Podkarpacka pyra na stole
W niedzielę, 22 września br., w Brzózie Królewskiej (gm. Leżajsk) na smakoszy czeka Święto Pieczonego Ziemniaka. Początek imprezy o godz. 13.45, miejsce to Park Wiejski.
Jesień – już - na talerzu
Wielu smakoszy czeka na nie przez cały rok. Więc donosimy, że już są! Karczma Wilcza Jama w Smolniku – obiekt na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki - zaprasza na rydze prosto z patelni.
ManufakturaFest - II Oktoberfest przed nami
Browar Manufaktura zaprasza na 16-dniowe wydarzenie, którego nieustannym bohaterem będzie PIWO. Codziennie - od soboty 21 września br. do niedzieli 6 października br. – przez kolejne dni będzie można wypić kufelki pełne złocistego trunku.
Wino i Talerzyki: już dwa lata działania
Z tej okazji Restauracja Wino i Talerzyki w Krośnie przy ul. Kazimierza Wielkiego 2 – obiekt na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki - zaprasza na uroczystą kolację degustacyjną z winem, którą poprowadzi sommelier Daniel Aniołowski.
Gościniec Rzeszów: danie na jesienną aurę
Gdzie tak pięknie wysmażoną karkówkę dostaniecie w Rzeszowie? Karczma Gościniec – obiekt na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki - usytuowana jest w centrum handlowo-przemysłowym miasta.
II miejsce dla Boguchwały
Jurorzy Pierwszego Ogólnopolskiego Konkursu „Master Baker 2019 - BAKEPOL” w Krakowie wysoko ocenili umiejętności piekarskie Aleksandry Kozło z Piekarni Radosna Twórczość w Boguchwale, członka Klastra Podkarpackie Smaki.
Co to jest Syndrom Czarnego Psa?
W wielu mitach, legendach, wierzeniach ludowych psy maści czarnej były symbolem katastrof, śmierci, tajemnic i innych katastrof. Ten przesąd trwa do dziś i dobrze jest znany pracownikom azylów i schronisk dla zwierząt. Syndrom Czarnego Psa oznacza, że psy z ciemniejszą sierścią nie są chętnie adoptowane.
Jury Pierwszego Ogólnopolskiego Konkursu „Master Baker 2019 - BAKEPOL” przekazało informacje o zakończeniu eliminacji konkursu i zwycięzcach w kategoriach „Piekarz – AMATOR” i „Piekarz – ZAWODOWIEC”.
Burgerowy weekend w Stolarni
Restauracja Stolarnia w Rzeszowie, obiekt na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, to nieduży ale ze smakiem urządzony lokal na parterze kamienicy (ul. Słowackiego 8), naprzeciwko ratusza staromiejskiego.
W Krynicy po prostu podkarpackie proziaki
30 lat temu prawie wszyscy w regionie go znali, ale nie można go było nigdzie kupić. Od kilku lat z sukcesem zdobywa podkarpacką gastronomię. Teraz można już go znaleźć w wielu miejscach, w co najmniej kilkunastu restauracjach w Podkarpackiem honorowym daniem karty menu jest… proziak.