Telewizja w Szynku Rzeszowskim
Temat pierwszego miejsca Podkarpackiego na Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi ze 136 potrawami i wyrobami z terenu naszego województwa zainteresował Telewizję Regionalną w Rzeszowie. Reporterzy tej stacji udali się na poszukiwanie miejsc, gdzie to dziedzictwo kulinarne jest szczególnie honorowane. Na szlaku ich wędrówki znalazł się członek Klastra Podkarpackie Smaki - restauracja Szynk Rzeszowski (kamienica Rynek 5).
Od półtora roku działania zachwyca ona swoim menu smakoszy tradycji. W menu można znaleźć dania związane z kuchnią żydowską (np. śledź na różowo, śledź po żydowsku), mieszczańską (studzienina, tatar wołowy, sztukamięs z kwaśną kapustą, kaszanka z wątróbką) czy plebejską (chleb z kminkiem z Kańczugi). Do tego można dodać ciekawe trunki: rosolisy łańcuckie, wódkę Baczewskiego czy plejadę piw regionalnych.
Swoją radość z pałaszowania studzieniny przed kamerami wyrażał znany smakosz i znawca kuchni, także fotograf, Waldemar Sosnowski.