KALENDARZ IMPREZ

Piątek, 26 Kwietnia 2019
Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Aktualności

Polski tatar w przemysko-rzeszowskiej rywalizacji

  • 30-01-2019
Tatar z Restauracji Cuda Wianki w Przemyślu
Tatar z Restauracji Cuda Wianki w...
Tatar z łososia z Restauracji BOSKO
Tatar z łososia z Restauracji...
Tatar z Restauracji Restauracja Irish Pub & SteakHouse w Rzeszowie
Tatar z Restauracji Restauracja...
Tatar z Restauracji Lord Jack w Rzeszowie
Tatar z Restauracji Lord Jack w...

Befsztyk tatarski zwany tatarem to danie - zazwyczaj przystawka - przyrządzana ze skrobanego, mielonego lub drobno siekanego mięsa wołowego, oleju/oliwy, soli i pieprzu oraz opcjonalnie żółtek jaj i cebuli. Nieobowiązkowymi dodatkami są grzyby marynowane, ogórki (kiszone lub konserwowe),a nawet sardynki w oleju. Na befsztyk tatarski najlepiej nadaje się udziec, szynka, polędwica lub ligawa.

 

Według tradycji nazwa potrawy pochodzi od jednego z plemion mongolskich tworzących „Złotą Ordę” Czingis Chana, która w XIII wieku najechała ziemie Europy. U schwytanych Tatarów, na grzbietach koni, pod siodłem często znajdowano cienkie płaty surowego mięsa końskiego lub wołowego. „Ujeżdżone” pod siodłem mięso przesiąknięte końskim potem i roztarte na masę Tatarzy zeskrobywali z końskiego grzbietu. W kuchni polskiej danie to zadomowiło się zapewne w wyniku Potopu Szwedzkiego, podczas którego w formacjach wojsk polskich służyły oddziały tatarskie ofiarowane królowi Janowi Kazimierzowi przez chana krymskiego.

 

W wielu restauracjach Przemyśla czy Rzeszowa tatar – klasyka polskiej kuchni - jest stałym elementem menu. Restauracja Cuda Wianki w Przemyślu (Rynek 5) poleca tatara z dojrzewającej polędwicy wołowej z marynowanymi grzybkami, ogórkiem kiszonym, cebulką, musztardą, żółtkiem, masłem czosnkowo-ziołowym i kaparami (39 zł). W sukurs Cuda Wiankom przychodzi Restauracja BOSKO (ul. Władycze 1), serwująca a jakże tatara, ale… z łososia dodatkowo z kaparami, chilli, limonką i miętą (24 zł).

 

W Rzeszowie równie chętnie – chociaż już nie tak często jak dawnymi laty – befsztyk tatarski pojawia się jako żelazny element zestawu przystawek. Tatara z polskiej wołowiny w klasycznym zestawie z cebulą, ogórkiem, grzybkami i… jabłkiem (25 zł) zamówimy w Starym Browarze Rzeszowskim (Rynek 20-23). Tatara z polędwicy wołowej z piklami i musztardą (28 zł) zaserwują nam także Browarze Manufaktura (ul. Słowackiego 16). Z kolei Restauracja Irish Pub & SteakHouse (ul. 3 Maja 8) podkreśla, że jej tatar przygotowany jest z ręcznie siekanej polędwicy wołowej z dodatkiem czarnuszki, pikli, oliwy lubczykowej i żółtej przepiórczych. Tatara również z polędwicy wołowej w zestawie z żółtkiem, czerwoną cebulą, ogórkiem kiszonym, marynowanymi borowikami, kaparami, musztardą i świeżo zmielony czarnym pieprzem (32 zł) otrzymamy w Restauracji Lord Jack (Rynek 4). Które najlepsze? Degustujcie, testujcie i sprawdzajcie.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION