W kolbuszowskim skansenie aktywnie
W Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej tradycyjne potrawy można skosztować podczas większości pokazów plenerowych. W karczmie z Hadli Kańczuckich i zagrodzie z Huty Przedborskiej gospodynie z okolicznych Kół...
Piątkowy wieczór 2 sierpnia br. rzeszowskim smakoszom upłynął w tonacji „wspomnieniowej”. Kucharze restauracji „Wesele” hotelu „Bristol” sięgnęli bowiem do tradycji jadła z Kresów I Rzeczpospolitej. Wprawdzie potrawy...
W niedzielę 4 sierpnia br. w Przysiekach odbyła się impreza kulinarna „Ludowo, smacznie i kolorowo”. Przedsięwzięcie odbyło się zgodnie z projektem „Ludowo, smacznie i kolorowo - organizacja warsztatów i imprezy...
Kulinarne spotkanie „W kuchni prababci" odbędzie się 10 sierpnia br. o godz. 12.00 w Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej, a smakowicie poprowadzi je Jolanta Augustyn (prowadząca blog kulinarny: abcmojejkuchni.blogspot.com)...
3 sierpnia świętuj Dzień Musztardy
Pikantna, delikatna lub ostra. Łącząca dwie rzadko występujące razem cechy – dobry smak i małą liczbę kalorii. Przez Francuzów traktowana jako „królowa przypraw”. Mowa oczywiście o musztardzie, której święto w tym roku przypada właśnie 3 sierpnia!...
Warsztaty wspomagają tradycję
Nauczyły się robić pasztet dzwonowski, a Stowarzyszenie Koła Gospodyń Wiejskich w Dzwonowej wzbogaciło się o termosy i naczynia. Wszystko dzięki 38 tysiącom zł unijnej dotacji na naukę gotowania zdrowych i tradycyjnych potraw...
Święto Pieroga w gminie Przemyśl
W niedzielę, 4 sierpnia br. na stadionie w Ostrowie k. Przemyśla odbędzie się „Święto Pieroga”. Program imprezy obejmuje m.in. liczne konkursy w lepieniu oraz jedzenia pierogów na czas. Będzie też „kulinarne ABC”, czyli...
W Bliznem spotkania z historią
30 lipca br. o godz. 15.00 w kościele Wszystkich Świętych w Bliznem odbędą się „Spotkania z Tradycją Podkarpacia” na szlaku architektury drewnianej. Spotkania są częścią warsztatów muzyki dawnej i tradycyjnej jakie Zespół...
Wieczór z kresowym jadłem
Gryczane, ziemniaczane czy drożdżowe bliny, kołduny z farszem z baraniny, kugelis ze skwarkami, rosolnik, kartacze, szpekuchy, cepeliny... Dla wielu są to obco brzmiące słowa. Ale dla wytrwałych smakoszy to przypomnienie...
Z kart historii - podkarpackie browarnictwo i gorzelnictwo
Wyrabianie napoju zwanego przez wieki na ziemiach polskich gorzałką zawdzięczamy poselstwom polskim wyprawianym na tereny niemieckiego cesarstwa rzymskiego czy też do papieskiego Rzymu. Początki zatem gorzelnictwa nad Wisłą...