Aktualności

Czy UE zakaże wypieku cynamonowych bułeczek?

  • 08-01-2014
fot. mbaylor_wikicom
fot. mbaylor_wikicom
Czy UE zakaże wypieku cynamonowych bułeczek?

Podkarpackie masarnie będą od września br. miały problem z wędzeniem wędlin w dymie ze spalonego drewna, co jest efektem nowych norm unijnych dotyczących zawartości substancji smolistych w żywności. Podobne problemy, dotyczące jednak tradycyjnych wypieków, mają z unijnymi przepisami i Duńczycy.
Kanelsnegle zwane także ślimakami to duńskie, spiralne, bułki doprawione cynamonem. Ten tradycyjny deser Skandynawów znalazł się na celowniku eurobiurokratów. Dlaczego? Bo wypiek ten jest mocno przyprawiony cynamonem zawierającej kumarynę, a jej nadmiar może powodować uszkodzenia nerek i wątroby. W Danii nie obowiązywały żadne limity w jej używaniu. Pod naciskiem Unii Europejskiej musieli oni wprowadzić ograniczenie do 15 mg kumaryny na kg., podczas gdy w Szwecji obowiązuje górny limit 50 mg na kg.
Cynamonowe ślimaki są popularne wśród Skandynawów od 200 lat. Spiralne bułeczki to także tradycyjny deser podawany na Boże Narodzenie w Danii. Projektowane regulacje, które jeszcze mocniej ograniczają używanie kumaryny, uderzają w ten słodki wypiek.

Źródło: ekonomia.rp.pl
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION