Aktualności

Podkarpackie wina? Oczywiście, że tak!

  • 25-01-2019
Podkarpackie winnice? Podkarpackie i winiarstwo? Jeszcze dekadę lat temu nie tylko województwa podkarpackiego nie kojarzono z produkcją wina, ale także samej Polski. 10 lat temu w Polsce działało 26 producentów wina. Obecnie jest ich już ponad 200, a łączna powierzchnia upraw winorośli przekroczyła 330 hektarów, a sama produkcja wina wyniosła 5,2 tys. hektolitrów.

XII edycja Forum Europa-Ukraina rozpoczęta

  • 24-01-2019
W podrzeszowskiej Jasionce w G2Arena Centrum Wystawienniczo-Kongresowego trwa ważne wydarzenie polityczne XII edycja Forum Europa-Ukraina. Jego częścią są dwudniowe Targi Wschodnie zlokalizowane w strefie podkarpackiej sali wystawienniczej.

Warsztaty kulinarne „Kopiec pietruszki”

  • 23-01-2019
Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej zaprasza na ostatnie zajęcia z cyklu spotkań z babcią Janiną Olszowy, która uczy jak można przyrządzić warzywa korzeniowe.

Pierogi z długą tradycją

  • 22-01-2019
„Pierożek” AR Szelc Sp. J. w Krośnie to rodzinna firma założona w 1995 r. przez Marię Szelc - energiczną kobietę, która postanowiła podzielić się z innymi swoimi rodzinnymi przepisami na domowe dania. Ich receptura oraz sposób produkcji od początku do końca bazują na starych, sprawdzonych przepisach jej mamy. I niezmiennie od lat wyroby oferowane przez firmę wykonywane są ręcznie na każdym etapie produkcji.

Dukielskie specjały „made in Jasiołka”

  • 20-01-2019
Gdy szukamy dobrej szynki, kiełbasy, kabanosów czy innych klasycznych wędlin to często pierwszym skojarzeniem są nieduże masarnie. Do takich należy Zakład Mięsny „Jasiołka” w Dukli, w którym wyroby przygotowane są zgodnie ze starymi recepturami - niektóre mają nawet 150 lat.

Fuczki w 5 minut

  • 15-01-2019
Podkarpackie fuczki to szybkie i proste w wykonaniu placki z kiszoną kapustą. Przekonała się o tym skutecznie Magdalena Grzegorczyk, właścicielka kulinarnego kanału na Youtube Skutecznie.Tv.

Takich pierogów ze świecą szukać

  • 14-01-2019
W Hotelu Hilton Garden Inn Rzeszów szef kuchni Arkadiusz Pączka do końca stycznia br. zaprasza na pierogi o wyjątkowych, wręcz unikalnych, smakach: buraczane, jajeczne i orzechowe.

Procentowe podsumowanie roku

  • 12-01-2019
Stary Browar Rzeszowski (Rynek 20-23) podsumowuje piwnie 2018 rok. Ich piwowarzy uwarzyli w tym czasie ponad 200 warek, co daje ponad 100 tysięcy litrów piwa.

Będą piec chleby i proziaki

  • 11-01-2019
Rok 2019 w Karczmie Młyn w Ustrzykach Dolnych (ul. Fabryczna 12), obiekt na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, będzie rokiem nowych możliwości.

Burgera obłożyli proziakiem

  • 10-01-2019
W gronie „fanatyków” proziaków Karczma u Garncarzy w Medyni Głogowskiej, obiekt na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, znajduje się już od lat.
1  «««  40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48  »»»  286
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION