Tradycyjny chleb sędziszowski żytni, z najwyższym polskim certyfikatem (od 2014 r.) „Poznaj Dobrą Żywność”, powstaje w Zakładzie Cukierniczo-Piekarniczym „IZA" w Rzeszowie, członek Klastra Podkarpackie Smaki.
Bez polepszaczy chemicznych, oparty na starej ludowej recepturze. Chleb ten nie zmienił swojego smaku i wyglądu od wieków. Robiony jest na zakwasie, ma swoisty kwaśny aromat i smak oraz chrupiącą, twardą skórkę. Ciasto wyrabiane jest z mąki żytniej, drożdży i serwatki z mleka z dodatkiem ciepłej wody. Wielkie bochny o wadze ok. 2,10 kg pieczone są na liściu kapusty. Termin ważności: 4 dni, ale proszę mi wierzyć jeszcze kilka dni później ma swój dobry smak, chrupiąca skórkę i nie wysycha.
Pasują do niego szczególnie papierowe torebki, dzięki którym mamy mniej plastiku w przyrodzie.
https://www.sklep.podkarpackiesmaki.pl/produkt/produkty-regionalne-i-tradycyjne/chleb-sedziszowski-zytni-1-kg