Aktualności

Dobrą rybę jedz nie tylko w święta

  • 11-12-2013
Potrawa z suma i karpia o fantazyjnej nazwie „Summa Summarum, czyli fuzja smaków" przygotowany przez grupę wędkarską „Przynęta” ze Starzawy wygrała organizowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego w Rzeszowie konkurs „Nasza ryba nie tylko od święta”.

Esencja kulinarna z Podkarpacia

  • 11-12-2013
Proziaki to placki mączne z dodatkiem sody oczyszczonej, których proces wytwarzania na ziemiach dzisiejszego województwa podkarpackiego ma udokumentowaną tradycję wyrobu od ponad 150 lat. Mąkę (pszenną, pszenno-żytnią lub razową) wystarczy wymieszać z wodą‚ dodać niewielka ilość sody oczyszczonej, lekko posolić‚ zagnieść ciasto‚ podzielić na kawałki‚ rozwałkować na płaski‚ okrągły krążek, upiec i placek gotowy. Oczywiście w wersji najprostszej, bo w miarę wzbogacania składników staje się on smaczniejszy i pożywniejszy.

Umacniamy pozycję lidera

  • 10-12-2013
Powoli, ale systematycznie powiększa się lista wyrobów na Liście Produktów Tradycyjnych. Do przekroczenia 1200 brakuje już tylko 10. Spośród pięciu najnowszych wpisów (z datą 30 listopada br.) dwa pochodzą z Podkarpackiego (łącznie mamy ich już 153), po jednym z Opolszczyzny, Podlasia i Zachodniopomorskiego

Poznaj przepisy kulinarne z Leżajszczyzny

  • 10-12-2013
Jednym z efektów zrealizowanego przez Gminny Ośrodek Kultury Gminy Leżajsk projektu „Ogólnopolskie Prezentacje Tradycyjnych Potraw Wiejskich - Włościańskie Jadło” w Giedlarowej, jest wydanie album ze zdjęciami...

Podkarpackie ryby nie tylko od święta

  • 09-12-2013
10 grudnia br. (wtorek) pierwsza edycja Podkarpackiego Konkursu „Nasza ryba nie tylko od święta”, który odbędzie się w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Podkarpackiego w Rzeszowie przy al. Łukasza Cieplińskiego 4. Dziewięć podmiotów, m.in. restauracje, gospodarstwa rolno-rybackie, grupy wędkarskie czy instytucje kultury zgłosiły 17 potraw

Kruszon - słów kilka o

  • 07-12-2013
Kruszon, alkoholowy produkt z Podkarpackiego wpisany został w 2006 r. na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.Produkowany jest w Krzeszowie, na północy województwa.

Dynowska ciastka kup w Rzeszowie

  • 07-12-2013
W Rzeszowie można spróbować wybornych dynowskich ciastek. Swoją ciastkarnię-kawiarnię prowadzi tu znana cukiernia „Paula”, właśnie z Dynowa. Na parterze zabytkowej kamienicy przy ul. Matejki16 można wybierać spośród kilkudziesięciu placków przygotowanych według dawnych przepisów, bez współczesnych konserwantów i polepszaczy smaków, dzięki czemu wyroby mają wysokie walory smakowe i aromat ciasta domowego.

Ciekawe muzealnie miejsce w Podkarpackiem

  • 07-12-2013
Siedzibę Muzeum Gorzelnictwa w Łańcucie zlokalizowano w zaprojektowanym przez Ludwika Boguchwalskiego klasycystycznym dworku, którym od 1970 r. opiekuje się Fabryka Wódek. Dworek wybudowany w...

Pierwsze urodziny Czeskiej Gospody

  • 05-12-2013
Okazji do świętowania zawsze się znajdą. Tym razem powód jest ciałkiem poważny – rocznica założenia jednej z ciekawszych „instytucji zbiorowego żywienia” czyli Českiej Hospody, usytuowanej przy rzeszowskim Rynku w kamienicy nr 5.

Lokalna kulinarna tradycja

  • 05-12-2013
Miejsko Gminna Biblioteka Publiczna w Głogowie Małopolskim przygotowała i wydała ciekawą pozycję wydawniczą „Z głogowskiego stołu”. We wstępie Anna Kopeć, dyrektor Biblioteki pisze o potrzebie zachowania tych najcenniejszych przepisów kulinarnych, sprawdzonych przez gospodynie...
1  «««  257 | 258 | 259 | 260 | 261 | 262 | 263 | 264 | 265  »»»  285
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION