Niezwykła historia o tym jak praca oscarowego artysty z Australii trafiła na etykietę innowacyjnego piwa z Bieszczad i co z tego wynikło.
Restauracja Garden: dania zdrowe jak ryba
Tak w pełnej krasie prezentują się nowe dania, które od dzisiaj wzbogacają menu Restauracja Garden. Co ważne istotnym elementem każdej z nich jest jeden z gatunków ryb słodkowodnych: jesiotr, tołpyga i karp pozyskanych z Gospodarstwa Rybackiego sygnowanego marką Smolin Fish z Rudy Różanieckiej (gm. Lubaczów).
„Boska” gęsina w Przemyślu
W czasie weekendu, 8-10 listopada br., codziennie od godz. 17.00 w Restauracji BOSKO w Przemyślu (ul. Władycze 1) będziemy karmieni pysznymi daniami w połączeniu ze specjalnie dedykowanymi winami z Winnicy Turnau.
Przez dwa dni odbywać się będzie Święto Gęsiny w Kresowej Osadzie w Baszni Dolnej (gm. Lubaczów), obiekt na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki.
Tego jeszcze nie było - gęsina w proziaku
Restauracja Habana Sports BBQ w Rzeszowie proponuje mocne połączenie tradycji świętomarcińskiej czyli gęsię z naszym podkarpackim dziedzictwem kulinarnym czyli proziakiem. A wszystko to wymyślił szefa kuchni Marcina (zbieżność imion nieprzypadkowa).
Szynk Rzeszowski: wieczór pieśni patriotycznych
Właściciele Restobaru Szynk Rzeszowski w Rzeszowie zapraszają wszystkich zainteresowanych w niedzielę, 10 listopada br., od godz. 19.30 na niezwykłe wydarzenie kulturalne. Wstęp bezpłatny.
Smolin Fish – rybna jakość sama w sobie
Gospodarstwo rybackie Zarządu Dóbr Smolin gospodaruje na 220 ha stawów w Rudzie Różanieckiej (Lubaczowskie). Od połowy października br. uruchomiło nowy punkt sprzedaży - w postaci fishtrucka - w Galerii Millenium Hall w Rzeszowie, zlokalizowany w przeszklonym łączniku obok bazarku z warzywami.
Gęsina na św. Marcina w Bosko
Maciej Łabuński, szef kuchni i właściciel Restauracji BOSKO w Przemyślu zaprasza w najbliższy weekend (8-10 listopada br.). Wydarzeniu towarzyszyć będą dania z najlepszej jakości gęsiną, doskonałe polskie wina i niepowtarzalny klimat.
Restauracja Folk: świętowanie przy stole
Hotel Bristol Tradition & Luxury i Restauracja Folk w Rzeszowie (Rynek 20-23) zapraszają w dniach 04-17 listopada br. - zgodnie z dobrą, patriotyczną tradycją - na wyśmienite dania z gęsiny.
Proziaki to placki mączne z dodatkiem sody oczyszczonej. W Podkarpackiem mają udokumentowaną tradycję wyrobu od ponad 150 lat. Mają różne nazwy: proziołki, prosioki, sodziaki, placki na sodzie, a nawet łosuchy (Ulanów), a le efekt końcowy ich przygotowań jest zawsze ten sam.