Dobrą rybę jedz nie tylko w święta
Potrawa z suma i karpia o fantazyjnej nazwie „Summa Summarum, czyli fuzja smaków" przygotowany przez grupę wędkarską „Przynęta” ze Starzawy wygrała organizowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego w Rzeszowie konkurs „Nasza ryba nie tylko od święta”.
Esencja kulinarna z Podkarpacia
Proziaki to placki mączne z dodatkiem sody oczyszczonej, których proces wytwarzania na ziemiach dzisiejszego województwa podkarpackiego ma udokumentowaną tradycję wyrobu od ponad 150 lat. Mąkę (pszenną, pszenno-żytnią lub razową) wystarczy wymieszać z wodą‚ dodać niewielka ilość sody oczyszczonej, lekko posolić‚ zagnieść ciasto‚ podzielić na kawałki‚ rozwałkować na płaski‚ okrągły krążek, upiec i placek gotowy. Oczywiście w wersji najprostszej, bo w miarę wzbogacania składników staje się on smaczniejszy i pożywniejszy.
Powoli, ale systematycznie powiększa się lista wyrobów na Liście Produktów Tradycyjnych. Do przekroczenia 1200 brakuje już tylko 10. Spośród pięciu najnowszych wpisów (z datą 30 listopada br.) dwa pochodzą z Podkarpackiego (łącznie mamy ich już 153), po jednym z Opolszczyzny, Podlasia i Zachodniopomorskiego
Poznaj przepisy kulinarne z Leżajszczyzny
Jednym z efektów zrealizowanego przez Gminny Ośrodek Kultury Gminy Leżajsk projektu „Ogólnopolskie Prezentacje Tradycyjnych Potraw Wiejskich - Włościańskie Jadło” w Giedlarowej, jest wydanie album ze zdjęciami...
Podkarpackie ryby nie tylko od święta
10 grudnia br. (wtorek) pierwsza edycja Podkarpackiego Konkursu „Nasza ryba nie tylko od święta”, który odbędzie się w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Podkarpackiego w Rzeszowie przy al. Łukasza Cieplińskiego 4. Dziewięć podmiotów, m.in. restauracje, gospodarstwa rolno-rybackie, grupy wędkarskie czy instytucje kultury zgłosiły 17 potraw
Kruszon, alkoholowy produkt z Podkarpackiego wpisany został w 2006 r. na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.Produkowany jest w Krzeszowie, na północy województwa.
Dynowska ciastka kup w Rzeszowie
W Rzeszowie można spróbować wybornych dynowskich ciastek. Swoją ciastkarnię-kawiarnię prowadzi tu znana cukiernia „Paula”, właśnie z Dynowa. Na parterze zabytkowej kamienicy przy ul. Matejki16 można wybierać spośród kilkudziesięciu placków przygotowanych według dawnych przepisów, bez współczesnych konserwantów i polepszaczy smaków, dzięki czemu wyroby mają wysokie walory smakowe i aromat ciasta domowego.
Ciekawe muzealnie miejsce w Podkarpackiem
Siedzibę Muzeum Gorzelnictwa w Łańcucie zlokalizowano w zaprojektowanym przez Ludwika Boguchwalskiego klasycystycznym dworku, którym od 1970 r. opiekuje się Fabryka Wódek. Dworek wybudowany w...
Pierwsze urodziny Czeskiej Gospody
Okazji do świętowania zawsze się znajdą. Tym razem powód jest ciałkiem poważny – rocznica założenia jednej z ciekawszych „instytucji zbiorowego żywienia” czyli Českiej Hospody, usytuowanej przy rzeszowskim Rynku w kamienicy nr 5.
Lokalna kulinarna tradycja
Miejsko Gminna Biblioteka Publiczna w Głogowie Małopolskim przygotowała i wydała ciekawą pozycję wydawniczą „Z głogowskiego stołu”. We wstępie Anna Kopeć, dyrektor Biblioteki pisze o potrzebie zachowania tych najcenniejszych przepisów kulinarnych, sprawdzonych przez gospodynie...