Aktualności

Gdzie można dobrze zjeść (11)

  • 21-01-2014
Oberża Zakapior w Polańczyku, na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, to niezwykłe miejsce na mapie kulinarnej Podkarpackiego. Z zewnątrz prezentuje się „średnio” – wejście do niej znajduje się w ciągu handlowym, ale już po przekroczeniu drzwi otwiera się przed nami rozległe wnętrze wyłożone drewnem, ze stropem wspartym na balach,na którego ścianach zawieszono wyroby regionalnych artystów.

Podkarpackie ekomiody na Grüne Woche

  • 20-01-2014
17 stycznia br. (piątek) otworzyły swoje podwoje dla zwiedzających Międzynarodowe Targi Grüne Woche w Berlinie. Są to największe na świecie targi żywności, rolnictwa i ogrodnictwa, które odbywają się w 26 halach, z udziałem blisko 1650 wystawców z 70 krajów ze wszystkich kontynentów.

Gdzie można dobrze zjeść (10)

  • 20-01-2014
Szynk Rzeszowski więc w Rzeszowie działa od końca 2011 r.. Udało się w nim stworzyć/odtworzyć przedwojenny, szynkowy klimat. Na ścianach wiszą olbrzymie zdjęcia cesarsko-królewskiego fotografa Edwarda Janusza, pokazujące mieszkańców Rzeszowa, a wykonane przed 1914 r.

Dotacje dla przedsiębiorców działających w obszarze produktu lokalnego i turystyki

  • 20-01-2014
Planowane jest przyznanie około 100 dotacji mikro i małym przedsiębiorstwom położonym na terenie powiatów: sanockiego, krośnieńskiego, leskiego i bieszczadzkiego oraz powiatu miasta Krosna

Trunek o wiekowej tradycji

  • 20-01-2014
Rosolisy były znane w Europie już w XIV w. Jako pierwsi zaczęli je wyrabiać Włosi, najpierw alchemicy, a później zakonnicy i likworyści. Alchemikom zawdzięczają rosolisy swoją nazwę, pochodzącą od łacińskiego określenia „ros Solis”, czyli rosa słoneczna. Nalewki te uważano nie tylko za przysmaki, ale i za lekarstwa.

Gotuj z tradycją

  • 20-01-2014
Dyrekcja Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej zaprasza wszystkich smakoszy kuchni regionalnej na cykl warsztatów kulinarnych promujący tradycyjne specjały kuchni regionalnej. Podczas spotkań będzie można poznać przepisy na potrawy i przysmaki Lasowiaków i Rzeszowiaków uhonorowane przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi wpisem na Listę Produktów Tradycyjnych.

Gdzie można dobrze zjeść (8)

  • 19-01-2014
Krzysztof Antoniszak - gawędziarz, podróżnik, kucharz – od lat wyciska własne piętno na tradycji kulinarnej Bieszczadów. W Gospodarstwie Agroturystycznym „Szymkówka” w Cisnej przygotowywane są potrawy regionalne zebrane w książce kucharskiej jego autorstwa. Przepisy te odtwarza posiłkując się dziedzictwem Bojkowszczyzny i Łemkowszczyzny.

W Klubokawiarni Ferment warsztaty tworzenia serów

  • 18-01-2014
Stowarzyszenie Portius zaprasza do Klubokawiarni Ferment w Krośnie (ul. Portiusa 4) na kolejne spotkanie ze specjałami lokalnymi z cyklu „Weź tradycyjne smaki na warsztat”. O ekologicznym wytwarzaniu serów z mleka krowiego opowiedzą...

Dwa domowe testy na sprawdzenie jakości miodu:

  • 18-01-2014
Dwa domowe testy na sprawdzenie jakości miodu:

Gdzie można dobrze zjeść (7)

  • 18-01-2014
Taberna pod Sosnami w Kielnarowej mieści się na terenie Kampusu Centrum Turystyki i Rekreacji WSIiZ, ciut z boku, więc nie wszyscy poza studentami mogą wiedzieć o tym kulinarnym przybytku. A warto się tam udać i to nie tylko po to, aby zobaczyć obiekt zbudowany z elementów przeniesionej chaty wiejskiej, który wygląda dokładnie tak, jak klasyczna, staropolska gospoda.
1  «««  250 | 251 | 252 | 253 | 254 | 255 | 256 | 257 | 258  »»»  285
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION