Aktualności

Młody kucharz z Rzeszowa w finale

  • 28-01-2019

W środę, 6 lutego br. odbędzie się druga edycja prestiżowego Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego Junior Culinary Cap organizowana przez Fundację Świętokrzyskich Szefów Kuchni i Kucharzy. W gronie finalistów znalazł się także uczeń z Zespołu Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka-Ligęzy w Rzeszowie.

 

Mottem adresowanego do uczniów wszystkich profili szkół gastronomicznych w Polsce, którzy ukończyli 13 lat, ale nie skończyli 21 roku życia konkursu jest „Ogień, patelnia, talerz - powrót do korzeni”. Składa się on z dwóch etapów: uczniowie przygotowują własne, autorskie receptury, w których muszą wykorzystać składniki obowiązkowe (łosoś świeży, soczewica) i Primerba Knorr Professional (dowolny smak).

Z nadesłanych zgłoszeń wybrano 19 propozycji, które spełniały wszystkie wymogi regulaminowe oraz reprezentowały odpowiednio wysoki poziom wizualny, jak i merytoryczny. W tej grupie znalazło się dwóch uczestników z Podkarpackiego Daniel Czaja z Mielca i Krzysztof Kowalski z Zespołu Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka-Ligęzy w Rzeszowie. Z 19-tki wyłoniono ostatecznie 8 finalistów. Wśród nich znalazło się także miejsce dla Krzysztofa Kowalskiego, który 6 lutego br. stanie przed ostatecznym egzaminem w Hotelu Kongresowym Centrum Biznesu w Kielcach. Trzymamy mocno kciuki.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION