Pszczoły gwarancją dla ludzkości
Odbywająca się w Regionalnym Centrum Kultur Pogranicza w Krośnie I Konferencja Pszczelarzy, Ekologów, Leśników „Zielony Parasol” przyciągnęła setki uczestników: pszczelarzy, leśników, ekologów z terenu całego województwa.
Para uczniów z ZSzG w Rzeszowie na pudle
Krzysztof Kowalski i Nikola Gąsior, uczniowie Zespołu Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie, w niezwykle trudnym III Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym Black Box w Elblągu zajęli trzecie miejsce.
Kuchnia i historia na jednym talerzu
O tym jak jadał Marszałek Piłsudski i jakie były jego kulinarne przyzwyczajenia dowiecie się odwiedzając Restaurację Bosko w Przemyślu ul. Władycze 1 (tuż obok Muzeum Dzwonów i Fajek ) w dniach 16-17 marca br.
W Starym Browarze: powiew Dalekiego Wschodu
Od piątku, 15 marca br., w Starym Browarze Rzeszowskim na krany wraca Ryżowe IPA, ich Złoty Medalista w ubiegłorocznym Konkursie Piw Rzemieślniczych w Poznaniu.
Z proziakami jak z dawnych lat
Proziaki to placki mączne z dodatkiem sody oczyszczonej. W Podkarpackiem mają udokumentowaną tradycję wyrobu od ponad 150 lat. Jednym z miejsc w Rzeszowie, gdzie można je jeść „prosto z pieca” jest Karczma Gościniec.
Tradycyjne kiełbasy na telefon
Jak dotrzeć z dobrą wędliną wszędzie? Po prostu dowieźć ją własnym autosklepem. Taką filozofię wyznają właściciele Masarni „U Schabińskiej Wędliny Regionalne” w Zimnej Wodzie k. Jasła. Autosklep ma nawet własny telefon: +48 797 334 662. Można zadzwonić i odebrać. W środę, 13 marca br., sklep na kółkach będzie m.in. w Rzeszowie, Dębicy i Strzyżowie.
W piątek, 15 marca br. w Regionalnym Centrum Kultur Pogranicza w Krośnie odbędzie się I Konferencja Pszczelarzy, Ekologów, Leśników „Zielony Parasol”. Spotkanie ma charakter otwarty.
Podkarpackie, kraina dereniem - i czekoladą - płynąca
Japonia określana jest często „krajem kwitnącej wiśni”. W Szwajcarii powstają dobre zegarki, czekolada i sery. Te ostatnie kojarzą się także z Francją i Włochami. Z kolei Niemcy to - potocznie - kraj golonki, piwa i frankfurterek. Natomiast Polska dla cudzoziemców to pierogi, schabowy, bigos, no i oczywiście… wódka. A z czym kojarzy się samo Podkarpackie?
Karczma Wacławówka: pyszna, domowa kuchnia
Krótka karta, dania dopracowane do perfekcji, przygotowywane na bieżąco. Tak właśnie jest w Karczmie Wacławówka w Rzeszowie, mieszczącej się w drewnianym domu, którego historia sięga początku ubiegłego wieku.
Śledzik (ostatki) przypada zawsze we wtorek poprzedzający Środę Popielcową. Jako zwiastun 40 chudych dni, w niektórych rejonach kraju śledzik podawany były biesiadnikom tuż przed zakończeniem zapustowych hulanek.