Aktualności

Producenci nominowani

  • 29-07-2013
Firma Sołtys Mariusza Potępy z Mielca częstowała ręcznie robionymi pierogami
Firma Sołtys Mariusza Potępy z...
Jan Fołta z nagroda za markowską kiełbasę Jana
Jan Fołta z nagroda za markowską...
Lucyna Cwynar z Gospodarstwa Ekologicznego Zuza  z Błędowej Tyczyńskiej
Lucyna Cwynar z Gospodarstwa...
Nagrodzony za kiełbasiankę ZPP Taurus z Pilzna
Nagrodzony za kiełbasiankę ZPP...
 Stoisko Janiny Czaban z Nowej Sarzyny twórczyni lasowiackich nalewek
Stoisko Janiny Czaban z Nowej...
Stoisko ZM Jasiołka z Dukli z unikalnymi ekologicznymi wyrobami
Stoisko ZM Jasiołka z Dukli z...
W Lesku przez sobotę i niedzielę (27-28 lipca br.) trwały Targi Rzemiosła i Przedsiębiorczości oraz Wystawa Zwierząt - Agrobieszczady 2013. Jednym z elementów imprezy był wojewódzki finał ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów".

Producenci, stowarzyszenia i osoby prywatne zgłosiły w sumie 50 produktów. Jury siedem produktów nagrodziło, a dziewięć wyróżniło. Wśród najbardziej tradycyjnych znalazły się: markowska kiełbasa szynkowa Jana i kiełbasianka. Jury pod przewodnictwem Jana Zwolińskiego doceniło także przetwory kozie, ciasteczka orkiszowe ze śliwką, boczek tradycyjny z Wetliny oraz nalewki i kapuśniaki.


Nagrody w kategorii „Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego”


Podkategoria: produkty i przetwory mięsne
I nagrodę otrzymały trzy produkty:
- markowska kiełbasa szynkowa Jana z Zakład Uboju i Przerobu Mięsa Jan Fołta z Markowej
- kiełbasianka z Pilzna PPM TAURUS z Pilzna
- boczek z Wetliny przygotowany przez Marcina Dobrowolskiego z Wetliny
Wyróżnienie - boczek domowy z Zakładu Masarskiego Niem-Pol z Markowej

Podkategoria: produkty mleczne

I nagroda - bryndza kozia z Gospodarstwa Ekologicznego „Figa” Tomasza i Waldemar Maziejuk z Mszany

Podkategoria: miody
I nagroda - miód wrzosowy z Nowej Dęby Zbigniew i Jan Ożóg Rodzinne Gospodarstwo Pasieczne „Miody Dworskie” Trzebuska


Nagrody w kategorii „Produkty i przetwory pochodzenia roślinnego”

Podkategoria: przetwory owocowe
Wyróżnienie - agreściak miętowy, konfitura agrestowo-miętowa Helena Idzi
Przędzel z Rudnika nad Sanem

Podkategoria: produkty zbożowe
Wyróżnienie - kapuśniaczki sołtysa Danuta Czaja z miejscowości Szkodna

Podkategoria: wyroby cukiernicze
Wyróżnienie - ciastka orkiszowe kruche „Klawisze" ZPH Baszpol Adam Leś - Bała z Grzegorzówki oraz bułka drożdżowa z kakao PU „GW Kłaczyńscy" z Mielca


Nagrody w kategorii „Napoje regionalne”

Podkategoria: napoje bezalkoholowe

Wyróżnienie - syrop z podbiału i sosny Aleksandra Ryzner z Leszczawy Dolnej

Podkategoria: napoje alkoholowe
I nagroda - „Łzy Chrabąszcza" Janina Para KGW z Lubziny
Wyróżnienie - orzechówka zaprezentowana przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Tuligłów

Nagrody w kategorii „Inne produkty regionalne”

I nagroda - babka tatarczana „tatarczok” z KGW z Nockowej Krystyna Żuczek
Wyróżnienia - farsz do pierogów z „dudami" Agnieszka Kopiel Koziarnia oraz jaglanka Zofia Duda Przędzel

W czasie imprezy nominowano także produkty do ogólnopolskiej nagrody „Perła 2013”. Nominowane zostały: ser kozi dojrzewający z Pułanki zaprezentowany przez Gospodarstwo Ekologiczne „Zuza" Lucyny Cwynar z Błędowej Tyczyńskiej, sok różany produkt Stowarzyszenia „Kobiety Razem" z Nowej Sarzyny oraz śliwowica krzeszowska przygotowana przez KGW z Krzeszowa. Produkty te będą walczyły o „kulinarnego Oskara” w czasie targów wrześniowych POLAGRA w Poznaniu.
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION