Aktualności

Podkarpackich wędzonek będziemy bronić

  • 23-01-2014
Cykliczne spotkania przedstawicieli podkarpackiej branży wędliniarskiej z wicemarszałkiem Lucjanem Kuźniarem stają się powoli tradycją. Głównym tematem rozmów pozostaje kwestia zagrożeń dla branży mięsnej w naszym województwie...

Święte Mikołaje z ciasta

  • 23-01-2014
Tradycja wypieków artystycznych jest bardzo różnorodna na terenie Podkarpackiego. I tak korowal był specjalnym wypiekiem świątecznym, szczególnie popularnym dawniej na weselach. Z kolei pierniki pojawiały się w naszym regionie w okresie...

Pij kozie mleko – bo zdrowe

  • 23-01-2014
Koza karpacka do lat 30. XX w. popularna była na terenach górskich w Karpatach i dobrze przystosowana do surowych warunków klimatycznych. Te mało wymagające zwierzęta potrafiły wyżyć tam, gdzie ani krowy, ani owce nie miały szansy przetrwać. Dawały średnio ok. 500 kg mleka rocznie...

Gdzie można dobrze zjeść (13)

  • 23-01-2014
Restauracja Zamkowa, na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, znajduje się w XVI-wiecznym zamku w Dubiecku, którego właścicielami była m.in rodzina Stadnickich i Krasickich. Zespół dworsko-pałacowy jest jednym z najlepiej zachowanych w naszym regionie, a otaczającym fortalicjum parku rosą liczne, wiekowe dęby...

Stalowowolskie smakuje

  • 22-01-2014
Powiat Stalowowolski rozpoczął realizację projektu „Zasmakuj się w Powiecie Stalowowolskim”. W jego ramach odbędą się warsztaty kulinarne i czerwcowa wystawa potraw, wydany zostanie także album. We współpracy z lokalnymi...

Ser wędzony w dymie ogniska

  • 22-01-2014
Mleko i otrzymywane z niego wyroby pojawiały się codziennie na stołach rusińskich górali. Do podstawowych surowców, z których wykonywano potrawy, należało mleko krowie, kozie czy owcze, z którego robiono sery (twaróg, oscypek, redykołki, bryndzę, ser żółty, wędzony, gołki, hurdę), masło, maślankę, serwatkę czy żentycę...

Kolęda po łemkowsku

  • 22-01-2014
Stowarzyszenie Ruska Bursa zaprasza na Przegląd Kolędniczych Grup, który odbędzie się 26 stycznia br. o godz. 15.00 w Ruskiej Bursie w Gorlicach. Jest już długoletnią tradycją to, że po świętach Bożego Narodzenia spotykamy się w Ruskiej Bursie pooglądać i posłuchać uczniów języka łemkowskiego, w świątecznym bożonarodzeniowym repertuarze...

Gdzie można dobrze zjeść (12)

  • 22-01-2014
Karczma Polska w Mielcu, na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, wyróżnia się oryginalnym wystrojem wnętrz, niepowtarzalną atmosferą i swojskim klimatem. Na oryginalność karczmy składa się przede wszystkim drewniana architektura, kamienne ściany, oryginalne, wykonane przez górali meble oraz płaskorzeźby.

Polka hula. Hura!

  • 21-01-2014
Moda na tradycję dociera do Rzeszowa. W II rocznica Szynku Rzeszowskiego (parter kamienicy Rynek 5) zapowiada się kolejna noc szalonych pląsów. 25 stycznia br. (sobota) od godz. 19.00. będziemy mogli odkrywać uroki tradycyjnej polskiej muzyki i tańca, zwanej także etniczną czy ludową. By i tym razem nogi same rwały się do tańca zaproszone zostały dwie kapele...

Tradycje wołoskie czyli opowieść o podkarpackich serach

  • 21-01-2014
Zwiedzając dawne cerkwie na terenie Bieszczadów czy w Beskidzie Niskim często można przeczytać informacje, że miejscowość ta założona została na prawie wołoskim. Kim byli Wołosi? Ponad tysiąc lat temu pojawiły się pierwsze wzmianki o ich pobycie na terenach dzisiejszego pogranicza Grecji i Bułgarii. Od IX w. posuwali się rozległymi dolinami Karpat, naturalną drogą ich ekspansji osadniczej i po kilku wiekach dotarli na tereny Rusi Halickiej i dzisiejszego Podkarpackiego.
1  «««  249 | 250 | 251 | 252 | 253 | 254 | 255 | 256 | 257  »»»  285
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION