Aktualności

Gdzie można dobrze zjeść (7)

  • 18-01-2014
Taberna pod Sosnami w Kielnarowej mieści się na terenie Kampusu Centrum Turystyki i Rekreacji WSIiZ, ciut z boku, więc nie wszyscy poza studentami mogą wiedzieć o tym kulinarnym przybytku. A warto się tam udać i to nie tylko po to, aby zobaczyć obiekt zbudowany z elementów przeniesionej chaty wiejskiej, który wygląda dokładnie tak, jak klasyczna, staropolska gospoda.

Gdzie można dobrze zjeść (6)

  • 17-01-2014
Karczmy Jadło Karpackie w Sanok, na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, wielbicielom tradycyjnego jadła przedstawiać nie trzeba. We wnętrzu mieszczańskiej, przyrynkowej kamienicy odtworzono umiejętnie klimat dawnej gospody. Ściany i parapety ozdobiono stary przedmiotami użytkowymi, artystycznymi rzeźbami, zawieszono czarno-białe stare zdjęcia.

Gdzie można dobrze zjeść (5)

  • 16-01-2014
Zajazd Gościniec, na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, usytuowany jest w centrum handlowo-przemysłowym Rzeszowa (przy ul. Przemysłowej). Obiekt ma ciekawą bryłę, z mocno zaakcentowanymi detalami wykonanymi z drewna. Wnętrze zdobią liczne stare meble, obrazy, rzemiosło (oryginalne, gliniane figurki Władysławy Prucnal) i dawne reklamy zawieszone na ścianach.

Chrupaczki weź w daleka podróż

  • 16-01-2014
Flisactwo w Podkarpackiem związane jest z Ulanowem, który położony przy ujściu Tanwi do Sanu, od XVII w. był silnym ośrodkiem flisactwa, a obecnie jest jedynym miejscem w Polsce, gdzie kultywuje się polskie tradycje flisackie.

Kuchnia wędrowca

  • 15-01-2014
Kij podróżny, laska lub kostur, bo można i tak go nazwać, to ważny element wyposażenia podróżnika. Musi być dobrze wyważony, wręcz dopasowany. Podobnie jak inne akcesoria: plecak lub torba, czapka osłaniająca oczy, wygodne i solidne buty.

Wędliniarze zwierają szyki

  • 14-01-2014
Podkarpaccy przedsiębiorcy z branży mięsnej stają w obronie swoich firm. Chodzi oczywiście o nową dyrektywę Unii Europejskiej drastycznie obniżającą zawartość substancji smolistych w wędlinach.

Gdzie można dobrze zjeść (4)

  • 14-01-2014
Karczmę-Restaurację na wyspie na palach zagłębionych w toń jeziora w Rudzie Różanieckiej wybudował Mirosław Zaborniak, szef i główny udziałowiec Gospodarstwa Rybackiego.

Gdzie można dobrze zjeść (3)

  • 14-01-2014
Filozofia właścicieli Karczmy u Karnasów w Cisnej, na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, to solidne, duże dania po zjedzeniu których nie ma szansy najmniejszy głód. Preferowana w kuchni jest tradycja regionalna i polska, stąd też i takie przystawki, jak ser owczy grillowany z żurawiną i chleb za smalcem i ogórkiem kiszonym.

Gdzie można dobrze zjeść (2)

  • 14-01-2014
Karczma Pod Semaforem w Bachórzu powstała w 2003 r., na rozstaju dróg prowadzących w kierunku na Rzeszów, Przemyśl i Sanok. Jednak drewno i kamień, z których zbudowana jest karczma wkomponowują się tak dobrze w malowniczy krajobraz Pogórza Dynowskiego, że ma się wrażenie wiekowości tych murów.

Bieszczadzkie piwa w Sanoku

  • 13-01-2014
Od soboty 10 stycznia br. Bieszczadzka Wytwórnia Piwa Ursa Maior zadebiutowała w Intermarche w Sanoku. W firmowej lodówce na spragnionych niepasteryzowanego i nieutrwalanego piwa czeka pięć rodzajów piwa.
1  «««  251 | 252 | 253 | 254 | 255 | 256 | 257 | 258 | 259  »»»  285
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION