Aktualności

Złoty tort ważył 100 kg

  • 09-01-2014

Kompleks wypoczynkowo-hotelowy w Arłamowie już otwarty. 27 grudnia 2013 r. przyjął pierwszych gości, którzy wybrali właśnie to miejsce na pożegnanie starego oraz powitanie Nowego Roku. Ze zdjęć widać, że zabawa była wspaniała, ale mało kto zwrócił uwagę na wspaniały tort pokryty masową cukrową o barwie starego złota.


Wykonali go mistrzowie cukiernicy z Wytwórni Ciast i Lodów Santos Aleksandra Bargieła z Krościenka Wyżnego (członek Klastra Podkarpackie Smaki), dodatkowo wzbogacając powierzchnię tortu-giganta ręcznie rzeźbionymi zdobieniami. Jak był w smaku? Na to pytanie odpowiada Edyta Biedroń, szefowa marketingu firmy: - Nazywamy ten smak morelową pasją.

 

Składał się z kilku warstw, z których najważniejsze dla jego walorów smakowych były dwie. Pierwsza to warstwa chrupiąca karmelowo-orzechowa, przy produkcji której wykorzystaliśmy orzechy laskowe z Piemontu. Druga warstwa składała się z musu waniliowego (prawdziwe laski wanilii sprowadzone z… Madagaskaru) na bazie białej czekolady, w której znajdowały się morele wysłodzone w syropie.


W sumie wielkość tort pozwalała wykroić z niego 600 porcji, a przy wadze ok. 100 kg, z pracowni do samochodu musiało go przenosić czterech mężczyzn.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION