Aktualności

W Nowej Dębie noga z gazu

  • 11-03-2020
I bynajmniej nie chodzi o nowe fotoradary czy kontrolowany odcinek przejazdu. Po prostu jeżeli tylko jesteś na trasie Warszaw-Rzeszów i czujesz głód (nawet lekki) to koniecznie się w Nowej Dębie zatrzymaj. Jeśli nie jadłeś jeszcze w Karczma Jorgula (ul. Bieszczadzka 2b), obiekt na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, to nie trać okazji, aby posmakować czegoś, co na długo zostanie w Twojej – kulinarnej – pamięci.

Karczma Wacławówka: miejsce kulinarnych spełnień

  • 10-03-2020
Jest takie danie, które uznawane jest za jedno z najbardziej popularnych potraw w narodowej kuchni polskiej. Tradycją sięga XIX wieku, było wymienione w książkach kucharskich Lucyny Ćwierczakiewiczowej. I bez problemu można stwierdzić, że to danie Polacy cenią szczególnie.

Weekend w stylu Hollywood

  • 26-02-2020
Stary Browar Rzeszowski, obiekt na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, i Hotel Bristol Tradition & Luxury na nadchodzący weekend przygotowały kilka mocno kulinarno-kulturalnych atrakcji.

Eldorado smaków znalazłem w… Chotowej

  • 24-02-2020
Kiedy wybierałem się z przyjaciółmi do Grand Chotowa Hotel*** SPA & Resort koło Dębicy z ciekawością zerknąłem wcześniej na ich stronę internetową.

Dobre pączki na Tłusty Czwartek 2020

  • 16-02-2020
Gdyby cukiernicy chcieli stosować tradycyjną technologię ich wytwarzania, to te drożdżowe ciastka z różnym nadzieniem musiałyby kosztować przynajmniej 4-5 zł za sztukę, a nie 60-90 groszy, a taka cenę proponują niektóre sieci handlowe. A jeżeli kupimy ich odpowiednio dużo to dyskonty (w 2018 r.) potrafiły sprzedawać produkt pączkopodobny nawet za… 38 groszy sztuka. Brrr.

Królestwo dobrych smaków

  • 02-02-2020
Karczma Wacławówka w Rzeszowie mieści się w drewnianej chałupie, której historia sięga początku XX wieku. Przez pewien czas była ona rodzinnym domem Franciszki i Mieczysława Wacławów. Wyremontowana kilkanaście lat temu, ma na zewnątrz charakterystyczne zielone okiennice z kwiecistym motywem, a w środku na sali drewniane ławy, krzesła i prostokątne stoły.

Restauracja Simple: autorski deser

  • 29-01-2020
Crème brûlée to wspaniały deser, znany i uwielbiany na całym świecie. Jajeczno-śmietankowy, aksamitny krem pokryty jest cienką, słodką warstwą skarmelizowanego cukru. Po raz pierwszy opisany został w książce kucharskiej François Massialota w 1691 r.

Deska konesera na cztery piwa

  • 28-01-2020
Stary Browar Rzeszowski – obiekt na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki - to pierwszy, otwarty we wrześniu 2013 r., mini browar w mieście, zlokalizowany na parterze przyrynkowej kamienicy. W restauracji kucharze przygotowują dania w otwartej na salę jadalną kuchni.

Dobry czas na smak czterech tart

  • 26-01-2020
Podróże za wyjątkowymi daniami to wyzwanie turystyki kulinarnej XXI wieku. Dla ułatwienia poznania charakterystycznych smaków europejskich kuchni Arkadiusz Pączka, szef kuchni Restauracji The Garden Grille & Bar w Hotelu Hilton Garden Inn Rzeszów zaprasza w aromatyczną podróż po Europie wyjątkowych tart.

Nowe pomysły w mądrej głowie

  • 14-01-2020
Kuchnią Restauracji Simple w Hotel Blue Diamond w Nowej Wsi koło Rzeszowa – obiekt na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki - kieruje nowa osoba. Dorota Szostecka ma 17-letnie doświadczenie na stanowisku szefa kuchni, a w gastronomii działa już od ponad 20 lat.
1  «««  12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20  »»»  286
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION