KALENDARZ IMPREZ

Czwartek, 9 Lipca 2020
Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
    01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Aktualności

Gdzie kupić w Rzeszowie eko topinambur?

  • 13-06-2020

W e-sklepie Podkarpackie Smaki! 7,50 zł za kg. Topinambur (słonecznik bulwiasty) spokrewniony z dobrze nam znanym słonecznikiem zwyczajnym, od wieków służył ludziom jako pokarm. Pochodzi z Ameryki Północnej, uprawiali go Indianie jeszcze w czasach prekolumbijskich. W Polsce jest uprawiany od 1730 r.

Topinambur to roślina, która znów zdobywa uznanie wśród osób zainteresowanych zdrowym stylem życia i wartościową dietą. Część jadalną rośliny stanowi jego bulwa, która zawiera dużą ilość składników odżywczych m.in. inulinę, aminokwasy, białka, witaminę C i witaminy z grupy B, makro- i mikroelementy, w tym żelazo, potas, wapń, selen. Ma wyjątkowe właściwości: można ją stosować w przypadku zaburzeń trawiennych i sercowo-naczyniowych. Jest także sprawdzonym sposobem na odchudzanie. A dzięki obecności inuliny, zalecana jest diabetykom, w celu obniżenia poziomu glukozy we krwi.

Bulwy topinamburu są soczyste i mają delikatny, słodki, orzechowy smak, przypominający karczochy i orzechy brazylijskie. Bulwy na surowo doskonale sprawdzają się jako orzeźwiający, lekko słodkawy dodatek do sałatek i twarożków. Po ugotowaniu albo upieczeniu mogą z powodzeniem zastąpić na talerzu ziemniaki. Można gotować je w łupinkach, które późnej z łatwością się zdejmuje. Można je również serwować marynowane, kiszone oraz zapiekane z serem cheddar. We Włoszech i Francji bulwy używa się do przygotowywania zup, delikatnych frytek i chipsów.

https://www.sklep.podkarpackiesmaki.pl/produkt/produkty-ekologiczne/topinambur%20eko%20-1-kg

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION