Garden w Hiltonie: do zaskoczenia jeden krok
Czy w Rzeszowie można się kulinarnie zaskoczyć? Sporą niespodzianką okazała się wiosenna karta menu w Restauracji The Garden Grille & Bar, usytuowanej na I piętrze w Hotelu Hilton Garden Inn Rzeszów.
Nowa inwestycja „weselna” w Pstrągowej
Ośrodek Siedlisko Janczar w Pstrągowej usytuowany jest w malowniczym regionie Pogórzy, w odległości zaledwie 20 km od Rzeszowa. Do kwietnia 2020 r. powstanie tam nowy, drewniany obiekt - Chata Weselna.
Po prostu kocham śliwki w czekoladzie
Tabliczką czekolady nie wzgardzę, ale prawdziwą miłością, nie znoszącą kompromisu darzę śliwki w grubej warstwie czekolady. I dlatego dobrze wiem, że śliwki w gorzkiej czekoladzie z podkarpackiej firmy Santos ucieszą każdego.
„Ziemniak na horyzoncie” w sprzedaży
Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej sygnuje kolejną książkę kucharską niezawodnej Janiny Olszowy.
Pszczoły gwarancją dla ludzkości
Odbywająca się w Regionalnym Centrum Kultur Pogranicza w Krośnie I Konferencja Pszczelarzy, Ekologów, Leśników „Zielony Parasol” przyciągnęła setki uczestników: pszczelarzy, leśników, ekologów z terenu całego województwa.
Para uczniów z ZSzG w Rzeszowie na pudle
Krzysztof Kowalski i Nikola Gąsior, uczniowie Zespołu Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie, w niezwykle trudnym III Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym Black Box w Elblągu zajęli trzecie miejsce.
Kuchnia i historia na jednym talerzu
O tym jak jadał Marszałek Piłsudski i jakie były jego kulinarne przyzwyczajenia dowiecie się odwiedzając Restaurację Bosko w Przemyślu ul. Władycze 1 (tuż obok Muzeum Dzwonów i Fajek ) w dniach 16-17 marca br.
W Starym Browarze: powiew Dalekiego Wschodu
Od piątku, 15 marca br., w Starym Browarze Rzeszowskim na krany wraca Ryżowe IPA, ich Złoty Medalista w ubiegłorocznym Konkursie Piw Rzemieślniczych w Poznaniu.
Z proziakami jak z dawnych lat
Proziaki to placki mączne z dodatkiem sody oczyszczonej. W Podkarpackiem mają udokumentowaną tradycję wyrobu od ponad 150 lat. Jednym z miejsc w Rzeszowie, gdzie można je jeść „prosto z pieca” jest Karczma Gościniec.
Tradycyjne kiełbasy na telefon
Jak dotrzeć z dobrą wędliną wszędzie? Po prostu dowieźć ją własnym autosklepem. Taką filozofię wyznają właściciele Masarni „U Schabińskiej Wędliny Regionalne” w Zimnej Wodzie k. Jasła. Autosklep ma nawet własny telefon: +48 797 334 662. Można zadzwonić i odebrać. W środę, 13 marca br., sklep na kółkach będzie m.in. w Rzeszowie, Dębicy i Strzyżowie.