KALENDARZ IMPREZ

Sobota, 28 Listopada 2020
Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
            01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Aktualności

Wieczór z kresowym jadłem

  • 19-07-2013
Gryczane, ziemniaczane czy drożdżowe bliny, kołduny z farszem z baraniny, kugelis ze skwarkami, rosolnik, kartacze, szpekuchy, cepeliny... Dla wielu są to obco brzmiące słowa. Ale dla wytrwałych smakoszy to przypomnienie niezwykłego smaku i aromatu. Bo właśnie taka jest kuchnia kresowa kojarząca się wykwintnymi potrawami o wyszukanych sposobach przyrządzania i szerokiej gamie doskonałych składników.

To także wyśmienita dziczyzna oraz czerpanie z wschodnich tradycji kulinarnych: ukraińskiej, tatarskiej, litewskiej czy rosyjskiej.

W Rzeszowie w jeden wieczór spróbować będzie można forpoczty tych wspaniałości. W ramach cyklicznych, comiesięcznych imprez kulinarnych „Kuchnie Regionów” 2 sierpnia br. (piątek) o godz. 19.00 w restauracji „Wesele” hotelu Bristol (Rynek 20-23) w Rzeszowie rozpocznie się wieczór z muzyką i kuchnią z Kresów.

Szef Kuchni Arkadiusz Wejer przygotował na ten wieczór wyborne dania z repertuaru kuchni kresowej. Kolację rozpoczną bliny gryczane z kwaśną śmietaną i kawiorem łososiowym, potem skosztować będzie można faramuszki czyli polewki piwnej, a także zakąsić swojskim gulaszem z jelenia, ze śmietaną i kopytkami w naleśnikowej sakiewce. Nie zabraknie równie doskonałych pierogów z kaczki na powidłach śliwkowych. Wieczór dla wszystkich wytrwałych smakoszy zamknie deser - lodowy nugat wiśniowy w malinowym sosie.

Kulinarnym doznaniom towarzyszyć będzie muzyka i taniec w wykonaniu kapeli oraz tancerzy znanego Studenckiego Zespołu Pieśni i Tańca POŁONINY z Rzeszowa.

Bilet wstępu – 60 zł od osoby (w tym kolacja w formie bufetu, program). Rezerwacje: Restauracja Hotelu BRISTOL: tel. +48 17 250 00 12; 250 00 50, mail:
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION