Aktualności

Puchnie regionalna biblioteczka

  • 06-01-2014
Nakładem Gminnej Biblioteki Publicznej w Lubeni ukazała się książka Aleksandra Bielendy „Muzeum Słowa. Słownik gwary lubeńskiej”. Autor jest długoletnim nauczycielem historii, regionalistą, a także autorem licznych publikacji historycznych i etnograficznych. Z jego inicjatywy powstało Muzeum Regionalne w Lubeni z siedzibą w Sołonce, którego jest kustoszem...

Nie tylko Wielkanocne

  • 05-01-2014
Tradycyjne kolędowanie w Urzejowicach: turki noworoczne. Zamaskowani, przebrani w kożuchy odwrócone na lewą stronę, przepasani kucami ze słomy, w wysokich słomianych czapach, z miotłami, cepami, batami – kawalerowie zaczynali kolędowanie po północy w ostatnim dniu starego...

Historia i kultura łemkowska w Beskidzie Niskim

  • 05-01-2014
Do końca marca br. pod takim właśnie tytułem czynna będzie wystawa w Muzeum Historycznego w Dukli. Jej przygotowanie to efekt współpracy Muzeum wraz z Muzeum-Skansenem Kultury Łemkowskiej w Zyndranowej...

Wystawa jakich mało

  • 04-01-2014
Czynna do końca marca br. wystawa „W chacie i w zagrodzie” – ekspozycja w Muzeum Narodowym Ziemi Przemyskiej (Nowy Gmach) - ma na celu pokazanie już prawie nieistniejącego wnętrza polskiego domu wiejskiego z terenu i okolic Przemyśla. Poczynając od drugiej połowy XX wieku, szczególnie po II wojnie światowej – zwłaszcza w latach 50. i 60. w życiu wiejskim nastąpiły szybkie zmiany...

Opłatkowa tradycja

  • 04-01-2014
Wypieczone w specjalnych podgrzanych szczypcach ciasto z pszennej maki, bez dodatku drożdży i soli, w postaci cienkiego płatka. Wzory ryte na żelaznych szczypcach przedstawiały sceny Bożego Narodzenia, pokłon Trzech Króli, postaci aniołków...

Nowe unijne normy zagrażają podkarpackim wędlinom tradycyjnym

  • 03-01-2014
Producenci najlepszych polskich wędlin opartych o jakość i tradycję za 9 miesięcy będą musieli zrezygnować z wytwarzania tradycyjnie wędzonych kiełbas, wędzonek i kabanosów. A wszystko przez nowe unijne normy, które dotyczące zawartości substancji smolistych w żywności, które wejdą w życie na terenie Unii Europejskiej już we wrześniu 2014 r.

Dobre wina pij w podkarpackiej Komborni

  • 03-01-2014
Wino Petrus, o którym często mówi się jako o najdroższym winie świata, jest produkowane w ilości 2,5 tys. skrzynek wina rocznie. Petrus nie dość, że jest winem bardzo drogim, to jeszcze potrafi intensywnie zyskiwać na wartości. W ciągu ostatnich pięciu lat skrzynka tego wina z 2001 r. zyskała na wartości 72%. Z kolei rocznik 1999 podrożał w tym samym czasie aż o 80%.

Polacy smakosze cenią wyroby z koziego mleka

  • 03-01-2014
Produkty z koziego mleka są coraz bardziej popularne w Europie, a moda na kozie sery dotarła już także do Polski. Konsumenci znad Wisły coraz częściej podróżują do Francji czy Włoch i po powrocie podobnej jakości produktów szukają w kraju. Z badań firmy Euromonitor International wynika jednoznacznie, że największymi smakoszami koziego mleka w Europie są… Rosjanie, którzy średnio na głowę wydają na nie 1 euro.

Ursa Maior do degustacji

  • 02-01-2014
Bieszczadzka Wytwórnia Piwa w Uhercach Mineralnych zaprasza na zwiedzanie browaru oraz degustacje piw produkowanych na miejscu. Do dyspozycji jest siedem różnych stylów piwnych: od lekkich piw Blonde, piw górnej fermentacji Amber Ale, Wędzonych Brązowych Ale, pszenicznych, poprzez India Pale Ale, skończywszy na Robust Porterze. Szczegóły na stronie ursamaior.pl/oferta/zwiedzanie.

Chcemy normalności!

  • 02-01-2014
Domagamy się zmian prawnych , które umożliwią zwiększenie legalnej produkcji i sprzedaży żywności lokalnej z pierwszej ręki, od rolników i innych małych rodzinnych wytwórców żywności – piszą w petycji Fundacja Partnerstwa dla Środowiska i Małopolska Izba Rolnicza.
1  «««  253 | 254 | 255 | 256 | 257 | 258 | 259 | 260 | 261  »»»  285
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION