • 09-09-2019
Jury Pierwszego Ogólnopolskiego Konkursu „Master Baker 2019 - BAKEPOL” przekazało informacje o zakończeniu eliminacji konkursu i zwycięzcach w kategoriach „Piekarz – AMATOR” i „Piekarz – ZAWODOWIEC”.

Burgerowy weekend w Stolarni

  • 06-09-2019
Restauracja Stolarnia w Rzeszowie, obiekt na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, to nieduży ale ze smakiem urządzony lokal na parterze kamienicy (ul. Słowackiego 8), naprzeciwko ratusza staromiejskiego.

W Krynicy po prostu podkarpackie proziaki

  • 05-09-2019
30 lat temu prawie wszyscy w regionie go znali, ale nie można go było nigdzie kupić. Od kilku lat z sukcesem zdobywa podkarpacką gastronomię. Teraz można już go znaleźć w wielu miejscach, w co najmniej kilkunastu restauracjach w Podkarpackiem honorowym daniem karty menu jest… proziak.

Wojenna historia, z kulinarną wkładką

  • 04-09-2019
Organizowany w 80 . rocznicę wybuchu II wojny światowej „Tryniecki weekend z historią” – w dniach 6-7 września br. - to próba odtworzenia wydarzeń historycznych na terenie zabytkowej strażnicy kolejowej usytuowanej w pobliżu mostu na rzece Wisłok.

Gastronomia rzeszowska dla Bohaterów roku 1939

  • 03-09-2019
Ta trwająca jeszcze do piątku, 6 września br. akcja o charakterze patriotyczno-społecznym „Rzeszów dla Bohaterów '39” została zorganizowana przez Stowarzyszenie „Pod Skrzydłem Anioła” wraz z 16 restauracjami, cukierniami i kawiarniami w Rzeszowie i jego okolicy.

Festiwal Derenia po raz 8.

  • 02-09-2019
VIII Międzynarodowy Festiwal Derenia w Arboretum Bolestraszyce k. Przemyśla już w niedzielę, 8 września br. Niepowtarzalna okazja spróbowania wyrobów z owoców tego krzewu. Na Festiwalu stoisko „Podkarpackie Smaki” otworzy Stowarzyszenie „Pro Carpathia”, znajdziemy na nim m.in. dżem dereniowy i czekolady z suszonym dereniem.

50 obiekt na Szlaku

  • 30-08-2019
Restauracja Simple w Hotel Blue Diamond w miejscowości Nowa Wieś k. Rzeszowa to kolejny obiekt gastronomiczny, który dołączył do Szlaku Kulinarnego Podkarpackie Smaki.

Strzyżowskie wędliny od Leśniaka

  • 27-08-2019
Zakład Przetwórstwa Mięsnego Marek Leśniak w Strzyżowie, członek Klastra Podkarpackie Smaki, powstał w 1990 r. Od blisko 30 lat powstają tu wyroby w oparciu o dawne receptury i przepisy.

Festiwal Derenia już po raz 8.

  • 26-08-2019
VIII Międzynarodowy Festiwal Derenia w Arboretum Bolestraszyce k. Przemyśla już w niedzielę, 8 września br. Niepowtarzalna okazja spróbowania wyrobów z owoców tego krzewu. Na Festiwalu stoisko „Podkarpackie Smaki” otworzy Stowarzyszenie „Pro Carpathia”, znajdziemy na nim m.in. dżem dereniowy i czekolady z suszonym dereniem.
1  «««  14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22  »»»  282
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION