Aktualności

Warsztaty kulinarne „Kopiec pietruszki”

  • 23-01-2019

Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej zaprasza na ostatnie zajęcia z cyklu spotkań z babcią Janiną Olszowy, która uczy jak można przyrządzić warzywa korzeniowe.


Mistrzyni kuchni regionalnej uczy chętnych przygotowywania przeróżnych potraw, w których za smak i aromat odpowiada głównie pietruszka, marchew, seler, buraki, rzepa i topinambur. Dawniej warzywa korzeniowe przechowywano w ziemnych kopcach, dlatego hasło, pod którym odbywają się warsztaty nasuwa się samo: „Kopiec pietruszki”.

Zajęcia w sobotę, 26 stycznia br. odbędą się w godz. 11.00-14.00. Zostaną przygotowane następujące potrawy:

• I danie: barszcz ukraiński z żeberkami

• II danie: brukiew zapiekana w śmietanie

• deser: pączki z marchewką

Zapisy: tel.: 17 227 12 96 lub e-mail: sekretariat@muzeumkolbuszowa.pl

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION