KALENDARZ IMPREZ

Sobota, 28 Listopada 2020
Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
            01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Aktualności

Smaczny „Wieczór z podkarpackim jadłem”

  • 10-07-2013
Po raz kolejny wielbiciele dobrej kuchni mogli przekonać się - w ramach cyklicznych, comiesięcznych imprez „Kuchnie Regionów” – co oznacza dobre połączenie umiejętności Szefa Kuchni z bogactwem tradycji kulinarnych. Tym razem restauracja „Wesele” hotelu Bristol w Rzeszowie serwowała potrawy zaczerpnięte z etnicznej spuścizny województwa podkarpackiego.

Szef Kuchni Arkadiusz Wejer przygotował na ten wieczór wyborne dania. Na przystawkę czekał przygotowany w kuchni zimny bufet - wędzona szynka z galaretką borówkową, pieczeń i pasztety z sosem chrzanowym. Smakiem „zakasował” pasztet z kurzych wątróbek nadziewany szparagami i fasolką szparagową. Kapuśniak z młodej kapusty tylko zachęcał do kontynuowania kolacji. Mając do wyboru gulasz z jelenia lub comber z zająca w śmietanowym sosie zdecydowanie postawiłem na tego drugiego. Rozczarowania nie było, ba trzeba było iść po maleńką dokładkę – aromatyczne mięso rozpływało się w ustach. A gdy jeszcze zagryzało się je proziakami ze swojskim masłem. Palce lizać…

Pierogi z kaszą gryczaną i boczkiem z sosem kurkowym czekały na wytrwałych. Podobnie, jak i hreczanyki z podgrzybkami czyli kotlety mielone z kaszą gryczaną. Kto był w stanie jeszcze próbować nie zawiódł się w zupełności. Ciekawy walor i konsystencja, aromat grzybów zniewalający i dodający smaku całej potrawie. Tu teZ potrzebna była dokładka.

Na wielbicieli ryb czekał pstrąg wędzony na zimno lub pstrąg bieszczadzki z patelni. Ciut więcej ziół do tego ostatniego i byłby délicatesse. Wieczór dla wytrwałych smakoszy zamknął deser - jabłecznik z kruszonka. Oczywiście z herbatą podaną w dzbanuszku.
Kulinarnym doznaniom towarzyszyli muzycy i tancerze Studenckiego Zespołu Pieśni i Tańca POŁONINY z Rzeszowa.

Warto zarezerwować sobie wieczór w pierwszy piątek sierpnia (02.08.), tym razem Szef Kuchni ostrzy nóż na potrawy kuchni kresowej. Z kolei 6 września dania z Warmii i mazur, a 4 października – kuchnia bawarska i OKTOBERFEST!!!.
Hreczanyki może i nie wygladają nadzwyczajnie, ale smakują wybornie
Hreczanyki może i nie wygladają...
Proziak - esencja podkarpackiej kuchni w wydaniu restauracyjnym
Proziak - esencja podkarpackiej...
Szarlotka vel jabłecznik - palce lizać
Szarlotka vel jabłecznik - palce...
Wyborne zimne przystawki
Wyborne zimne przystawki
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION