XVIII Jarmark Garncarski udany
Stoisko laureata konkursu...
Tłumy turystów odwiedzających Jarmark Garncarski w Medyni Głogowskiej na terenie Zagrody Garncarskiej, a także stoiska na ulicy przecinających miejscowość zaskoczyły organizatorów. W sumie kilka tysięcy osób bawiło się przednie oglądając m.in. otwarcie pieca garncarskiego z wypaloną ceramiką, prezentacje garncarskie, czy warsztaty ceramiczne. Chętnie bawiono się także podziwiając występy kabaretu EWG, koncert Grupy Jarmark, zespołu Ramolsi i gwiazdy wieczoru - zespołu Gooral.
Nie mniej ciekawa była praca komisji - działającej w ramach konkursu kulinarnego „Misa z ceramiki, a w niej smakołyki” - oceniającej produkty regionalne przygotowane przez restauracje oraz Stowarzyszenia i Koła Gospodyń Wiejskich.
W pierwszej kategorii wygrała Karczma „U Garncarzy”, która przygotowała gołąbki z białą kaszą gryczaną, groch z kapustą zasmażaną i kurę w śmietanie. Nie mniej ciekawa była propozycja restauracji Zajazd Gościniec z Rzeszowa, członka Klastra Podkarpackie Smaki (ul. Przemysłowa 3) serwującej botwinkę z jajkiem, pierogi z maki razowej i orkiszowej, a także proziak z masłem czosnkowym i pietruszką.
Natomiast w kategorii II bezapelacyjnie wygrało Stowarzyszenie Inicjatywy Zaleskiej „Jodełka” z Zalesia. Panie przygotowały na ten dzień rewelacyjną kapustę z grochem i fasolą zapieczoną w piecu, pierogi z kaszą gryczaną i białym serem oraz zupę szczawiową z jajkiem. Uznanie komisji konkursowej znalazły także jagodzianki, kasza jaglana z suszonymi śliwkami i malas na stole Stowarzyszenia „Klub Kobiet” z Medyni Łańcuckiej.