Rogal – odmiana delikatnego pieczywa, najczęściej pszennego, o masie od około 30 do 100 gramów, w kształcie zbliżonym do rogów krowy, wykonanego ze zwiniętego trójkątnego placka. Sposób wypieku dobiera się tak, aby wypieczona skórka była gruba i krucha. Tyle pisze o tym wypieku Wikipedia. A jak to wygląda w terenie czyli gdzie warto kupić dobrego rogala?
Piekarnia Nawłoka w Rzeszowie po drożdżowe rogaliki zaprasza do sklepu firmowego przy ul. Reformackiej 5 (boczna ul. Dąbrowskiego). Tradycję dobrego wypieku rogali marcińskich, które możemy jeść przez cały rok w Rzeszowie kontynuują także Restauracja Niebieskie Migdały (ul. 3 Maja 8) oraz Kawiarnia Coffeina (ul. Kościuszki 5).
Cukiernia Ciacho, której przeurocza kawiarenka mieści się przy ul. Mickiewicza 8 w Brzozowie szczególne osiągnięcia w tym temacie – lukrując rogale – ma w dniu św. Marcina.
Z kolei Cukiernia SELFIER w Przemyślu (Rynek 2) serwuje rogale marcińskie z białym makiem i koniecznie lukrem, w ich ofercie znajdziecie jeszcze rogale z… wiśniami. Do produkcji rogali wykorzystują ciasto francusko-drożdżowe, które jest bardzo pracochłonne.
Za te przepyszne wypieki dziękujemy i cukiernikom i piekarzom.