Aktualności

Dobre pączki na Tłusty Czwartek 2020

  • 16-02-2020
Gdyby cukiernicy chcieli stosować tradycyjną technologię ich wytwarzania, to te drożdżowe ciastka z różnym nadzieniem musiałyby kosztować przynajmniej 4-5 zł za sztukę, a nie 60-90 groszy, a taka cenę proponują niektóre sieci handlowe. A jeżeli kupimy ich odpowiednio dużo to dyskonty (w 2018 r.) potrafiły sprzedawać produkt pączkopodobny nawet za… 38 groszy sztuka. Brrr.

Królestwo dobrych smaków

  • 02-02-2020
Karczma Wacławówka w Rzeszowie mieści się w drewnianej chałupie, której historia sięga początku XX wieku. Przez pewien czas była ona rodzinnym domem Franciszki i Mieczysława Wacławów. Wyremontowana kilkanaście lat temu, ma na zewnątrz charakterystyczne zielone okiennice z kwiecistym motywem, a w środku na sali drewniane ławy, krzesła i prostokątne stoły.

Restauracja Simple: autorski deser

  • 29-01-2020
Crème brûlée to wspaniały deser, znany i uwielbiany na całym świecie. Jajeczno-śmietankowy, aksamitny krem pokryty jest cienką, słodką warstwą skarmelizowanego cukru. Po raz pierwszy opisany został w książce kucharskiej François Massialota w 1691 r.

Deska konesera na cztery piwa

  • 28-01-2020
Stary Browar Rzeszowski – obiekt na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki - to pierwszy, otwarty we wrześniu 2013 r., mini browar w mieście, zlokalizowany na parterze przyrynkowej kamienicy. W restauracji kucharze przygotowują dania w otwartej na salę jadalną kuchni.

Dobry czas na smak czterech tart

  • 26-01-2020
Podróże za wyjątkowymi daniami to wyzwanie turystyki kulinarnej XXI wieku. Dla ułatwienia poznania charakterystycznych smaków europejskich kuchni Arkadiusz Pączka, szef kuchni Restauracji The Garden Grille & Bar w Hotelu Hilton Garden Inn Rzeszów zaprasza w aromatyczną podróż po Europie wyjątkowych tart.

Nowe pomysły w mądrej głowie

  • 14-01-2020
Kuchnią Restauracji Simple w Hotel Blue Diamond w Nowej Wsi koło Rzeszowa – obiekt na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki - kieruje nowa osoba. Dorota Szostecka ma 17-letnie doświadczenie na stanowisku szefa kuchni, a w gastronomii działa już od ponad 20 lat.

Czekolada na frasunki

  • 12-01-2020
Pogoda nie sprzyja, zamiast styczniowej zimy, mamy styczniową jesienio-wiosnę. Nastrój więc nie najlepszy, chociaż dopiero początek roku. Jak przekonać organizm do większej produkcji endorfin - hormonu szczęścia, dzięki któremu możemy odczuwać przyjemność, a nawet euforię? Spróbujcie naszych czekolad z dereniem!

Europejska kuchnia w smaku czterech tart

  • 07-01-2020
Nowy rok to dobry czas na podróże te małe i duże. Z tego założenia wyszedł Arkadiusz Pączka, szef kuchni Restauracji The Garden Grille & Bar w Hotelu Hilton Garden Inn Rzeszów – obiekt na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki. I z tej okazji zaprasza w aromatyczną, kulinarną podróż po Europie szlakiem tarty.

Kolejne medale dla browarników

  • 08-12-2019
W finale Gali Finałowej Konkursu Piw Rzemieślniczych Kraft Roku 2019 produkowane w Starym Browarze Rzeszowskim piwa, obiekt na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, otrzymały dwa medale.

EKO nowość ze SMAK-GÓRNA

  • 04-12-2019
Z dobrego mięsa powstają dobre wędliny - to banał. Jednak od tego jak hodowane są zwierzęta, czym karmione, a także od procesu technologicznego przerabiającego surowiec zależy jakość produktu końcowego, czyli np. wędliny lub wyrobu garmażeryjnego.
1  «««  13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21  »»»  286
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION