Śledzik (ostatki) przypada zawsze we wtorek poprzedzający Środę Popielcową. Jako zwiastun 40 chudych dni, w niektórych rejonach kraju śledzik podawany były biesiadnikom tuż przed zakończeniem zapustowych hulanek.
Po czekoladzie kolej na lody
W Korczynie koło Krosna od maja br. ruszy druga rzemieślnicza manufaktura. Ale tylko tym razem nie czekolady, z której miejscowość znana jest od lat, ale prawdziwych, naturalnych lodów.
Masarnia w Nowym Kamieniu odbudowuje się po pożarze
Pod koniec lutego br. spalił się dach nad Zakładem Mięsnym Wyroby Tradycyjne we wsi Nowy Kamień (gm. Kamień).
Darmowe pączkowanie w Stolarni
Właściciele restauracji Stolarnia w Rzeszowie zapraszają w czwartek, 28 lutego br., w godz. 09.00-12.00 na klasyczne wypieki związane z Tłustym Czwartkiem.
W Cukiernia „Pokusa” intensywnie pracują
Zakład cukierniczy „Pokusa” zajmuje się produkcją ciast i ciasteczek opartych na naturalnych składnikach, do wypieków używa się wyłącznie świeżych produktów najlepszej jakości.
Niech żyje pączkowa dieta
W Zakładzie Cukierniczo-Piekarniczym „IZA” w Rzeszowie przygotowania do Tłustego Czwartku już trwają. W ich sklepie na ul. Pułaskiego 1 w Rzeszowie pączki do kupienia za 2 zł sztuka.
Smażą też pączki bezglutenowe
Piekarnia Victorius Witold Deręgowski w Boguchwale bardziej jest znana od nazwy jej sklepu „Radosna Twórczość”. Pieczenie i gotowanie to ich pasja, na bazie sezonowych produktów.
Masarnia w Zimnej Wodzie k. Jasła to jeden z największych w kraju producentów wędlin z koniny, jedyny w Podkarpackiem. W stałej ofercie masarni jest 69 rodzajów wyrobów mięsnych i 13 pozycji z koniny.
Solidne śniadanie od ręki
Karczma Wacławówka w Rzeszowie jest czynna codziennie od godz. 9.00 rano. Warto tu zajrzeć na solidne śniadanie - królują tu smaki polskiej kuchni domowej - jajecznica z trzech jaj na kiełbasie obudzi każdego i odpowiednio przygotuje na trudy dnia.
Muzeum idealne na zimową aurę
Twórcami Muzeum Lizaka w Jaśle (Podkarpackie), jedynej tego typu placówki w kraju, są Katarzyna i Grzegorz Schabińscy, współwłaściciele zakładu Gran-Pik Liwocz w Jaśle, zajmującego się od 1955 r. - w tym samym miejscu od początku - produkcją lizaków i cukierków.