Befsztyk tatarski zwany tatarem to danie - zazwyczaj przystawka - przyrządzana ze skrobanego, mielonego lub drobno siekanego mięsa wołowego, oleju/oliwy, soli i pieprzu oraz opcjonalnie żółtek jaj i cebuli. Nieobowiązkowymi dodatkami są grzyby marynowane, ogórki (kiszone lub konserwowe),a nawet sardynki w oleju. Na befsztyk tatarski najlepiej nadaje się udziec, szynka, polędwica lub ligawa.
Według tradycji nazwa potrawy pochodzi od jednego z plemion mongolskich tworzących „Złotą Ordę” Czingis Chana, która w XIII wieku najechała ziemie Europy. U schwytanych Tatarów, na grzbietach koni, pod siodłem często znajdowano cienkie płaty surowego mięsa końskiego lub wołowego. „Ujeżdżone” pod siodłem mięso przesiąknięte końskim potem i roztarte na masę Tatarzy zeskrobywali z końskiego grzbietu. W kuchni polskiej danie to zadomowiło się zapewne w wyniku Potopu Szwedzkiego, podczas którego w formacjach wojsk polskich służyły oddziały tatarskie ofiarowane królowi Janowi Kazimierzowi przez chana krymskiego.
W wielu restauracjach Przemyśla czy Rzeszowa tatar – klasyka polskiej kuchni - jest stałym elementem menu. Restauracja Cuda Wianki w Przemyślu (Rynek 5) poleca tatara z dojrzewającej polędwicy wołowej z marynowanymi grzybkami, ogórkiem kiszonym, cebulką, musztardą, żółtkiem, masłem czosnkowo-ziołowym i kaparami (39 zł). W sukurs Cuda Wiankom przychodzi Restauracja BOSKO (ul. Władycze 1), serwująca a jakże tatara, ale… z łososia dodatkowo z kaparami, chilli, limonką i miętą (24 zł).
W Rzeszowie równie chętnie – chociaż już nie tak często jak dawnymi laty – befsztyk tatarski pojawia się jako żelazny element zestawu przystawek. Tatara z polskiej wołowiny w klasycznym zestawie z cebulą, ogórkiem, grzybkami i… jabłkiem (25 zł) zamówimy w Starym Browarze Rzeszowskim (Rynek 20-23). Tatara z polędwicy wołowej z piklami i musztardą (28 zł) zaserwują nam także Browarze Manufaktura (ul. Słowackiego 16). Z kolei Restauracja Irish Pub & SteakHouse (ul. 3 Maja 8) podkreśla, że jej tatar przygotowany jest z ręcznie siekanej polędwicy wołowej z dodatkiem czarnuszki, pikli, oliwy lubczykowej i żółtej przepiórczych. Tatara również z polędwicy wołowej w zestawie z żółtkiem, czerwoną cebulą, ogórkiem kiszonym, marynowanymi borowikami, kaparami, musztardą i świeżo zmielony czarnym pieprzem (32 zł) otrzymamy w Restauracji Lord Jack (Rynek 4). Które najlepsze? Degustujcie, testujcie i sprawdzajcie.