Gościniec Rzeszów: danie na jesienną aurę
Gdzie tak pięknie wysmażoną karkówkę dostaniecie w Rzeszowie? Karczma Gościniec – obiekt na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki - usytuowana jest w centrum handlowo-przemysłowym miasta.
II miejsce dla Boguchwały
Jurorzy Pierwszego Ogólnopolskiego Konkursu „Master Baker 2019 - BAKEPOL” w Krakowie wysoko ocenili umiejętności piekarskie Aleksandry Kozło z Piekarni Radosna Twórczość w Boguchwale, członka Klastra Podkarpackie Smaki.
Co to jest Syndrom Czarnego Psa?
W wielu mitach, legendach, wierzeniach ludowych psy maści czarnej były symbolem katastrof, śmierci, tajemnic i innych katastrof. Ten przesąd trwa do dziś i dobrze jest znany pracownikom azylów i schronisk dla zwierząt. Syndrom Czarnego Psa oznacza, że psy z ciemniejszą sierścią nie są chętnie adoptowane.
Jury Pierwszego Ogólnopolskiego Konkursu „Master Baker 2019 - BAKEPOL” przekazało informacje o zakończeniu eliminacji konkursu i zwycięzcach w kategoriach „Piekarz – AMATOR” i „Piekarz – ZAWODOWIEC”.
Burgerowy weekend w Stolarni
Restauracja Stolarnia w Rzeszowie, obiekt na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, to nieduży ale ze smakiem urządzony lokal na parterze kamienicy (ul. Słowackiego 8), naprzeciwko ratusza staromiejskiego.
W Krynicy po prostu podkarpackie proziaki
30 lat temu prawie wszyscy w regionie go znali, ale nie można go było nigdzie kupić. Od kilku lat z sukcesem zdobywa podkarpacką gastronomię. Teraz można już go znaleźć w wielu miejscach, w co najmniej kilkunastu restauracjach w Podkarpackiem honorowym daniem karty menu jest… proziak.
Wojenna historia, z kulinarną wkładką
Organizowany w 80 . rocznicę wybuchu II wojny światowej „Tryniecki weekend z historią” – w dniach 6-7 września br. - to próba odtworzenia wydarzeń historycznych na terenie zabytkowej strażnicy kolejowej usytuowanej w pobliżu mostu na rzece Wisłok.
Gastronomia rzeszowska dla Bohaterów roku 1939
Ta trwająca jeszcze do piątku, 6 września br. akcja o charakterze patriotyczno-społecznym „Rzeszów dla Bohaterów '39” została zorganizowana przez Stowarzyszenie „Pod Skrzydłem Anioła” wraz z 16 restauracjami, cukierniami i kawiarniami w Rzeszowie i jego okolicy.
Festiwal Derenia po raz 8.
VIII Międzynarodowy Festiwal Derenia w Arboretum Bolestraszyce k. Przemyśla już w niedzielę, 8 września br. Niepowtarzalna okazja spróbowania wyrobów z owoców tego krzewu. Na Festiwalu stoisko „Podkarpackie Smaki” otworzy Stowarzyszenie „Pro Carpathia”, znajdziemy na nim m.in. dżem dereniowy i czekolady z suszonym dereniem.
Restauracja Simple w Hotel Blue Diamond w miejscowości Nowa Wieś k. Rzeszowa to kolejny obiekt gastronomiczny, który dołączył do Szlaku Kulinarnego Podkarpackie Smaki.