Aktualności

Gdzie są najlepsze świąteczne pierniczki?

  • 20-12-2013
Pierniki to oczywisty specjał kulinarny i każdy na zadane pytanie z czym mu się kojarzą odpowie, że ze słynnymi wypiekami toruńskimi, wyrabianymi przez toruńskich piekarzy już od prawie 700 lat. Niestety mało kto już pamięta...

Świątecznie w Ustrzykach Dolnych

  • 20-12-2013
Organizatorzy zapraszają w niedzielę, 22 grudnia o godz. 12.00 na coroczną Wigilię w Rynku oraz Kiermasz Świąteczny, która odbędzie się na Rynku w Ustrzykach Dolnych. W programie m.in. tradycyjne potrawy wigilijne przygotowane przez KGW Jałowe, KGW Bandrów Narodowy oraz bar „Chata Pod Świerkami”, a także Kiermasz Świąteczny będący wystawą rękodzielników

Jedyne tego typu miejsce w Polsce

  • 18-12-2013
W poniedziałek 16 grudnia br. w Komborni oficjalnie otwarto Salon Win Karpackich, wspólne przedsięwzięcia Fundacji Eno Carpathian oraz Dworu Kombornia Hotel & SPA. Salon urządzony został w XVIII-wiecznej piwnicy na terenie zespołu dworskiego...

Dobijamy konkurencję

  • 18-12-2013
5 grudnia br. owalnym pierogiem zakończonym ozdobnym karbem z farszem kapuściano-grzybowym czyli pierogami razowymi z Lalina (gm. Sanok) wpisaliśmy 154 produkt tradycyjny na Listę tworzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi...

Na tropach tożsamości kulinarnej

  • 18-12-2013
Samorząd powiatu ropczycko-sędziszowskiego wraz z Zespołem Szkół Agro-Technicznych oraz Centrum Kultury w Ropczycach do końca tego roku realizują projekt „System wsparcia i promocji produktu lokalnego i tradycyjnego przez Powiat Ropczycko-Sędziszowski”

Świat bieszczadzkich roślin

  • 18-12-2013
Dzikie rośliny, które wykorzystać można w kuchni, ich właściwości lecznicze, magiczne i znaczenie w kulturze Karpat. O tym właśnie w książce „Tajemnice bieszczadzkich roślin wczoraj i dziś” opowiada botanik Adam Szary...

Wigilia, tak jak dawniej

  • 17-12-2013
Zgodnie z tradycją w Polsce wieczerza wigilijna rozpoczyna się wraz z „pierwszą gwiazdką na niebie”. Jest to symboliczne nawiązanie do Gwiazdy Betlejemskiej zwiastującej narodziny Jezusa, którą według Biblii na wschodniej stronie nieba ujrzeli Trzej Królowie. Dawniej przestrzegano zasady, by liczba potraw była nieparzysta

POT stawia na kulinaria

  • 16-12-2013
Czterdzieści osób, wśród nich twórcy szlaków kulinarnych, restauratorzy, hotelarze, przedstawiciele przedsiębiorstw turystycznych, izb gospodarczych, agencji i stowarzyszeń, resortu rolnictwa i rozwoju wsi, samorządów, regionalnych...

Klaster ma już 31 członków

  • 13-12-2013
Rada Klastra Podkarpackie Smaki na posiedzeniu w dniu 12 grudnia br. przyjęła dwóch nowych członków do Klastra...

Gotuj z tradycją

  • 12-12-2013
Dyrekcja Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej zaprasza wszystkich smakoszy kuchni regionalnej na cykl warsztatów kulinarnych promujący tradycyjne specjały kuchni regionalnej. Podczas spotkań będzie można poznać przepisy na potrawy i przysmaki Lasowiaków i Rzeszowiaków uhonorowane przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi wpisem na Listę Produktów Tradycyjnych.
1  «««  256 | 257 | 258 | 259 | 260 | 261 | 262 | 263 | 264  »»»  285
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION