Tak w pełnej krasie prezentują się nowe dania, które od dzisiaj wzbogacają menu Restauracja Garden. Co ważne istotnym elementem każdej z nich jest jeden z gatunków ryb słodkowodnych: jesiotr, tołpyga i karp pozyskanych z Gospodarstwa Rybackiego sygnowanego marką Smolin Fish z Rudy Różanieckiej (gm. Lubaczów).
Do poniedziałku, 6 stycznia 2020 r., będziemy się mogli zajadać tymi unikalnymi pomysłami łączącymi doświadczenie i wysoką jakość surowca, z jednej strony restauracji będącej na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, z drugiej Gospodarstwa Rybackiego w Rudzie Różanieckiej i Gospodarstwa Rolnego w Smolinie, członka Klastra Podkarpackie Smaki.
Przez ponad miesiąc bohaterami ról głównych dań są naturalnie hodowane ryby, które jak twierdzą dietetycy, powinny być obowiązkowym punktem w jadłospisie każdego, kto chce być... „zdrowy jak ryba”. We współpracy ze Smolin Fish szef kuchni restauracji Arkadiusz Pączka przygotował specjalne menu m.in ze smaczną tołpygą, karpiem czy jesiotrem, które od dzisiaj można degustować w Restauracji The Garden Grille & Bar Rzeszów (al. mjr Kopisto 1, Galeria Millenium Hall).
Na rybną przystawkę dostaniemy delikatne pierogi z dyni z wędzonym jesiotrem, soczewicą i suszonymi pomidory. Z kolei zupa to aromatyczny i rozgrzewający krem paprykowy z pieczoną tołpygą. Danie główne to gołąbki z karpiem w sosie borowikowym, ze smażonym jarmużem - sycąca propozycja, która uwodzi smakiem i aromatem. A na koniec ukłon w kierunku ryb słonowodnych: zapiekany duet łososia i dorsza w cieście filo, sałatką z marchewki i cukinii oraz prażonym sezamem.
Warto wiedzieć, że spożywanie karpia gwarantuje dostarczenie organizmowi sporej dawki nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 wspierających odporność organizmu. To tylko jeden z wielu prozdrowotnych powodów, dla których warto uwzględnić karpia w swojej diecie - zwłaszcza w okresie zimowym.