Jeszcze przez sobotę (8 grudnia br.) w Jasionce k. Rzeszowa w G2Arena czynna jest EKOGALA - Międzynarodowe Targi Produktów i Żywności Wysokiej Jakości
Podkarpackie smaki w „Kanonie kuchni polskiej”
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zaprosiło miłośników kuchni polskiej do współpracy przy projekcie „Kanon kuchni polskiej - Polskie dziedzictwo kulinarne”, którego celem jest kodyfikacja i określenie cech kuchni polskiej.
Już trzecie pokolenie rodziny Osip w Wierzawicach k. Leżajska (Podkarpackie) angażuje się w branżę wędliniarską. Masarnia prowadzona od 2012 r. przez Zygmunta Osipa to klasyczna firma rodzinna.
Wigilijne potrawy na wynos
Kuchnia Karczma Jorgula w Nowej Dębie, obiekt na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, to rekordzista w daniach przygotowywanych na świąteczny stół. Ich usługa cateringowa obejmuje blisko 40 przystawek, zup, potraw i słodkości na wigilijną wieczerzę i dni świąteczne po niej.
Kuchnia Karczmy u Garncarzy w Medyni Głogowskiej zaprasza na nowości z dań głównych i deserów z zimowej karty menu.
Tradycja świątecznych potraw
Siedlisko Janczar w Pstrągowej, obiekt na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, prezentuje listę domowych dań wigilijnych, najlepszych tradycyjnych świątecznych potraw, prawdziwie polskich smaków dostępnych w ich ofercie cateringowej z okazji Świąt Bożego Narodzenia.
Grudzień upłynie pod znakiem pierogów
Gdzie? W Hilton Garden Inn Rzeszów. Taką deklarację złożył szef kuchni Arkadiusz Pączka, który zaprasza na pierogi o wyjątkowych smakach.
Wszystkim zapewne to danie na zdjęciu skojarzy się z pizzą. Ale bynajmniej, w kuchni Restauracji BOSKO w Przemyślu (ul. Władycze 1), obiekt na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, przygotowywane są od dzisiaj… podpłomyki. Podawane będą w kilku opcjach, również w wersji wegetariańskiej.
Podkarpackie restauracje w Żółtym Przewodniku Gault&Millau 2019
Obecny w 12 krajach przewodnik, jest drugim po Czerwonym Michelin przewodniku gastronomicznym, który porządkuje rynek restauracyjny w Polsce. W edycji na 2019 rok opisanych jest już 640 przybytków kulinarnych w kraju (w pierwszym wydaniu na 2015 r. było 250), z czego tylko/aż sześć z terenu Podkarpackiego.
W ogłoszonym 9 listopada br. Konkursie Zamek Dubiecko, w którym nagrodą była unikalna książka kucharska / album pt. „Sto receptur na sto lat niepodległości (1918-2018)” mamy parę zwycięzców.