KALENDARZ IMPREZ

Piątek, 3 Kwietnia 2020
Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
    01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Aktualności

Dobre pączki na Tłusty Czwartek 2020

  • 16-02-2020
Pączki z Cukierni IZA w Rzeszowie w cenie 2,20 zł sztuka
Pączki z Cukierni IZA w Rzeszowie...

Gdyby cukiernicy chcieli stosować tradycyjną technologię ich wytwarzania, to te drożdżowe ciastka z różnym nadzieniem musiałyby kosztować przynajmniej 4-5 zł za sztukę, a nie 60-90 groszy, a taka cenę proponują niektóre sieci handlowe. A jeżeli kupimy ich odpowiednio dużo to dyskonty (w 2018 r.) potrafiły sprzedawać produkt pączkopodobny nawet za… 38 groszy sztuka. Brrr.

Strach myśleć co w jego wnętrzu się znajdowało. W nadzieniu było 15% owocu, a oprócz tego m.in. koncentraty roślinne z marchwi, winogron i aronii. Brr.

Dlatego też firmy cukiernicze wykorzystują uproszczone, ale rzemieślnicze metody produkcji pączków. Umożliwiają one ich masowe wytwarzanie, kiedy nachodzi Tłusty Czwartek i gwałtownie rośnie apetyt Polaków na słodkie smakołyki na ostatki, przy zachowaniu rzetelności składu. Dzięki temu dobrego pączka możecie już znaleźć i za 2 zł. Ale taniej nie radzę szukać. Lepiej mniej, a lepszej jakości.

Przypomnijmy, historyczne przekazy świadczą o tym, że już w XVI wieku na dworach magnaterii, szlachty i zamożnych mieszczan na ostatki smażono na tłuszczu słodkie racuchy, bliny i placki. Ówczesne pączki nie przypominały smakiem, a nawet wyglądem dzisiejszych, pulchnych ciastek z aromatycznym nadzieniem. Wówczas formowano je z ciasta chlebowego, nadziewano słoniną i smażono na smalcu.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION