Stawiają na produkty gotowe do spożycia
W sprzedaży nowości asortymentowe - Wytwórnia Ciast I Lodów Santos Marek Bargieł z Krościenka Wyżnego (członek Klastra Podkarpackie Smaki) wypuściła na rynek produkty garmażeryjne własnej produkcji, wykonywane ręcznie w sposób tradycyjny. Gwarantowana duża zawartość farszu w pierogach czy nadzień owocowych w naleśnikach...
Certyfikaty zwiększają popyt na żywność i otwierają nowe rynki
Popyt na tradycyjną polską żywność się zwiększa, co przyciąga kolejne firmy. Dodatkowym bodźcem jest wyższa marża. W Polsce już 385 firm specjalizuje się w produkcji produktów regionalnych. W roku ubiegłym było ich 330. Wytwórców przybywa, bo z jednej strony wydłuża się lista tradycyjnych polskich produktów wywodzących się z poszczególnych regionów kraju (z ich nazw nie mogą korzystać producenci z innych państw, podlegają one ochronie zgodnie z prawem UE).
93 proc. Polaków stawia na tradycję
Aż 93 proc. Polaków wskazało, że na ich świątecznym stole będzie królowała tradycyjna kuchnia i swojskie smaki - wynika z badań przeprowadzonych przez markę Mosso. Najbardziej popularnymi potrawami są barszcz czerwony z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, śledź w oleju oraz smażona ryba, ale pojawiają się także nowe apetyczne i odważne kulinarne trendy.
W tym roku kupimy 20 tysięcy ton karpia
Przed tegoroczną Wigilią Polacy wydadzą na karpie niemal 200 mln zł. To najlepszy okres w roku dla sprzedaży tych ryb. W Polsce wciąż silna jest tradycja kupowania żywych karpi. Polacy zjedzą w tym roku ok. 12 kg ryb i owoców morza na osobę. Najwięcej spożywają jednak ryb morskich. Ryby słodkowodne, takie jak karp, mają jedynie 16-17 proc. udziału w rynku.
Promować karpia, a nie łososia
Krajowe gospodarstwa rybackie konkurują z tanimi rybami z importu, często gorszej jakości. Gospodarstwa Rybackie „Grądy” w Budzie Stalowskiej (gm. Nowa Dęba) to jedno z większych tego typu gospodarstw w kraju (zespół stawów rybnych ma powierzchnię 753,12 ha). Leży na cennym przyrodniczo terenie, objętym programem Natura 2000, co wcale nie przeszkadza w hodowli ryb.
Żurek zakwas z pszenicy orkiszowej
Wytwórnia Ciast I Lodów Santos Marek Bargieł z Krościenka Wyżnego (członek Klastra Podkarpackie Smaki) w styczniu 2010 r., jako pierwszy producent w Polsce, wprowadziła do sprzedaży Żurek Santos – zakwas z pszenicy orkiszowej...
Tłumnie stawili się rzeszowianie w Agrohurcie
W Podkarpackim Centrum Hurtowym w Rzeszowie w ciągu czterech godzin trwania imprezy Podkarpackie Regionalia „Świąteczny Stół” przewinęło się blisko dwa tysiące osób. O godz. 9.00 rozpoczął się pokaz kulinarny Krzysztofa Barana, szefa kuchni hotelu Zimowit w Rzeszowie, który zgromadził przy stole dziesiątki chętnych do spróbowania świątecznych smaków wykonanych ręka zawodowca.
Kolejka jak za dawnych lat
Akcja „Choinki pod choinkę” to działanie RMF FM, które odwiedza 12 miast w Polsce i w każdym z nich rozdaje tysiące drzewek pachnących Świętami. W sobotę, 21 grudnia na rzeszowskim Rynku od rana ustawiła się gigantyczna kolejka chętnych do bezpłatnych drzewek.
Sklep piekarni „G.W. Kłaczyńscy” w Rzeszowie
Od 21 grudnia br. w Galerii Rzeszów działa nowe stoisko z wyrobami piekarskimi i cukierniczymi. Po otwartym w lipca br. w Centrum Millenium Hall i w sierpniu w Galerii Nowy Świat, to już trzecia placówka handlowa mieleckiej firmy „Chleb prosto z pieca G.W. Kłaczyńscy” – członka Klastra Podkarpackie Smaki - w Rzeszowie, a mają być kolejne.
Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania Nowa Galicja w okresie od grudnia br. do czerwca 2014 r. realizuje projekt „Wydanie publikacji Smaki Nowej Galicji”, którego celem jest promocja przepisów kulinarnych, potraw tradycyjnych oraz produktów z obszaru gmin należących do Stowarzyszenia...