30 lat temu wszyscy go znali, ale nie można go było nigdzie kupić. Od kilku lat z sukcesem zdobywa podkarpacką gastronomię, zaczynając swoją karierę jako... proziakoburger.
Warsztaty kulinarne i cukiernicze
Restauracja Wino i Talerzyki w Krośnie (ul. Kazimierza Wielkiego 2) oferuje możliwość przeprowadzenia warsztatów kulinarnych lub cukierniczych dla dzieci ze szkół podstawowych.
Po prostu domowa produkcja
Nowy Rok dobrze zacząć jakimś ciekawym pomysłem. Internetowy Sklep Podkarpackie Smaki – www.sklep.podkarpackiesmaki.pl - ma taki również.
Mocna ekipa z Podkarpackiego w Brukseli
Trzy dni na Polska Food Festiwal w Brukseli to mocny podkarpacki „akcent”. Wśród wystawców dominowały produkty spożywcze z naszego regionu.
Bez karpia nie ma Wigilii?
Wolne nakrycie przy stole, siano pod obrusem – tradycji wigilijnych mamy wiele. Jedną z panujących w Polsce powszechnie, z której historii nie zdajemy sobie jednak sprawy, jest… wigilijny karp.
Restauracja Jaś Wędrowniczek w Rymanowie zaprasza 16 grudnia br. (niedziela) w godz. 13.00-17.00 na „Wigilijny brunch”.
W Kresowej pieką, smażą, gotują
Kresowa Osada w Baszni Dolnej (gm. Lubaczów) do piątku, 14 grudnia br., przyjmuje zapisy na dania wigilijne.
Jeszcze przez sobotę (8 grudnia br.) w Jasionce k. Rzeszowa w G2Arena czynna jest EKOGALA - Międzynarodowe Targi Produktów i Żywności Wysokiej Jakości
Podkarpackie smaki w „Kanonie kuchni polskiej”
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zaprosiło miłośników kuchni polskiej do współpracy przy projekcie „Kanon kuchni polskiej - Polskie dziedzictwo kulinarne”, którego celem jest kodyfikacja i określenie cech kuchni polskiej.
Już trzecie pokolenie rodziny Osip w Wierzawicach k. Leżajska (Podkarpackie) angażuje się w branżę wędliniarską. Masarnia prowadzona od 2012 r. przez Zygmunta Osipa to klasyczna firma rodzinna.