EKO przetwory ze Smak-Górna
Z dobrego mięsa powstają dobre wędliny - to banał. Jednak od tego jak hodowane są zwierzęta, czym karmione, a także od procesu technologicznego przerabiającego surowiec zależy jakość produktu końcowego, czyli np. wędliny lub wyrobu garmażeryjnego.
Bieszczadzkie legendy dzieciom
E-sklep Podkarpackie Smaki to ponad 500 produktów tradycyjnych, regionalnych i ekologicznych. Wszystkie z Podkarpackiego. Do tej liczby pochodzących wyłącznie z naszego regionu wyrobów od jakiegoś czasy dołączyliśmy książki.
Książkę o łemkowskich losach znajdziecie w naszym e-sklepie
https://www.sklep.podkarpackiesmaki.pl/produkt/ksiazki-i-kartki/emkowska-odyseja
Panaceum z Beskidu Niskiego
Miody z Pasieka Leśne Miody z Beskidu Niskiego – panaceum na wiele dolegliwości znajdziecie w e-sklepie Podkarpackie Smaki: https://www.sklep.podkarpackiesmaki.pl/produkty/miody
Jedzmy więcej ryb, wspierajmy hodowców
Jedzmy więcej ryb! – zalecają eksperci FAO i WHO, a naukowcy z SGGW wspierają to zalecenie. Jedzmy dwa razy tyle co obecnie, bowiem z zaledwie 12 kg zjadanymi przez statystycznego Polaka, wleczemy się w ogonie Europy.
Herbatniki z Jarosławia znajdziecie w naszym e-sklepie
Fabryka Pieczywa Cukierniczego „SAN”-Pajda sp. w Jarosławiu od 2003 r. działa w segmencie wypieków. Rozwinięciem rodziny ciastek stała się produkcja herbatników wypiekanych w oparciu o tradycyjną, domową recepturę z dodatkiem mas o różnym smaku.
Bądź zdrów jak ryba, jedz ryby!
Zaczynamy mieć tendencje do jedzenia zdrowej żywności, a ryba jest synonimem zdrowego żywienia. Podkarpackie ryby słodkowodne w przetworach znajdziecie w e-sklepie Podkarpackie Smaki.
Metoda tłoczenia na zimno jest najstarszą naturalną metodą pozyskiwania oleju. Taką właśnie metodę produkcji olejów wysokiej jakości stosuje od 2009 r. Przedsiębiorstwo Nasienne „Centrala Nasienna” z Sanoka, członek Klastra Podkarpackie Smaki.
Mamy nowy - zatwierdzony - Rekord Polski
Muzeum Lizaka w Jaśle cyklicznie i corocznie - 1 czerwca br. - zaprasza na bicie Rekordu Polski w tworzeniu lizaka giganta. W tym roku, aby ustanowić rekord, słodki przysmak musiał ważyć przynajmniej 100 kg. Wierzyliśmy, że organizatorzy pokażą na co na prawdę ich stać i przygotują prawdziwego lizaka-olbrzyma. Słowo stało się ciałem – tegoroczny lizak ważył… 101.6 kg!
„Klawisze” czyli ciasteczka domowe z Baszpolu
Leś Adam Bała, szef spółki Baszpol i piekarni w Grzegorzówce koło Dylągówki, jako jeden z pierwszych w regionie zaczął wprowadzać do wyrobów mąkę orkiszową. Od lat jest on jej wielkim entuzjastą i admiratorem produkcji z ziarna orkiszowego.