Domagamy się zmian prawnych , które umożliwią zwiększenie legalnej produkcji i sprzedaży żywności lokalnej z pierwszej ręki, od rolników i innych małych rodzinnych wytwórców żywności – piszą w petycji Fundacja Partnerstwa dla Środowiska i Małopolska Izba Rolnicza.
W Polsce mamy obecnie najniższe spośród krajów członkowskich UE spożycie mięsa wołowego. Zdaniem ekspertów, popyt na wołowinę w naszym kraju mogłoby wzmocnić obniżenie jej cen detalicznych oraz przekonanie konsumentów o możliwości przygotowania dobrych dań obiadowych z dojrzałej kulinarnej wołowiny.
Prezydent podpisał ustawę o wyrobach winiarskich
Prezydent Bronisław Komorowski podpisał ustawę o wyrobie i rozlewie win. Producenci wina, cydru, miodu pitnego czy perry będą mogli zlecić rozlanie trunków innemu przedsiębiorcy. Dotychczas trunki te musiały zostać rozlane w miejscu wytworzenia.
10 tysięcy haseł zawiera książka Słownik Gwary Lasowiackiej. Słownik został poprzedzony przez autora, Romualda Gondka wstępem, który w oparciu o gwarę przedstawił panoramę życia i obyczajów wsi lasowiackiej. Książka jest znakomitym źródłem poznania kultury i zwyczajów mieszkańców wsi położonych w widłach Wisły i Sanu.
Lista niematerialnego dziedzictwa
Ratyfikowana przez Polskę Konwencja UNESCO w sprawie ochrony niematerialnego dziedzictwa kulturowego z 2003 r. nakłada na Państwa-Strony obowiązek inwentaryzacji przejawów tego dziedzictwa znajdujących się na ich terytoriach zgodnie z zaleceniami i standardami Konwencji. Krajowa Lista Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego stanowi realizację tego wymogu, będąc niezmiernie wartościowym programem dokumentującym istniejące niematerialne dziedzictwo naszego kraju.
Pieczywo musi przestać być anonimowe
Obecna sytuacja w polskiej branży piekarniczej jest zdecydowanie niekorzystna. Z roku na rok dochodzi do spadku spożycia pieczywa - w ciągu ostatnich 10 lat o ponad 25 kg na osobę. Rynek kurczy się w bardzo szybkim tempie, a przyczyny mają podłoże strukturalne. Wśród przyczyn wymienia się m.in. zmianę nawyków żywieniowych, w tym zwiększanie roli produktów gotowych i przetworzonych, a także powielanie błędnych przekonań nt. właściwości żywieniowych pieczywa - mimo że jest ono podstawą w piramidzie zdrowego żywienia.
29 grudnia br. (niedziela) w Ruskiej Bursie w Gorlicach odbędzie się przedwigilijne spotkanie. Od godz. 12.00 dzieci (ale i młodzież też) mogą wziąć udział w warsztatach plastycznych, które poprowadzi Anna Kyrpan (absolwentka szkoły projektowania grafiki), ucząc jak robić tradycyjne ozdoby choinkowe (m.in. wycinanki). Następnie od godz. 15.00 rozpocznie się pierogowa uczta.
Trudny rynek z dobrymi perspektywami
Afery nie zniechęciły Polaków do mięsa. Spożycie wieprzowiny pozostaje niezmienne. Jemy coraz więcej drobiu. Wołowinę zaś niemalże bojkotujemy. Kupujemy mniej wędlin, więcej surowego mięsa. To oznacza, że na rynku pogłębiają się jedynie trendy obserwowane już w zeszłym roku.
Senat RP nie zgłosił poprawek do noweli ustawy o wyrobie i rozlewie win. Zakłada ona, że producenci wina, cydru, miodu pitnego czy perry będą mogli zlecić rozlanie trunków innemu przedsiębiorcy. Dotychczas musiały one zostać rozlane w miejscu wytworzenia.
W Krośnie biorą tradycję na warsztat
Stowarzyszenie „Portius” z Krosna realizuje projekt „Weź tradycyjne smaki na warsztat. Promocja produktów regionalnych wśród mieszkańców Krosna i powiatu oraz turystów”.