Dobre pączki na Tłusty Czwartek 2020
Gdyby cukiernicy chcieli stosować tradycyjną technologię ich wytwarzania, to te drożdżowe ciastka z różnym nadzieniem musiałyby kosztować przynajmniej 4-5 zł za sztukę, a nie 60-90 groszy, a taka cenę proponują niektóre sieci handlowe. A jeżeli kupimy ich odpowiednio dużo to dyskonty (w 2018 r.) potrafiły sprzedawać produkt pączkopodobny nawet za… 38 groszy sztuka. Brrr.
Karczma Wacławówka w Rzeszowie mieści się w drewnianej chałupie, której historia sięga początku XX wieku. Przez pewien czas była ona rodzinnym domem Franciszki i Mieczysława Wacławów. Wyremontowana kilkanaście lat temu, ma na zewnątrz charakterystyczne zielone okiennice z kwiecistym motywem, a w środku na sali drewniane ławy, krzesła i prostokątne stoły.
Restauracja Simple: autorski deser
Crème brûlée to wspaniały deser, znany i uwielbiany na całym świecie. Jajeczno-śmietankowy, aksamitny krem pokryty jest cienką, słodką warstwą skarmelizowanego cukru. Po raz pierwszy opisany został w książce kucharskiej François Massialota w 1691 r.
Deska konesera na cztery piwa
Stary Browar Rzeszowski – obiekt na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki - to pierwszy, otwarty we wrześniu 2013 r., mini browar w mieście, zlokalizowany na parterze przyrynkowej kamienicy. W restauracji kucharze przygotowują dania w otwartej na salę jadalną kuchni.
Dobry czas na smak czterech tart
Podróże za wyjątkowymi daniami to wyzwanie turystyki kulinarnej XXI wieku. Dla ułatwienia poznania charakterystycznych smaków europejskich kuchni Arkadiusz Pączka, szef kuchni Restauracji The Garden Grille & Bar w Hotelu Hilton Garden Inn Rzeszów zaprasza w aromatyczną podróż po Europie wyjątkowych tart.
Nowe pomysły w mądrej głowie
Kuchnią Restauracji Simple w Hotel Blue Diamond w Nowej Wsi koło Rzeszowa – obiekt na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki - kieruje nowa osoba. Dorota Szostecka ma 17-letnie doświadczenie na stanowisku szefa kuchni, a w gastronomii działa już od ponad 20 lat.
Pogoda nie sprzyja, zamiast styczniowej zimy, mamy styczniową jesienio-wiosnę. Nastrój więc nie najlepszy, chociaż dopiero początek roku. Jak przekonać organizm do większej produkcji endorfin - hormonu szczęścia, dzięki któremu możemy odczuwać przyjemność, a nawet euforię? Spróbujcie naszych czekolad z dereniem!
Europejska kuchnia w smaku czterech tart
Nowy rok to dobry czas na podróże te małe i duże. Z tego założenia wyszedł Arkadiusz Pączka, szef kuchni Restauracji The Garden Grille & Bar w Hotelu Hilton Garden Inn Rzeszów – obiekt na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki. I z tej okazji zaprasza w aromatyczną, kulinarną podróż po Europie szlakiem tarty.
Kolejne medale dla browarników
W finale Gali Finałowej Konkursu Piw Rzemieślniczych Kraft Roku 2019 produkowane w Starym Browarze Rzeszowskim piwa, obiekt na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, otrzymały dwa medale.
Z dobrego mięsa powstają dobre wędliny - to banał. Jednak od tego jak hodowane są zwierzęta, czym karmione, a także od procesu technologicznego przerabiającego surowiec zależy jakość produktu końcowego, czyli np. wędliny lub wyrobu garmażeryjnego.