Smakowitości z mięsa wołowego
Konkurs „Na najsmaczniejszą potrawę karpacką bazującą na kuchni łemkowskiej, bojkowskiej, huculskiej z wykorzystaniem mięsa wołowego” zorganizował Polski Związek Hodowców Bydła Simentalskiego. Prezentacja przygotowanych potraw odbyła się 7 lipca br., podczas Festiwalu Kultur Pogranicza „Koń Huculski w Kulturze Karpat Wschodnich” w Rudawce Rymanowskiej.
Jury oceniało pochodzenie potraw, opis ich wykonania oraz składniki, które zostały wykorzystane do przygotowania konkursowych dań. Pod uwagę brano także smak potrawy oraz sposób podania i prezentację. Celem konkursu była promocja mięsa wołowego, pokazanie możliwości wykorzystywania wołowiny w gospodarstwie domowym oraz promocja regionalnych potraw.
II miejsce w konkursie zajął KGW z Beska z potrawą bojkowską – wołowinę z kapustą i suszoną śliwką w towarzystwie kaszy gryczanej z sosem.